20.12.15

Τα μαζεύει από το Ιράκ η Τουρκια μετά από την απαίτηση Ομπάμα

επιλογή φωτό: Efenpress

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι «συνεχίζει» να αποσύρει τις δυνάμεις της από το Ιράκ, μετά την έκκληση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προς τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση για να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ευαισθησίες της ιρακινής πλευράς (...) η Τουρκία θα συνεχίσει τη διαδικασία που έχει αρχίσει για την αποχώρηση των στρατευμάτων, τα οποία σταθμεύουν στην επαρχία της Μοσούλης», στο βόρειο Ιράκ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.




Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν, ο Ομπάμα επέμεινε απευθυνόμενος στον Ερντογάν ότι είναι ανάγκη η Τουρκία να «σεβαστεί την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ παραδέχεται ότι υπήρξε «έλλειψη επικοινωνίας» με τη Βαγδάτη για το θέμα και διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα «συνεχίζει να συντονίζεται με την ιρακινή κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική της συμβολή σε αυτή τη χώρα στον αγώνα εναντίον του Ντάες», χρησιμοποιώντας ένα ακρώνυμο του Ι.Κ. στα αραβικά. 


πηγη: onalert