1.12.15

Σύνοδος για το Κλίμα: Ο Πούτιν είδε Ομπάμα - Το "ξεμπρόστιασμα" Ερντογάν και η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με Ισραήλ


Συνάντηση περίπου 30 λεπτών είχαν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, και ο Αμερικανός ομόλογός του, Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Παρίσι.
Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου, ο «τσάρος» του Κρεμλίνου δήλωσε πως με τον πρόεδρο των ΗΠΑ συζήτησαν για την κρίση στη Συρία και συμφώνησαν πως πρέπει να εστιάσουν στη λίστα των οργανώσεων που εκτιμάται ότι είναι τρομοκρατικές και εκείνες που ανήκουν στην «υγιή» αντιπολίτευση. 

«Συζητήσαμε για την τακτική των κοινών δράσεών μας σε πολιτικό επίπεδο και σε γενικές γραμμές κατά τη γνώμη μου υπάρχει κατανόηση για το πού θα πάμε από εδώ και πέρα», πρόσθεσε ο Πούτιν.
Από την άλλη, σύμφωνα με διαρροές από την αμερικανική πλευρά, ο Ομπάμα τόνισε στον Πούτιν ότι ο Σύρος δρος Μπασάρ Αλ Άσαντ πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία στο πλαίσιο της διαδικασίας για την πολιτική μετάβαση στη χώρα
Επισήμανε, μάλιστα, πως είναι απαραίτητο να βρεθεί διπλωματική λύση στην ουκρανική κρίση, προσθέτοντας ότι οι κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας μπορούν να αρθούν, με την προϋπόθεση ότι η Μόσχα θα εκπληρώσει τους όρους των συμφωνιών του Μινσκ, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, στο περιθώριο της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Παρίσι, όπου όπως είχε διαμηνύσει δεν συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επανήλθε στις σοβαρότατες καταγγελίες για παράνομες συναλλαγές Τουρκίας με το Ισλαμικό Κράτος. 
Υποστήριξε, λοιπόν, πως η Άγκυρα συνεργάζεται με τους τζιχαντιστές για τη διακίνηση πετρελαίου τονίζοντας πως έχει στην κατοχή του πληροφορίες που επιβεβαιώνουν τα αρχικά στοιχεία για τις επαφές της Τουρκίας με το ΙΚ.
Τόνισε, μάλιστα, πως η κατάρριψη του αεροσκάφους από την Τουρκία έγινε για να προστατευθούν οι περιοχές που βρίσκονται υπό κατοχή των τζιχαντιστών, μέσω των οποίων τροφοδοτείται με πετρέλαιο η χώρα.
«Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η απόφαση για να καταρριφθεί το αεροσκάφος μας υπαγορεύθηκε από την επιθυμία να διασφαλιστεί η ασφάλεια των διαδρομών εφοδιασμού πετρελαίου προς την Τουρκία, στα λιμάνια που καταφθάνουν τα τάνκερ», είπε ο Πούτιν.
Την ίδια ώρα, επισήμανε πως δεν υπήρχε λόγος η τουρκική αεροπορία να εξαπολύσει επίθεση ενάντια στο μαχητικό της Ρωσίας καθώς δεν απειλούσε την Τουρκία, ενώ δήλωσε: «Ακούσαμε ότι δεν ήταν ο Ερντογάν που έλαβε αυτή την απόφαση, αλλά άλλοι άνθρωποι».
Από την άλλη, τόνισε πως η πρόφαση ότι οι Τούρκοι θέλουν να προστατεύσουν τους Τουρκμένους που ζουν στη βόρεια Συρία καλύπτει την προσπάθεια να προστατεύσουν τους τζιχαντιστές στην περιοχή ώστε να προχωρήσουν στην παράνομη συναλλαγή για το πετρέλαιο.
Στρατιωτική συνεργασία Ισραήλ - Ρωσίας
Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπένιαμιν Νετανιάχου, στο Παρίσι στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Κλίμα.
Οι δύο ηγέτες χαιρέτισαν την εγκαθίδρυση μηχανισμού για στρατιωτική συνεργασία Ισραήλ - Ρωσίας ώστε να αποτραπούν περιστατικά όπως αυτό που σημειώθηκε με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά F-16 στα συρο-τουρκικά σύνορα. 
Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Νετανιάχου για τη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία στη Συρία, επισημαίνοντας πως «τα γεγονότα των τελευταίων ημέρων απέδειξαν τη σημασία του συντονισμού και της επικοινωνίας των δύο χωρών».
Παράλληλα, πρόσθεσε πως οι προσπάθειες των δύο πλευρών για την αποτροπή «μη απαραίτητων ατυχημάτων και τραγωδιών είναι επιτυχείς».
pronews