12.12.15

Συμφωνία Ελλάδας – δανειστών για το “13άρι” των προαπαιτούμενων


Ελλάδα και δανειστές κατέληξαν σε συμφωνία για το β’ πακέτο των 13 προαπαιτούμενων μέτρων, το οποίο θα «ξεκλειδώσει» την εκταμίευση της υπο-δόσης του 1 δισ. ευρώ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατόπιν της ολοκλήρωσης των επαφών με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Το πακέτο των μέτρων αναμένεται να τεθεί την Τρίτη σε ψηφοφορία στη Βουλή.
Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, η συμφωνία που επιτεύχθηκε προβλέπει το άνοιγμα της αγοράς για τα επιχειρηματικά δάνεια και τα στεγαστικά, εκτός αυτών που αφορούν σε πρώτη κατοικία για τα οποία προβλέπεται εξαίρεση έως τις 15 Φεβρουαρίου από κοινού με τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα καταναλωτικά.
Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, θα υπάρξει νέο πλαίσιο που θα ορίζει το τι θα ισχύσει μετά τις 15 Φεβρουαρίου για στεγαστικά πρώτης κατοικίας, τα καταναλωτικά και τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκαθάρισε πως με το ενιαίο μισθολόγιο δεν υπάρχει καμία μείωση μισθών.
Σε ό,τι αφορά το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, η έναρξη λειτουργίας του τοποθετείται “σε εύλογο χρόνο”, περί το Πάσχα, μεταξύ α’ και β’ τριμήνου.
ysterografa