17.12.15

Διατηρεί το προβάδισμα και τη δυναμική του ο Α.Τζιτζικώστας στη "μάχη" για την προεδρία στη ΝΔ


Τρεις ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις εκλογές στη Νέα Δημοκρατία ο Απόστολος Τζιτζικώστας εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις να έχει καθαρό προβάδισμα έναντι των άλλων υποψηφίων αρχηγών και διατηρεί τη δυναμική του, καθώς θεωρείται ο νέος και άφθαρτος πολιτικός που μπορεί να δώσει προοπτική εξουσίας και πάλι στο κόμμα.

Στη διαδικτυακή δημοσκόπηση που βρίσκεται σε εξέλιξη του “pronews.gr” ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είναι πρώτος στις προτιμήσεις (σε ένα δείγμα 1.850 ανθρώπων) με ποσοστό που είναι λίγο μεγαλύτερο από το 37% και ακολουθεί στη δεύτερη θέση ο Άδωνις Γεωργιάδης με ποσοστό της τάξεως του 35%.
Πολύ πιο πίσω βρίσκονται οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστά κοντά στο 15% και στο 12% αντίστοιχα. Αυτή η εικόνα είναι ενδεικτική καθ' ότι οι ψηφοφόροι της ΝΔ έχουν κουραστεί πλέον με τους “βαρόνους” στο κόμμα και την οικογενειοκρατία που εκφράζουν οι δύο αυτοί υποψήφιοι και αναζητούν νέα πρόσωπα που μπορούν να δώσουν πνοή στο κόμμα και λύσεις για τη χώρα.
Κι αυτό γιατί ο επόμενος αρχηγός της ΝΔ θα είναι εν δυνάμει και πρωθυπουργός. Η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζοντας την πολιτική των μνημονίων και λαμβάνοντας σκληρά μέτρα για τους πολίτες δεν φαίνεται να μακροημερεύει και χρειάζεται ένας πολιτικός που μπορεί να αντιπαρατεθεί με τον Αλέξη Τσίπρα και να κερδίσει.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αποδείχθηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, αν και κάποιοι του αποδίδουν το ελαφρυντικό ότι ήταν μεταβατικός πρόεδρος, πώς δεν μπορεί να “παίξει” ως αντίπαλος του Αλέξη Τσίπρα. Η διείσδυση τους στις κρίσιμες μάζες των ψηφοφόρων, όπως είναι αυτοί κάτω των 45 χρόνων και οι γυναίκες ο κ. Μεϊμαράκης συγκέντρωσε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά.
Αντιθέτως, ο Απόστολος Τζιτζικώστας προσελκύει τους νέους και τις γυναίκες και ταυτόχρονα διατηρεί τις δυνάμεις της ΝΔ στις μεγάλες ηλικίες. Αυτό αποδεικνύει και η νέα δημοσκόπηση της e-voice που τον φέρνει για ακόμη μία φορά να προηγείται έναντι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, και στο ερώτημα «ανεξάρτητα της πολιτικής σας τοποθέτησης ποιον από τους τέσσερις υποψηφίους θα ψηφίζατε για πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας», ο Απόστολος Τζιτζικώστας συγκεντρώνει ποσοστό 33,5%, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης 31,3%, ο Κυριάκος Μητσοτάκης 22,7% και ο Άδωνις Γεωργιάδης 11,1%.
Σημειώνεται ότι στην ερώτηση απάντησαν όσοι δήλωσαν ότι σίγουρα ή μάλλον θα συμμετέχουν στις εκλογές ανάδειξης προέδρου ΝΔ. Και αυτό είναι ένα στοίχημα για τους υποψηφίους και ειδικά τους νέους αφού όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός αυτών που θα ψηφίσουν τόσο αυξάνονται και τα ποσοστά τους.
Κάποιοι μάλιστα επιρρίπτουν ευθύνες στον κ. Μεϊμαράκη για αυτόν ακριβώς το λόγο, ότι δηλαδή με το φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου πολύς κόσμος απογοητεύτηκε και απομακρύνθηκε με αποτέλεσμα να ευνοηθεί η δική του υποψηφιότητα. Όπως άλλωστε και το παιχνίδι που γίνεται τις τελευταίες ημέρες με τη στήριξη του Κώστα Καραμανλή αλλά μέσω “κύκλων” και χωρίς ο ίδιος ή άνθρωπος του περιβάλλοντος του να τον εκπροσωπεί να έχει κάνει κάποια δήλωση. Αν και ο κ. Καραμανλής, όπως φάνηκε και από το δημοψήφισμα δεν βρίσκεται σε σύμπνοια με το λαϊκό αίσθημα.
Στα θετικά του κ. Τζιτζικώστα πιστώνεται επίσης και το γεγονός ότι εκφράζει τη δεξιά παράταξη. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό δεδομένου ότι η δεξιά στην παρούσα φάση είναι σπασμένη στα “τρία” (ΝΔ, Χρυσή Αυγή και ΑΝΕΛ). Ο Μακεδόνας πολιτικός έχει μεγάλη απήχηση στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής που προέρχονται κατά βάση από τη ΝΔ, όπως επίσης και σε αυτούς των ΑΝΕΛ και μπορεί να ενώσει την επόμενη ημέρα τη λεγόμενο "δεξιά".
Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο διότι οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής και των ΑΝΕΛ θα είναι καθοριστικός παράγοντας στην εκλογή του νέου προέδρου της ΝΔ, καθ' ότι θα πάνε να ψηφίσουν, όπως επίσης οι ένστολοι και οι άνθρωπο της Εκκλησίας. Η επίσκεψη χθες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στον Αρχιεπίσκοπο κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Τώρα το πόσο θα αποδώσει το ξαφνικό ενδιαφέρον του κ. Μεϊμαράκη για την Εκκλησία αυτό μένει να φανεί. 
pronews