19.12.15

Τελεσίγραφο Ομπάμα σε Ερντογάν:"Να αποσύρεις τα στρατεύματά σου από το βόρειο Ιράκ"


Κόντρα Ομπάμα-Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν .

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ζήτησε από τον Ερντογάν να αποσύρει άμεσα τα τουρκικά στρατεύματα από το βόρειο Ιράκ.

Σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα έκανε έκκληση για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Άγκυρας και Βαγδάτης ,ζητώντας την απόσυρση των τούρκων στρατιωτιών.

Ομπάμα και Ερντογάν συζήτησαν για το Ισλαμικό Κράτος αλλά και για την πολιτική μετάβαση στη Συρία .Θέμα για το οποίο φαίνεται ότι υπάρχει κινητικότητα. Μετά από τον Ομπάμα που έθεσε το ζήτημα της αποχώρησης Άσαντ,το ίδιο έκανε και η Γαλλία .«Πώς κάποιος θα μπορέσει να ενώσει έναν λαό που συνέβαλε κατά μεγάλο μέρος να σφαγιαστεί;» διερωτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, λίγη ώρα αφότου το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ομόφωνα μια απόφαση η οποία επικυρώνει ένα φιλόδοξο σχέδιο ειρήνευσης για τη Συρία.
«Όσο εξακολουθεί να ασκεί την διακυβέρνηση ο Μπασάρ αλ Άσαντ, μια αληθινή και διαρκής συμφιλίωση ανάμεσα στον πληθυσμό και το συριακό κράτος μοιάζει άπιαστη», πρόσθεσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.


Ο κ. Φαμπιούς ζήτησε να αρχίσει «μια αποτελεσματική πολιτική μετάβαση που σημαίνει την παράδοση σε μια μεταβατική κυβέρνηση όλων των εκτελεστικών εξουσιών, κυρίως τον έλεγχο επί του στρατού και του μηχανισμού των υπηρεσιών ασφαλείας, όπως το προβλέπει η Ανακοίνωση της Γενεύης». 


onalert