12.12.15

Με το δάχτυλο στο κουμπί η Ρωσία: "Σε κατάσταση συναγερμού οι πυρηνικές μας δυνάμεις" - Στη Συρία άνοιξαν τα υπόγεια πυρηνικά καταφύγια


ΟΙ ΗΠΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ 200 ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΒΟΜΒΕΣ ΣΕ ΒΕΛΓΙΟ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ, ΙΤΑΛΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΠΕ Ο Σ.ΣΟΙΓΚΟΥ 

του Βασίλη Καπούλα
"Το 95% των πυρηνικών μας όπλων είναι σε κατάσταση συναγερμού, έτοιμα προς χρήση" είπε ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοιγκού ενώ αραβικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, έδωσε εντολή να ανοίξουν τα υπόγεια πυρηνικά καταφύγια τα οποία έχουν να λειτουργήσουν 42 ολόκληρα χρόνια!
 
Η δήλωση-σοκ του Σ.Σοιγκού έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την δήλωση του Β.Πούτιν ο οποίος είχε πει ότι ελπίζει να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά στη Συρία ενώ η Ρωσία έχει πληροφορίες πως επίκειται σοβαρή τουρκική πρόκληση στην ευρύτερη περιοχή...
 
"Πρέπει να αναλύουμε τα πάντα, ό,τι συμβαίνει στο πεδίο της μάχης, πως τα όπλα δουλεύουν. Οι πύραυλοι Κalibr, oι Kh-101 αποδείχτηκαν υψηλής ακρίβειας και αποτελεσματικότητας. Γνωρίζουμε ότι αυτά τα υψηλής ακρίβειας όπλα μπορούν να εξοπλιστούν με συμβατικές και με ειδικές κεφαλές και συγκεκριμένα με πυρηνικές κεφαλές. Στον πόλεμο κατά των τρομοκρατών ελπίζουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί ποτέ να συμβεί" είπε ο Β.Πούτιν!
 
"Oι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει 200 πυρηνικές βόμβες σε Βέλγιο, Ιταλία, Ολλανδία, Γερμανία, Τουρκία" είπε ο Sergei Shoigu.
 
"Η επιδείνωση της στρατιωτικής-πολιτικής κατάστασης στο κόσμο συνεχίζεται , ειδικά σε Ευρώπη, Κεντρική Ασία, Μέση Ανατολή. Παρατηρούμε επίσης τη σταδιακή επέκταση του ΝΑΤΟ" είπε ο Shoigu.
 
"Τα νέας γενιάς πυρηνικά όπλα, στρατηγικά βομβαρδιστικά, υποβρύχια με βαλλιστικούς πυραύλους (SLBM) και από βάσεις εδάφους (ΙCBM) τα οποία έχουν εκσυγχρονιστεί σε ποσοστό 55% λύνουν το πρόβλημα της πυρηνικής αποτροπής.
 
"Περισσότερο από το 95% των πυρηνικών όπλων των Στρατηγικών δυνάμεων της Ρωσίας είναι σε συνεχή ετοιμότητα" είπε ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοιγκού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργείου Άμυνας.
 
"Οι Στρατηγικές Πυρηνικές Δυνάμεις διατηρούνται σε ένα επίπεδο που εγγυόνται την αντιμετώπιση των προκλήσεων της πυρηνικής αποτροπής. Το 95% των εκτοξευτών είναι σε συνεχή ετοιμότητα για χρήση" είπε ο Σ.Σοιγκού.
 
Σύμφωνα με όσα είπε, έξι συντάγματα εξοπλισμένoι με Yars σε σταθερούς εκτοξευτές (σιλό) και σε εποχούμενους είναι σε πολεμική ετοιμότητα.
 
Πρόσθεσε ότι το 2015 οι Αεροπορικές Στρατηγικές Πυρηνικές Δυνάμεις προμηθεύτηκαν δέκα εκσυγχρονισμένα στρατηγικά βομβαρδιστικά συμπεριλαμβανομένων δύο Tu-160, τρία Tu-95MS και πέντε Tu-22M3.
 
Ταυτόχρονα, αυξήθηκε η ισχύς των Ναυτικών Στρατηγικών Πυρηνικών Δυνάμεων με δύο στρατηγικά υποβρύχια το “Alexander Nevsky” και “Vladimir Monomakh” να είναι σε κατάσταση συναγερμού.
 
Τέλος, παραδόθηκαν 35 νέοι βαλλιστικοί πύραυλοι.
 
"Οι χερσαίες δυνάμεις απέκτησαν 8 νέες Ταξιαρχίες πολλαπλών σκοπών ενώ παραδόθηκαν δύο Ταξιαρχίες πυραυλικών συστημάτων “Iskander-M”,’ είπε ο Shoigu.
 
Το Υπ. Άμυνας προμηθεύθηκε με 243 αεροσκάφη, 90 συστήματα και εγκαταστάσεις πυραύλων εδάφους αέρος και 208 ραντάρ.
 
Το 2011 είχαμε 180 μόνο ενώ σήμερα διαθέτουμε 1.720 drones.
 
Υπενθυμίζουμε ότι το ρωσικό  Υπουργείο Άμυνας και το Γενικό  Επιτελείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας παραδέχτηκε ότι έχει τεθεί σε ισχύ το σύστημα «Периметр» (Περίμετρος) σύμφωνα με τον αντιστράτηγο Σ. Καρακάεφ (δείτε σχετικά εδώ).
 
"Βαλλιστικοί πύραυλοι που φέρονται επί ειδικών οχημάτων κινούνται συνεχώς στην ρωσική επικράτεια, και είναι πάντοτε  σε διαφορετικό βαθμό ετοιμότητας.Υπάρχει όμως η δυνατότητα της άμεσης ενεργοποίησης τους με χρήση του πυρηνικού οπλοστασίου μετά από Προεδρική εντολή", δήλωσε ο Ρώσος αξιωματικός.
 
Πριν λίγα μόλις χρόνια, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η Δύση έμαθε για το σύστημα “Περίμετρος”.
 
Πρόκειται για έναν υπερυπολογιστή (κωδικός URV RVSN-15E601) που είχε σκοπό την συνεχή επιτήρηση του χώρου της Σοβιετικής Ένωσης για σημάδια πυρηνικής επίθεσης, όπως η παρουσία ραδιενέργειας, σεισμικά φαινόμενα, τεράστιες και σύντομες μεταβολές της ατμοσφαιρικής πίεσης, ηλεκτρομαγνητικοί παλμοί, κ.α..
 
Πιστεύεται ότι τέθηκε σε λειτουργία το 1985, σχεδιάστηκε από το κατασκευαστικό γραφείο “Uznoe”, βάσει της απόφασης N695-227, της Κεντρικής Κυβέρνησης της ΕΣΣΔ, στις 30 Αυγούστου 1974 και παρά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, πιθανολογείται ότι δεν έπαψε ποτέ να λειτουργεί.
 
Το σύστημα με την κωδική ονομασία "“Περίμετρος”", άρχισε να γίνεται γνωστό μετά τον ψυχρό πόλεμο, την δεκαετία του 1990.
 
Σε περίπτωση ανακάλυψης τέτοιων φαινομένων, το σύστημα θα προσπαθούσε να έρθει σε επικοινωνία με κάποιους ανθρώπους. Αν δεν έπαιρνε απάντηση, θα έδινε την δυνατότητα εκτόξευσης των πυραύλων στον εκάστοτε εν υπηρεσία αξιωματικό που θα ήταν στο καταφύγιο. Όσο και αν πολλοί πύραυλοι θα είχαν καταστραφεί, υπολογίζεται ότι απ' την πλευρά της Αμερικής θα υπήρχαν τουλάχιστον 100 εκατομμύρια νεκροί.
 
Το σύστημα δεν ήταν απολύτως αυτοματοποιημένο, προφανώς από τον φόβο κάποιου λάθους. Αν ανίχνευε πυρηνική επίθεση, έπρεπε να δοθεί η τελική εντολή από κάποιους αξιωματικούς, που βρίσκονταν σε κάποιο υπόγειο καταφύγιο, προστατευμένοι, τουλάχιστον θεωρητικά, από κάθε πυρηνική επίθεση.
 
Έτσι λοιπόν, ακόμα και αν το Κρεμλίνο είχε καταστραφεί, μπορούσαν να δώσουν εντολή εκτόξευσης, με τον ακόλουθο τρόπο: θα εκτόξευαν πυραύλους τύπου 15Α11 που σχεδιάστηκε το 1975, παραλλαγή του 15Α16 (MR-UR-100UTTX: μάζα 71 τόνοι, εμβέλεια 11.000 χλμ., δύο σταδίων υγρών καυσίμων), φέροντας το σύστημα τηλεπικοινωνιών 15Β99, σχεδιασμένο από το Πολυτεχνείο του Λένινγκραντ), προς όλες τις κατευθύνσεις μέσα στην έκταση της Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίοι με ασύρματο σήμα, θα έστελναν εντολή εκτόξευσης σε όλους τους πυραύλους, σιγουρεύοντας ένα χτύπημα στην Αμερική με όσους τουλάχιστον είχαν απομείνει.
 
Ο αριθμός αυτών των προστατευμένων σιλό μάλλον ήταν 4, ένα εκ των οποίων πιθανόν κοντά και νότια από την Μόσχα. Λέγεται πως το πρώτο σιλό του συστήματος δημιουργήθηκε στα Ουράλια. Κατά μία εκδοχή, αυτό το σιλό έχει την δυνατότητα να εκπέμπει σήμα, στα 3-30 kHz, που δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από τις συνθήκες ενός πυρηνικού πολέμου, για εκτόξευση από εκεί, χωρίς την χρήση “διοικητικών-πυραύλων”.
 
Τον Δεκέμβριο του 1990 έγιναν κάποιες βελτιώσεις και εκσυγχρονιστικές εργασίες οπότε και το νέο σύστημα πήρε την ονομασία “Περίμετρος-RCh”. Συνέχισε την λειτουργία του μέχρι τον Ιούνιο του 1995, οπότε και λόγω των συνθηκών για τα πυρηνικά όπλα, μπήκε σε “αναμονή”. 

pronews