21.12.15

Financial Times: Ο Τσίπρας πιέζει ώστε να μείνει το ΔΝΤ εκτός τρίτου προγράμματος


Η οικονομική εφημερίδα φιλοξενεί ρεπορτάζ και δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού και παραθέτει όλο το παρασκήνιο της επιμονής του να μείνει έξω από το τρίτο μνημόνιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Το οικονομικό φύλλο δημοσιεύει άρθρο το πρωί της Δευτέρας, με το οποίο αναλύει  τη νέα στρατηγική του πρωθυπουργού σχετικά με το τρίτο μνημόνιο. Το δημοσίευμα έχει τίτλο "Ο Αλέξης Τσίπρας πιέζει ώστε να μείνει το ΔΝΤ εκτός του επόμενου προγράμματος διάσωσης", επιθυμώντας να είναι η ευρωζώνη που θα έχει την πλήρη ευθύνη των μεταρρυθμίσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει "απορεί με τη μη εποικοδομητική στάση του ταμείου σε δημοσιονομικά και οικονομικά θέματα", σημειώνει το δημοσίευμα.
"Εκτιμούμε ότι μετά από έξι χρόνια διαχείρισης έκτακτης κρίσης, η Ευρώπη έχει τώρα την θεσμική ικανότητα να αντιμετωπίσει επιτυχώς ενδοευρωπαϊκά θέματα" αναφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε μια πολιτική τοποθέτηση που αναμένεται να εξοργίσει το Βερολίνο, τουλάχιστον όπως ισχυρίζεται το δημοσίευμα. Η Γερμανία άλλωστε εκτιμά την τεχνική επάρκεια του ΔΝΤ, όσο και αμφιβάλει για την αποφασιστικότητα της Κομισιόν.

Ο Τσίπρας αποξενώνει τον ισχυρό σύμμαχό του στην ελάφρυνση του χρέους

Ο Αλέξης Τσίπρας ρισκάρει να αποξενώσει το ΔΝΤ, που είναι ισχυρός σύμμαχος στην ελάφρυνση χρέους της Αθήνας, ενώ η Γερμανία και άλλα μέλη της ευρωζώνης είναι αντίθετοι σε διαγραφή χρέους, αναφέρει το δημοσίευμα.   Ο κ Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θέλει να εφαρμόσει τα μέτρα του προγράμματος διάσωσης όσο το δυνατόν γρηγορότερα με στόχο να ανακτήσει την εθνική κυριαρχία και να ξεφορτωθεί την λεγόμενη «τρόικα» των δανειστών (Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ). "Πιστεύουμε ότι όσο το γρηγορότερο ξεφύγουμε από το πρόγραμμα (διάσωσης) τόσο καλύτερο για τη χώρα", είπε και συμπλήρωσε: "Αν η Ελλάδα ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση τον Ιανουάριο θα έχουμε καλύψει περισσότερο από το 70% των δημοσιονομικών και οικονομικών μέτρων της συμφωνίας".

Θα αρθούν τα Capital Controls ως το Μάρτιο

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ακούστηκε επίσης σίγουρος ότι η χώρα θα άρει όλα τα εναπομείναντα capital controls έως το Μάρτιο και θα επιστρέψει στον δανεισμό από τις αγορές «πριν το τέλος του 2016».
Το δημοσίευμα περιγράφει σύντομα την πορεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του πρωθυπουργού ως την υπογραφή του τρίτου μνημονίου και παραθέτει δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα που αναφέρει σχετικά: "Είμαστε πέντε χρόνια σε πρόγραμμα. Είναι δύσκολο για μια ευρωπαϊκή χώρα να έχει χάσει την εθνική κυριαρχία της για τόσο μεγάλο διάστημα. Για να την επανακτήσει και να φύγει από τον έλεγχο της τρόικα, πρέπει να εφαρμοστεί το πρόγραμμα. Είναι σκληρό, αλλά είναι η καλύτερη από κάθε άλλη επιλογή".
Πάντως η FT εξηγεί πως η επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τον προηγούμενο μήνα, με συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών τόνωσε τις ελπίδες για επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο του 2016. Ο κυβερνητικός συνασπισμός απέσπασε τους επαίνους από τους δανειστές για το ότι κέρδισε κοινοβουλευτική αποδοχή για ένα σκληρό προϋπολογισμό και δυο πακέτα δημοσιονομικών και δομικών μεταρρυθμίσεων. Ο κος Τσίπρας αναγνώρισε ότι το τρίτο πακέτο που θα πρέπει να γίνει δεκτό τον Ιανουάριο περιλαμβάνει «ένα βήμα που είναι δύσκολο, λόγω του ότι περιλαμβάνει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση».

Η Ελλάδα λέει όχι στις απαιτήσεις του ΔΝΤ

Η Ελλάδα αρνείται τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για μείωση συντάξεων, υποστηρίζοντας ότι ο στόχος της επόμενης χρονιάς για μείωση των ελλειμμάτων στα Ταμεία μπορεί να επιτευχθεί με περιορισμούς στην πρόωρη συνταξιοδότηση και την εύρεση εναλλακτικών περικοπών δαπανών.
Από τη μεριά τους, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ είναι σκεπτικοί για τις ελληνικές εκτιμήσεις αύξησης των εσόδων το 2016. Ανησυχούν επίσης για το ότι η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για μηδενική ανάπτυξη το 2015 μπορεί να αποδειχτεί υπερβολικά αισιόδοξη, δεδομένης της μεγαλύτερης της αρχικά αναμενόμενης μείωσης του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο. Άλλωστε οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ σε ό, τι αφορά τη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα έχει να κάνει με το γεγονός πως οι ειδικοί του θεωρούν το τεράστιο χρέος του μη βιώσιμο.

Οι εναλλακτικές του κουρέματος που δεν... "παίζει"

Με τα περισσότερα κράτη μέλη της ευρωζώνης να αποκλείουν μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους που τους οφείλει η Ελλάδα, η λύση πρέπει να βρεθεί με άλλους τρόπους, όπως η εγγύηση για χαμηλά επιτόκια, καθυστέρηση πληρωμών ή ένα συνδυασμό των δυο.
Αυτή η προοπτική για το βάρος της εξυπηρέτησης του χρέους, ίσως, εκτιμάται, αποθαρρύνει πιθανούς ξένους και εγχώριους επενδυτές, γιατί θα φοβούνται νέες δημοσιονομικές δυσκολίες όταν το κόστος εξυπηρέτησης χρέους αυξηθεί ξανά.
«Ο οδικός μας χάρτης είναι να ολοκληρώσουμε την πρώτη αξιολόγηση όσο το δυνατόν γρηγορότερα και μετά να έχουμε μια θετική απόφαση για την απαραίτητη ανακούφιση χρέους», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: Financial Times/news247