20.12.15

Συρία, ο άγνωστος πόλεμος: Πώς οι Ρώσοι κέρδισαν με το χρυσάφι ότι δεν κέρδισαν με τις βόμβες...


ΟΙ ΦΥΛΕΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ISIS ΕΧΟΝΤΑΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ "ΧΡΥΣΟΥ Ή ΒΟΜΒΩΝ" 

του Στέφανου Μαρινάκη
Για πρώτη φορά την τελευταία διετία οι κυβερνητικές δυνάμεις στην επαρχία της Λαττάκεια κατάφεραν να διασπάσουν το μέτωπο των τουρκόφωνων φυλών στην ορεινή ζώνη Jabal al Turkman και αυτό εν μέρει είναι απόρροια της συνθηκολόγησης ορισμένων ηγετών της τουρκομανικής κοινότητας με την κυβέρνηση Ασαντ, χάρη σε μία σειρά ειδικών, πολιτικής φύσεως, επιχειρήσεων που διεξήγαγαν οι Ρώσοι στην περιοχή.

Η τακτική ήταν πολύ συγκεκριμένη και πήρε "σάρκα και οστά" μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού κρούσης Su-24, όταν και άλλαξε "προσέγγιση" η ρωσική Αεροπορία, η οποία τρεις μήνες μετά την έναρξη των βομβαδρισμών (οι επιχειρήσεις της ρωσικής Αεροπορίας ξεκίνησαν ουσιαστικά στα τέλη Αυγούστου, άσχετα αν η επίσημη έναρξή τους ανακοινώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου), δεν είχε προσφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Μετά την κατάρριψη, στις 24/11 τις βόμβες ελεύθερης πτώσης τις αντικατέστησαν κατευθυνόμενες βόμβες και οι επιχειρήσεις κατάδειξης στόχων των Spetsnaz στην περιοχή πλήθυναν.
Επίσης η περιοχή δέχθηκε και προσβολές από πυραύλους cruise, ενώ έγινε εφικτή η πολιτική προσέγγιση ορισμένων λιγότερο εξτρεμιστών ηγετών από την τουρκομανική κοινότητα
Μετά από μία σειρά διαδοχικές ήττες και την καταστροφή τριών Ταξιαρχιών ξένων ισλαμιστών μισθοφόρων, Τούρκων στην πλειοψηφία τους και την κατάληψη από τον κυβερνητικό στρατό των υψωμάτων γύρω από την Σάλμα, κάποιοι τοπικοί ηγέτες των ορεινών φυλών, έγιναν πολύ πιο πρόθυμοι να συζητήσουν με την κεντρική κυβέρνηση.
Οι ισλαμιστές και οι τουρκικές «ομάδες αυτοάμυνας» έχουν υποστεί μείζονα καταστροφή, καθώς μετά την κατάρριψη του μαχητικού και την δολοφονία του Ρώσου πιλότου, η ρωσική Αεροπορία επικέντρωσε σε αυτές ολόκληρη την δραστηριότητά της στην περιοχή.
Βέβαια, εξ αιτίας της διαμόρφωσης του εδάφους στην πειοχή που ευνοεί τον αμυντικό αγώνα, αλλά και των εξαντλημένων κυβερνητικών δυνάμεων (οι Ιρανοί πολεμούν βασικά στην περιοχή του Χαλεπίου και η Χεζμπολάχ στο μέτωπο του Λιβάνου και στα περίχωρα της Δαμασκού) η εξέλιξη των επιχειρήσεων είναι αργή. Αλλά υπαρκτή.
Πριν από τρις μήνες, άλλωστε δεν υπήρχε καμία ελπίδα για τη νόμιμη κυβέρνηση, σήμερα ελέγχει το παιχνιδι, χάρη στην ρωσική χερσαία και εναέρια επέμβαση.
Σε κάποια τμήματα (Jabal al Turkman και στην οροσειρά Jabal al Akrad) τα κυβερνητικά στρατεύματα έχουν καταλάβει το 60% των επιχερησιακών στόχων τους και αν δεν καταφέρουν να ανεφοδιαστούν οι Τουρκμένοι ισλαμιστές, είναι βέβαιο ότι οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις που έχουν διεισδύσει στην περιοχή λίγα πράγματα θα μπορέσουν να κάνουν.
Κρίσιμο ρόλο έπαιξε η καταστροφή των τριών τουρκικών κομβόι που μετέφεραν οπλα, πυρομαχικά, αλλά και τρόφιμα στις τουρκμενικές φυλές αυτές
Τώρα η ορεινή ζώνη των φυλών στο Jabal al Turkman δείχνει έτοιμη να επιστρέψει στον έλεγχο της κυβέρνησης Άσαντ, καταστρέφοντας τιε ελπίδες της Αγκυρας για δημιουργία τουρκομανικού θύλακα.
Την ίδια τακτική (ακόμα και με την χρησιμοποιώντας "οικονομικά κίνητρα" ακολούθησαν οι ρωσικές δυνάμεις στο δρόμο προς την Παλμύρα), εξ ου και η προέλαση.
Καταδεικνύοντας οι Ρώσοι διαπραγματευτές στους φυλάρχους ότι είχαν να επιλέξουν μεταξύ "χρυσού και βομβών", οι οργανώσεις "Desert Lions" και "Kalamun", βασικές πολυάριθμες ομάδες που απαρτίζονται από μέλη των φυλών της περιοχής της Παλμύρας, προτίμησαν το πρώτο...
Οι περισσότερες φυλές στην περιοχή που είχαν "αγκαλιάσει" τους ισλαμιστές μεταστράφηκαν υπέρ της κυβέρνησης Ασαν, συνήψαν συμφωνίες με την Δαμασκό και πλεον πολεμούν κατά του ISIS, αναλαμβάνοντας την επιχειρησιακή ευθύνη σε ολόκληρα τμήματα του μετώπου
Αλλά και βορειοτερα στην περιοχή της Ράκκα, μετεστρέφησαν και πολεμούν πλέον κατά του ISIS που δεν έχει οικονομική δύναμη να τους κρατήσει στο στρατόπεδό του, αποσπάσματα της "Ganim" και τμήματα των "Δημοκρατικών Δυνάμεων" ομάδων που είχαν προσφέρει πολλά στην κυριαρχία του ISIS στην περιοχή.
Κατ'αυτό τον τρόπο τα ολιγάριθμα- σε σχέση με την έκταση του μετώπου-κυβερνητικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από την πειροχή της Παλμύρας και ενίσχυσαν την μάχη της Δαμασκού, οπου οι ισλαμιστές καταφέρνουν ακόμα και αντιστέκονται πολιορκημένοι  στα ανατολικά προάστια...
Πάντως οι ρωσικές προσβολές είναι αμείωτες σε όλη την έκταση του μετώπου.


pronews