10.11.15

Το α/φ Super Tucano επέλεξε ο Λίβανος για εγγύς υποστήριξη


Ο Λίβανος ανακοίνωσε και επίσημα την επιλογή του βραζιλιάνικου ελαφρού μαχητικού αεροσκάφους τύπου A-29 Super Tucano για την Αεροπορία της χώρας. Το αεροσκάφος που επιχειρεί στα οπλοστάσια 10 Αεροποριών ανά τον κόσμο, προορίζεται για ρόλο εγγύς αεροπορικής υποστήριξης στον οποίο είναι εν πολλοίς εξειδικευμένο.
Συνολικά θα αγοραστούν έξι αεροσκάφη του τύπου από τη βραζιλιάνικη Embraer Defense & Security και την αμερικανική Sierra Nevada Corporation (ανήκει σε Τούρκο και δραστηριοποιείται στη γειτονική μας χώρα). Στο συμβόλαιο περιλαμβάνεται «πακέτο» λογιστικής υποστήριξης του αεροσκάφους, αλλά και η εκπαίδευση του προσωπικού της λιβανέζικης Αεροπορίας, τόσο πιλότων όσο και προσωπικού εδάφους.

Η προμήθεια έλαβε την έγκριση του αμερικανικού State Department τον περασμένο Ιούνιο, καθώς το αεροσκάφος πωλείται με διακρατική συμφωνία ΗΠΑ-Λιβάνου (FMS: Foreign Military Sales), προγράμματα που δεν διαθέτει η Βραζιλία (έτσι πουλήθηκαν στο Αφγανιστάν), οπότε αναλαμβάνει την πώληση αμερικανική εταιρία που θα κατασκευάσει τα αεροσκάφη, μοιράζοντας το κέρδος.
defence-point