23.11.15

Συγκίνηση: Ελληνορθόδοξες μονάδες Σύρων και Ασσυρίων με υποστήριξη ρωσικών ελικοπτέρων Mil Mi-24 απελευθέρωσαν την χριστιανική πόλη Maheen (vid)


ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΕΛΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ... ΙΡΑΚ 

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Εληνορθόδοξες μονάδες Σύρων και Ασσυρίων συνεπικουρούμενες από μικρές μονάδες του Συριακου Στρατού και Ιρανών επιλέκτων του σώματος Al Quds, αλλά κυριως έχοντας την υποστήριξη ... της ορθόδοξης ρωσικής Αεροπορίας με επιθετικά ελικόπτερα Mil-Mi 24 κατέλαβαν την χριστιανική (ελληνορθόδοξη) πόλη Maheen από τους ισλαμιστές του ISIS, στην περιφέρεια της Χομς, σώζοντας χιλιάδες Ελληνορθοδόξων που μαρτυρούσαν καθημερινά στα χέρια των τζιχαντιστών.
Τα ρωσικά ελικόπτερα "σφυροκόπησαν" ανηλεώς τις θέσεις των τζιχαντιστών και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην διάσπαση των γραμμών του ISIS, ενώ προκάλεσαν βαρύτατες απώλειες στους ισλαμιστές και κατά την αποχώρησή τους από την πόλη καθώς εκτέθηκαν στους ανοιχτούς χώρους της συριακής ενδοχώρας.
Η πόλη έχει στρατηγική σημασία καθώς βρίσκεται στην ανατολική Χομς πάνω στην οδική αρτηρία που συνδέει την επαρχία με τα ιρακινά σύνορα διαμέσου της συριακής ερήμου.
Οι μάχες ήταν σφοδρές και κράτησαν δύο ολόκληρες ημέρες.
Μαζί με τον συριακό Στρατό πολέμησε και σώμα Ασσύριων Ορθόδοξων από τις “Gozarto Protection Forces”.
Με την ανακατάληψη της πόλης Maheen, εξασφαλίστηκε η ελληνορθόδοξη πόλη Sadad και πλέον οι κυβερνητικές δυνάμεις είναι σε απόσταση βολής από την μεγάλη ελληνορθόδοξη πόλη της Quraytayn,η οποία έχει καταληφθεί από το ISIS από τον περασμένο Αύγουστο.
Είναι ο επόμενος αντικειμενικός στόχος καθώς εάν ανακαταληφθεί ο δρόμος διαμέσου της ερήμου προς τα σύνορα με το Ιράκ και συγκεκριμένα στο πέρασμα του Tanf θα είναι ανοιχτός. Που σημαίνει ότι για πρώτη φορά μετά από 3 χρόνια η συριακή κυβέρνηση θα μπορεί να ενισχύσει την φρουρά της Deir-Ezzor δια της χερσαίας οδού.
Η έρημος αν και πολύ μεγάλη ουσιαστικά είναι απροστάτευτη από τους τζιχαντιστές καθώς δεν μπορούν να παραμείνουν εκεί επί μακρόν. Θεωρείται άδειος χώρος
Η πτώση της Quraytayn δεν θα είναι εύκολη καθώς το  ISIS μέσω της πόλης αυτής διατηρεί την κύρια οδό ανεφοδιασμού του στην Χομς από τα σύνορα του Ιράκ. Οι δυνάμεις του στην πόλη είναι ιδιαίτερα ενισχυμένες, και αναμένεται να αναλάβει δράση η ρωσική Αεροπορία.
Τις τελευταίες 48 ώρες, η ρωσική Αεροπορία πραγματοποίησε ακόμα 141 εξόδους βομβαρδίζοντας 472 στόχους μαχητών του Ισλαμικού Κράτους σε πολλές περιοχές στη στη βόρεια και Ανατολική Συρία, με μαχητικά υποστρατηγικής κρούσης Su-24, Su-34 και εγγύς υποστήριξης Su-25
Η ρωσική Αεροπορία κατέστρεψε ακόμα δύο διυλιστήρια πετρελαίου που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, σύμφωνα ανακοίνωση του ρωσικού Γενικού Επιτελείου.  

pronews