17.11.15

Για δεύτερη νύχτα γαλλικά μαχητικά Rafale και Mirage βομβάρδισαν στόχους τζιχαντιστών στη Ράκκα


ΕΡΙΞΑΝ 16 ΒΟΜΒΕΣ - ΒΑΖΕΙ ΠΛΩΡΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ ΚΟΛΠΟ ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ CHARLES DE GAULLE 

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale και Mirage 2000 βομβάρδισαν την πόλη Ράκκα το προπύργιο των τζιχαντιστών στη Συρία. Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Άμυνας τα μαχητικά της χώρας προχώρησαν στη ρίψη 16 βομβών σε στόχους τζιχαντιστών λίγες ώρες αφ' οτου ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε από τη Βουλή πώς θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία προκειμένου να καταπολεμηθεί ο ISIS και δεδομένου πώς το γαλλικό αρεοπλανοφόρο Charles De Gaulle αποπλέει την Πέμπτη με κατεύθυνση τον Περσικό Κόλπο για να λάβει μέρους στις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών.

Τα ξημερώματα στόχος των επιθέσεων των γαλλικών μαχητικών ήταν ένα κέντρο διοίκησης και ένα κέντρο εκπαίδευσης των τζιχαντιστών «για τα οποία είχαν συγκεντρωθεί πληροφορίες προηγουμένως κατά τη διάρκεια αναγνωριστικών επιχειρήσεων από Γάλλους», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο.
«Και οι δύο στόχοι χτυπήθηκαν και καταστράφηκαν ταυτόχρονα. Οι επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε συντονισμό με τις αμερικανικές δυνάμεις» δήλωσε εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Άμυνας.
Η Γαλλία βομβάρδισε στόχους στη Συρία και συγκεκριμένα στη Ράκκα, για πρώτη φορά το βράδυ της Κυριακής, μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα των τζιχαντιστών στο Παρίσι και φαίνεται αποφασισμένη πλέον να συμμετάσχει στον "πόλεμο" κατά του Ισλαμικού Κράτους. Στο πρώτυο αυτό κύμα των βομβαρδισμών τα γαλλικά Rafale και Mirage-2000 έριξαν 20 βόμβες. 
Οι επιθέσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν λίγες ώρες μετά την ομιλία του Φρανσουά Ολάντ στην κοινή συνεδρίαση της γαλλικής Βουλής και της Γαλλικής Γερουσίας όπου είπε ότι «η Γαλλία είναι σε πόλεμο» ανακοινώντας ότι «είμαστε σε πόλεμο με το Ισλαμικό Κράτος».
Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε επίσης ότι τις επόμενες ημέρες θα έχει συνομιλίες με τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Ζήτησα από τον υπουργό Αμυνας της Γαλλίας να θέσει σε εφαρμογή την πρόβλεψη των ευρωπαϊκών συνθηκών που αναφέρει ότι όταν μια χώρα της Ε.Ε. δέχεται επίθεση όλες οι χώρες πρέπει να συμπαρασταθούν... Τους τελευταίους μήνες αποτρέψαμε πολλές επιθέσεις. Πρέπει να αμυνθούμε, άμεσα και μακροπρόθεσμα για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των πολιτών μας» σημείωσε.
«Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξακολουθεί να ισχύει σε όλη την επικράτεια» δήλωσε. Ζήτησα από το κοινοβούλιο να εγκρίνει την τρίμηνη παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα... Με τις πράξεις τις Παρασκευής ο εχθρός πέρασε στο επόμενο βήμα».
«Βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση. Είμαστε όμως σε διαφορετικό πόλεμο. Θέλουμε ένα συνταγματικό νόμο για να αντεπεξέλθουμε σε αυτή την κατάσταση κρίσης... Πρέπει να έχουμε στη διάθεσή μας τα κατάλληλα εργαλεία για λήψη μέτρων χωρίς να υπάρξει παραβίαση κρατικών λειτουργιών. Πρέπει να νομοθετηθούν διατάξεις για την εθνικότητα ιδίως για ανθρώπους που έχουν και άλλη εθνικότητα. Πρέπει να μπορούμε να αφαιρέσουμε την γαλλική υπηκοότητα από κάποιον που φέρεται να έχει παραβιάσει τα θεμελειώδη δικαιώματα. Πρέπει να ενισχυθεί η νομοθεσία για παρακολούθηση ατόμων ύποπτων για τρομοκρατία. Πρέπει να ενισχυθούν τα σώματα της αστυνομίας και της χωροφυλακής με στόχο να φτάσουν τα επίπεδα προσωπικού του 2007. Αποφάσισα να μην μειώσουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας έως το 2019» ανέφερε.
«Ζητώ από τον πρωθυπουργό να προετοιμάσει αυτή την αναθεώρηση, διότι εσείς θα παρατείνετε την περίοδο έκτακτης ανάγκης αλλά και πέραν αυτής της περιόδου θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία» επεσήμανε.
«Η Γαλλία πρέπει να παραμείνει η ίδια. Ποτέ δεν πρέπει να καταστρέψουν την ψυχή της Γαλλίας. Κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει να ζούμε όπως έχουμε μάθει. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, να βγαίνουμε, να επηρεάζουμε τον κόσμο...»
«Η Δημοκρατία πρέπει να έχει την απαραίτητη δύναμη που χρειάζεται αυτές τις δύσκολες ώρες. Θα πρέπει να έχει τη δύναμη να ξεριζώσει την τρομοκρατία... Δεν θα καταστρέψει η τρομοκρατία την δημοκρατία. Η δημοκρατία θα καταστρέψει την τρομοκρατία. Ζήτω η Δημοκρατία» είπε ο Φρανσουά Ολάντ κλείνοντας την ομιλία του.
pronews