17.12.15

Την Τουρκία κατηγορεί η Διεθνής Αμνηστία για τους πρόσφυγες


Η συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στους πρόσφυγες που ζουν στο έδαφός της βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο διεθνών οργανισμών, μετά μάλιστα και την συμφωνία για την παροχή βοήθειας από την ΕΕ δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η Διεθνής Αμνηστία, σε νέα αναφορά της υποστηρίζει ότι οι τουρκικές αρχές προβαίνουν σε συλλήψεις των μεταναστών από την Συρία, και τους πιέζει να επιστρέψουν στις εμπόλεμες ζώνες της Συρίας.

Στο κείμενο με τίτλο «Ο Θυρωρός της Ευρώπης» επισημαίνεται επίσης ότι η Τουρκία οδηγεί τους μετανάστες που ζητούν άσυλο σε απομακρυσμένους καταυλισμούς, στους οποίους ζουν μέσα σε απάνθρωπες συνθήκες έτσι ώστε να οδηγηθούν να επιστρέψουν στην Συρία και το Ιράκ.
«Είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι τα χρήματα της ΕΕ χρησιμοποιούνται για να χρηματοδοτήσουν παράνομη κράτηση ανθρώπων και ένα πρόγραμμα επιστροφής που δεν πληροί καμία συμφωνία» γράφει η αναφορά της Διεθνούς Αμνηστίας. «Η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι η χρηματοδότηση γίνεται για να προωθηθούν τα δικαιώματα των μεταναστών και όχι η Τουρκία να τα υπονομεύει».
Η Αμνηστία υποστηρίζει ότι έχει βρει πάνω από 100 πρόσφυγες που εξωθήθηκαν στο να βρεθούν σε απομωνωμένες εγκαταστάσεις φιλοξενίας, πριν πέσουν στα χέρια των τουρκικών αρχών που τους φέρονται βάναυσα, και μετά οδηγούνται πίσω στις ζώνες του πολέμου, από εκεί που είχαν έρθει πριν λίγο καιρό για να γλιτώσουν.
Η οργάνωση πιστεύει ότι με βάση το στατιστικό δείγμα που έχει στα χέρια της, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που συμβαίνει το ίδιο πράγμα θα πρέπει να είναι σημαντικά μεγαλύτερος.
Μέλος της τουρκικής κυβέρνησης αντέκρουσε την αναφορά, λέγοντας ότι λιγότερο από το 1% των Σύριων προσφύγων έχουν αντιμετωπίσει κάθε είδους περιορισμό. Υπενθυμίζεται ότι πάνω από 2,2 εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες βρίσκονται τώρα στη Τουρκία, ενώ πριν λίγες ημέρες υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για την παροχή βοήθειας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για καλύτερο έλεγχο των κινήσεων των προσφύγων προς την Ευρώπη.
http://ekklisiaonline.gr