3.1.16

Διαρκής κλιμάκωση: Συγκρούσεις σαουδαραβικών δυνάμεων και σιιτών στην έδρα του 5ου αμερικανικού Στόλου στο Μπαχρέϊν (vid)


Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα στην έδρα του 5ου αμερικανικού Στόλου στην Μανάμα του Μπαχρέϊν αστυνομικών, σαουδαραβικών στρατιωτικών δυνάμεων που έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στο κρατίδιο και φιλοϊρανών σιιτών διαδηλωτών ως αποτέλεσμα της εκτέλεσης από τη Σαουδική Αραβία του Σαουδάραβα σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ Νιμρ.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν σε πολλές συνοικίες με σιιτικό πληθυσμό της πρωτεύουσας Μανάμα όπου Σαουδάραβες και καθεστωτικοί αστυνομικοί πυροβόλησαν εν ψυχρώ το πλήθος των σιιτών οι οποίοι επχείρησαν να φτάσουν στην περιοχή του λιμανιού, όπου βρίσκονται τα αμερικανικά πλοία.
Το Μπαχρέϊν βρίσκεται ουσιαστικά υπό κατάληψη από τα σαουδαραβικά στρατεύματα όταν σφοδρές διαδηλώσεις σιιτών προ τετραετίας απείλησαν να ανατρέψουν το απολυταρχικό καθεστώς, μέχρι που επενέβησαν τα σαουδαραβικά τανκρσ.
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και αναφέρθηκε ότι υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών σκαφών της ακτοφυλακής των δύο χωρών.
Οι βαλλιστικές δυνάμεις  των δύο χωρών, βρίσκονται σε κατάσταση "κόκκινου" συναγερμού.
pronews