19.12.15

Νέο ύπουλο χτύπημα των δανειστών: "Θέλουμε συμπληρωματικά μέτρα 3 δισ.ευρώ για το 2015 αλλιώς δεν αποδεσμεύουμε την δόση"


"ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΣ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΑΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ"

Έναν ουτοπικό προϋπολογισμό, με ανεδαφικές προβλέψεις εσόδων και άγνωστο ύψος δαπανών, θεωρούν οι δανειστές πως κατέθεσε η κυβέρνηση και  ζητούν την λήψη πρόσθετων μέτρων 3 δισ. ευρώ για το 2016 και έως 6 ή 7 δισ. ευρώ συνολικά μέχρι το 2018 προκαλώντας ένα νέο "τριγμό" καθώς θεωρείται βέβαιο ότι ούτε τα ψηφισθέντα μέτρα δεν θα μπορέσουν να εφαρμοσθούν! 
  Οι δανειστές εκτιμούν ότι ο προϋπολογισμός δεν βγαίνει και θα ζητήσουν συμπληρωματικό προϋπολογισμό με μέτρα 2-3 δισ. ευρώ μόνο για το 2016. 
  Αμφισβητούν την απόδοση μέτρων που περιέλαβε η κυβέρνηση (φόροι στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ ή τον φόρο στο κρασί αντί για την επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση που αρχικά σχεδίαζε η κυβέρνηση) και επιπλέον εκτιμούν ότι το 2015 θα κλείσει με ύφεση 0,5% και όχι με μηδέν ανάπτυξη, όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός, κάτι που σημαίνει ότι θα απαιτηθούν και επιπλέον μέτρα που –συνυπολογίζοντας και τη συμφωνία για περικοπές 1,8 δισ. από συντάξεις- ανεβαίνουν στα 3 δισ. για το 2016. 

  Επιπλέον η κυβέρνηση δεσμεύεται να καταθέσει και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2016-2018, το οποίο ήδη έχει συμφωνηθεί ότι περιλαμβάνει και επιπρόσθετα «κρυφά» μέτρα («απροσδιόριστα» όπως αναφέρεται στη νέα συμφωνία) ύψους 2,9 δισ. ευρώ έως το 2018. 

  Πρακτικά αυτό σημαίνει επιπλέον μέτρα ύψους από 1 μέχρι 3 δισ. ευρώ τα οποία θα πρέπει να συμφωνηθούν με την κυβέρνηση στις 18 Γενάρη, με την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα.  
 Όσον αφορά την δόση του 1 δισ. ευρώ η εκταμίευση δεν αποδεσμέυεται εξαιτίας των δαπανών του ΕΟΠΥΥ και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών θα συνεχιστούν όλο το Σαββατοκύριακο, καθώς έχει προκύψει σημαντική εμπλοκή στο θέμα της ανακοστολόγησης των διαγνωστικών εξετάσεων.  

 Στη συνεδρίαση του EuroWorking Group της Πέμπτης οι θεσμοί ζήτησαν την άμεση υλοποίηση δύο βασικών εκκρεμοτήτων στον τομέα της υγείας. 
  Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν δέχεται περικοπή της τάξεως του 40% η οποία θα μετακυλιστεί στους ασφαλισμένους.   
Το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι οι δημόσιες μονάδες σε πρωτοβάθμιο επίπεδο δεν είναι σε θέση να σηκώσουν το βάρος των διαγνωστικών εξετάσεων ως αποτέλεσμα της κρίσης και των μνημονιακών επιλογών της πενταετίας. 
 
 Ένα επιπλέον επιχείρημα είναι ότι θα κλείσουν εκατοντάδες «μικρά» διαγνωστικά κέντρα που δεν θα μπορούν να απορροφήσουν την εκτίναξη του κόστους για τον ασθενή, σε αντίθεση με τα λίγα «μεγάλα» που λόγω οικονομιών κλίμακας θα συγκρατήσουν κάπως τις τιμές.   
 Το πρόβλημα πρέπει να έχει λυθεί μέχρι την Δευτέρα, ενόψει της συνεδρίασης του ESM που θα επιτρέψει ή όχι την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος λόγω των αργιών να μην προλάβει να εγκριθεί η δόση και, αν δεν γίνει  μέχρι την 31η Δεκεβρίου, να μεταφερθεί πλέον για την άνοιξη του 2016 με ότι αυτό συνεπάγεται.

pronews