4.12.15

"Σφραγίζει" ο εναέριος χώρος της Μέσης Ανατολής: Ξεκίνησαν οι παραδόσεις των ρωσικών S-300 στο Ιράν [βίντεο]


Αντιαεροπορικά/ αντιπυραυλικά συστήματα S-300 έχει αρχίσει να προμηθεύει η Ρωσία στο Ιράν, επιβεβαίωσε ο Βλάντιμιρ Κόζιν, προεδρικός σύμβουλος για στρατιωτική/ τεχνική συνεργασία, στο ρωσικό πρακτορείο TASS.
«Το συμβόλαιο είναι εν ενεργεία. Έχουν αρχίσει» είπε, ερωτηθείς σχετικά. Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι ο Ιρανός πρέσβης στη Ρωσία, Μεχντί Σανάι, τον προηγούμενο μήνα είχε δηλώσει ότι η χώρα του έχει αρχίσει να παραλαμβάνει τους πρώτους S-300.

Όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής της εταιρείας Rostec, Σεργκέι Τσεμέζοφ, το νέο συμβόλαιο για την πώληση S-300 στο Ιράν είχε «ενεργοποιηθεί» στις αρχές του Νοεμβρίου, έχοντας λάβει την τελική έγκριση από τον Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος ήρε την απαγόρευση που ήταν σε ισχύ για την πώληση του συστήματος στο Ιράν – το οποίο θα λάβει την έκδοση S-300PMU-2.


Η Ρωσία και το Ιράν είχαν υπογράψει το 2007 συμβόλαιο για την αγορά πέντε πυροβολαρχιών, αλλά το φθινόπωρο του 2010 ο τότε πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, είχε προβεί σε απαγόρευση. Το ύψος του συμβολαίου ήταν άνω των 800 εκατ. Η προκαταβολή είχε επιστραφεί στο Ιράν.
H εξέλιξη αυτή έρχεται λίγο καιρό μετά την αποστολή του καταδρομικού «Moskva»και πυραύλων S-400 στις δυνάμεις που επιχειρούν στη Συρία. Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν είναι - όπως και η Ρωσία- ένας από τους βασικούς συμμάχους της κυβέρνησης του Σύριου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ.
Υπενθυμίζεται ότι οι S-300 συναντώνται και στο οπλοστάσιο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.
Oι Ελληνικοί S-300:


pronews