6.12.15

Συμπεριφορά αρπαχτικού από την Άγκυρα: Πολλές τουρκικές δυνάμεις μπήκαν στο Ιράκ - Κατασκευάζουν 4 μόνιμες βάσεις σε έδαφος ξένου κράτους (vid, φωτο)


ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟ ΙΡΑΝ - ΤΟ ΙΡΑΚΙΝΟ ΥΠ.ΑΜ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ 

Κλιμακώνει η Τουρκία καθώς σκοπεύει να αναπτύξει 2.000 στρατιώτες δημιουργώντας 4 βάσεις στη Μοσούλη ως απάντηση στην βοήθεια που πρoσφέρει η Ρωσία στους Κούρδους PYD με το Ιράν να την απειλεί ευθέως με πόλεμο ενώ ο Ιρακινός Υπουργός Άμυνας, ο ιρακινός αρχηγό Γενικού Επιτελείου και και ο πρόεδρος του Ιρακινού Κοινοβουλίου πρότειναν να δοθεί στη Τουρκία προθεσμία 24 ωρών να αποσύρει τα στρατεύματα της αλλιώς να βομβαρδιστούν από την ιρακινή Αεροπορία.
 
Ένα χάος επικρατεί στην ιρακινή κυβέρνηση η οποία δέχεται πολλές κατηγορίες για μεγάλη αδράνεια λέγοντας " ότι έπρεπε να είχαμε ζητήσει άμεσα τη συνδρομή της Ρωσίας, αργήσαμε και το πληρώνουμε"...
 
O Ιρακινός Υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στη Βαγδάτη και απαίτησε από την Τουρκία την άμεση απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από την Μοσούλη ενώ και ο Ιρακινός Πρόεδρος Fouad Massoum τόνισε ότι η ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στο προάστιο της Nineveh συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
 
Σιιτικά και σουνιτikά μπλοκ στο Ιρακινό Κοινοβούλιο αλλά και η λεγόμενη "ιρακινή αντίσταση" τάσσονται εναντίον της τουρκικής εισβολής στο Κουρδιστάν ενώ και ο ιρακινός ΓΕΕΘΑ, ο ιρακινός Υπουργός Άμυνας και ο πρόεδρος του Ιρακινού Κοινοβουλίου πρότειναν να δοθεί προθεσμία 24 ωρών στην Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματα της αλλιώς να βομβαρδιστεί από την Ιρακινή Αεροπορία.
 
Ο Χριστιανός διοικητής της δύναμης Hashd, Kata'ib Babylon, είπε ότι η Τουρκία θα το πληρώσει ακριβά μόλις ξεμπερδέψουμε με το ISIS στην περιοχή...
 
Η Άγκυρα προσπαθεί να δημιουργήσει μόνιμη βάση κοντά στη Μοσούλη στη περιοχή Başika ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως οι Τούρκοι στρατιώτες είναι πάνω από 2.000, σκοπός τους είναι το PKK και τα συνοριακά περάσματα που χρησιμοποιεί...
 
"Πιστεύουμε ότι τέτοια μέτρα όταν εφαρμόζονται χωρίς συντονισμό με την Ιρακινή κυβέρνηση είναι εναντίον της περιφερειακής σταθερότητας" είπε ο Amir Abdollahian ο Ιρανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του στην κρατική ιρανική τηλεόραση.
 
"Πιστεύουμε ότι μια τέτοια συμπεριφορά δεν θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και θα αυξήσει το χάος και την αστάθεια στην περιοχή" πρόσθεσε
 
Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη και απαίτησε την άμεση απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από την περιοχή κοντά στη Μοσούλη και τόνισε πως τα τουρκικά στρατεύματα μπήκαν χωρίς την συναίνεση της Μαγδάτης και θεωρείται "εχθρική πράξη" ενώ νωρίτερα και ο ιρακινός πρωθυπουργός Haider al-Abadi τόνισε πως πρόκειται για μια "σοβαρή παραβίαση της Ιρακινής κυριαρχίας".
 
Τα τουρκικά στρατεύματα βρίσκονται στις περιοχές Zlekan και  Bashik, πόλεις στην ανατολική Μοσούλη.
 
Μέχρι τώρα υπάρχουν εκατοντάδες τούρκοι στρατιώτες με 15 άρματα μάχης,  12 ΤΟΜΑ, 13 Ηumvee, πυροβολικό ένα ασθενοφόρο 7 φορτηγά με οπλισμό και πυρομαχικά και ένα που πετάει νερό.
 
Nωρίτερα σύμφωνα με τους Κούρδους είχαν έρθει Τούρκοι στρατιωτικοί σύμβουλοι και με το πρόσχημα εξοπλισμού των Πεσμεργκά άνοιξαν τουρκικές βάσεις στις περιοχές Soran και Bamerne στο Erbil, καθώς και στις Raniya και Qalachwalan στο Sulaimani. 
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 Δείτε πατώντας ΕΔΩ το βίντεο της τουρκικής εισβολής στο Ιράκ 

pronews