14.11.15

F. Hollande: Η Γαλλία δεν θα δείξει κανέναν οίκτο στους τρομοκράτες

Με μήνυμά του προς τον γαλλικό λαό, ο πρόεδρος Francois Hollande, κατηγόρησε το Ισλαμικό Κράτος για τις επιθέσεις στο Παρίσι και δεσμεύτηκε για αντίποινα, αναφέρει το Dow Jones Newswires.
"Είναι μια πράξη πολέμου η οποία υλοποιήθηκε από έναν στρατό τρομοκρατών, έναν στρατό τζιχαντιστών, μια πράξη του Ισλαμικού κράτους κατά της Γαλλίας", δηλώνει ο Γάλλος πρόεδρος. "Αυτή η πράξη πολέμου προετοιμάστηκε και σχεδιάστηκε στο εξωτερικό, έχοντας συνεργούς στο εσωτερικό" και συμπλήρωσε ότι οι  επιθέσεις δεν θα μείνουν αναπάντητες.

"Η Γαλλία δέχθηκε αυτή την άνανδρη επίθεση γιατί είναι μια ελεύθερη χώρα, όμως δεν θα δείξει κανέναν οίκτο στους τρομοκράτες", δηλώνει στο μήνυμα του το οποίο μετέδωσε η γαλλική τηλεόραση και συμπλήρωσε ότι "η Γαλλία θα θριαμβεύσει έναντι του βαρβαρισμού".
Όπως αναφέρει το BBC, ο Γάλλος πρόεδρος έθεσε την χώρα του σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού και παράλληλα ανακήρυξε την Γαλλία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Επίσης κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, προς τιμή των θυμάτων της πολύνεκρης επίθεσης.
Επικοινωνία με πολιτικούς ηγέτες
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συνομίλησε τηλεφωνικά σήμερα με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πολλούς άλλους ηγέτες οι οποίοι εξέφρασαν άπαντες την υποστήριξη τους μετά τις φονικές επιθέσεις του Παρισιού, έγινε γνωστό από το περιβάλλον του, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Ο Γάλλος πρόεδρος είχε επίσης συνομιλίες με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, τον βασιλιά του Μαρόκου Μοχάμεντ 6ο και τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, έγινε γνωστό από την ίδια πηγή, η οποία διευκρίνισε πως ο Ολάντ συνεχίζει σήμερα τις συνομιλίες του με άλλους ηγέτες.
Στην Άγκυρα, από πηγές της τουρκικής προεδρίας έγινε γνωστό πως ο Γάλλος πρόεδρος είπε στον Τούρκο ομόλογό του ότι θα στείλει τους υπουργούς Οικονομικών και Εξωτερικών στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) που θα πραγματοποιηθεί στην Αττάλεια της Τουρκίας. Νωρίτερα είχε ήδη δηλώσει πως δεν θα μεταβεί ο ίδιος σ' αυτή τη σύνοδο κορυφής, μετά τις φονικές χθεσινές επιθέσεις στο Παρίσι.
"Ο πρόεδρος Ερντογάν επανέλαβε πως η τρομοκρατία δεν έχει θρησκεία ούτε έθνος και πως ο τουρκικός λαός υποστηρίζει τη Γαλλία. Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία", δήλωσε ακόμη μία από τις πηγές.
Απαγόρευση διαδηλώσεων
Οι διαδηλώσεις απαγορεύθηκαν στο Παρίσι και τα προάστιά του έως την Πέμπτη το μεσημέρι, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας της γαλλικής πρωτεύουσας που εκδόθηκε σήμερα, την επομένη των φονικών επιθέσεων.
Η απόφαση αυτή εξηγείται από το γεγονός ότι οι δυνάμεις εσωτερικής ασφαλείας έχουν κινητοποιηθεί για να "διασφαλίσουν τη γενική ασφάλεια στην περιοχή" και "δεν μπορεί να περιπασθούν απ' αυτή την αποστολή, που έχει προτεραιότητα, για να διασφαλίσουν συγκεκριμένα την ασφάλεια σε πορείες και συγκεντρώσεις", σύμφωνα με το διάταγμα που υπογράφηκε από τον αρχηγό της αστυνομίας Μισέλ Καντό.
Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη
Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε σήμερα την ευθύνη, με ανακοίνωσή της στο Ίντερνετ, για τις επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε 128 ανθρώπους στο Παρίσι.
Στην επίσημη ανακοίνωσή της, η οργάνωση αναφέρει πως καμικάζι μαχητές της ζωσμένοι με εκρηκτικά και κρατώντας αυτόματα όπλα πραγματοποίησαν τις επιθέσεις σε διάφορες τοποθεσίες στην καρδιά της πρωτεύουσας οι οποίες είχαν μελετηθεί προσεκτικά.
"Οκτώ αδελφοί, που έφεραν ζώνες με εκρηκτικά και ήταν οπλισμένοι με επιθετικά τουφέκια, έβαλαν στόχο τοποθεσίες που είχαν επιλεγεί επιμελώς στην καρδιά του Παρισιού, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η τζιχαντιστική οργάνωση προσθέτει πως οι επιθέσεις σχεδιάστηκαν για να δείξουν ότι η Γαλλία θα παραμείνει ένας κορυφαίος στόχος όσο συνεχίζει τις πολιτικές της.
Το Ισλαμικό Κράτος προσθέτει πως οι επιθέσεις ήταν επίσης μια απάντηση στις ύβρεις σε βάρος του Προφήτη του ισλάμ και στις αεροπορικές επιδρομές σε εδάφη που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος.
Νωρίτερα, πάντως το Ισλαμικό Κράτος έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο, το οποίο δεν έχει ημερομηνία εγγραφής και στο οποίο η τζιχαντιστική αυτή οργάνωση προτρέπει τους μουσουλμάνους που δεν μπορούν να ταξιδέψουν στη Συρία να κάνουν ιερό πόλεμο και να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στη Γαλλία.
"Έχετε πάρει εντολή να πολεμήσετε τους απίστους όπου τους βρίσκετε -τί περιμένετε λοιπόν; Υπάρχουν όπλα και αυτοκίνητα που είναι διαθέσιμα και στόχοι που μπορούν να πληγούν", δηλώνει ένας μαχητής του Ισλαμικού Κράτους στο βίντεο αυτό, ενώ βρίσκεται περιτριγυρισμένος από άλλους μαχητές.
"Υπάρχουν όλα τα δηλητήρια, επομένως δηλητηριάστε το νερό και το φαγητό τουλάχιστον ενός από τους εχθρούς του Αλλάχ", προσθέτει.
Ταυτοποιήθηκε ύποπτος
Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, ταυτοποιήθηκε ένας Γάλλος ύποπτος για την επίθεση στον συναυλιακό χώρο του Bataclan, όπως μεταδίδει το AFP. Πρόκειται έναν άνδρα από το προάστιο Κορκουρόν στο διαμέρισμα της Εσόν. Μάλιστα αναφέρεται ότι πρόκειται για Γάλλο εξτρεμιστή γνωστό στις γαλλικές αρχές.
Συριακό διαβατήριο βρέθηκε κοντά στο πτώμα βομβιστή
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ένα συριακό διαβατήριο βρέθηκε κοντά στο πτώμα ενός από τους καμικάζι βομβιστές που ανατίναξαν χθες Παρασκευή τα εκρηκτικά τους κοντά στο ποδοσφαιρικό γήπεδο Σταντ ντε Φρανς στο Παρίσι, έγινε γνωστό από πηγές που συμμετέχουν στις έρευνες για τις πολύνεκρες επιθέσεις.
Το "συριακό σενάριο" είναι ένα απ' αυτά που εξετάζουν οι ερευνητές, δήλωσαν οι πηγές αυτές, οι οποίοι ελέγχουν τα στοιχεία σε συνεργασία με ξένες υπηρεσίες πληροφοριών, κυρίως ευρωπαϊκές.
Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε εξάλλου πως η Γαλλία λαμβάνει μέτρα για να ενισχύσει την ασφάλεια γαλλικών χώρων στο εξωτερικό, περιλαμβανομένων πρεσβειών και σχολείων.
"Έλαβα τα μέτρα που χρειάζονται διεθνώς για να αυξηθεί η προστασία σε όλους τους χώρους μας και με αυτό εννοώ τις πρεσβείες μας, τα προξενεία, τα πολιτιστικά κέντρα και τα σχολεία", δήλωσε ο Φάμπιους στους δημοσιογράφους καθώς αναχωρούσε από τις συνομιλίες για την ειρήνευση της Συρίας που διεξάγονται στη Βιέννη.
Το χρονικό της φρίκης
Σύμφωνα με το υπουργείο εσωτερικών, όλες οι επιθέσεις έγιναν μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα, 23' για την ακρίβεια, με μια αλληλουχία ανά 5 λεπτά.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το χρονικό της χθεσινής "ημέρας τρόμου" όπως το κατέγραψε το υπουργείο εσωτερικών έχει ως εξής :
Στις 21:20 έγινε η πρώτη έκρηξη με ανατίναξη ενός καμικάζι έξω από το γήπεδο " Stade de France ", κατά τη διάρκεια του φιλικού αγώνα ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία.
Ηταν συγκεντρωμένα γύρω στα 80.000 άτομα και ανάμεσά τους ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών.
Στις 21:25 ήτοι 5΄αργότερα, οι πρώτοι πυροβολισμοί στο 10ο διαμέρισμα ανατολικά στο Παρίσι στο αίθριο μιας πιτσαρίας. Πέντε άτομα έπεσαν νεκρά από τις ριπές.
Στις 21:30, ήτοι για ακόμα μια φορά 5' αργότερα, δεύτερη ενέργεια καμικάζι έξω από το Στάδιο.
21:38, Επιστροφή στο κέντρο του Παρισιού (Rue de Charonne) στο 11ο διαμέρισμα νέα επίθεση σε εστιατόρια, στα τραπεζάκια έξω, με 19 νεκρούς σύμφωνα με το υπουργείο.
21:43 ήτοι 5' αργότερα, νέα έκρηξη πάντα στο 11ο ( Boulevard Voltaire) μπροστά στο νούμερο 253 κοντά στην πλατεία του Έθνους (place de la Nation).
21:50 αρχή της επίθεσης στο Μπατακλάν στο ίδιο μπουλεβάρτο Βολτέρ, αλλά στο νούμερο 50, όπου ευρίσκεται η ιστορική για την πρωτεύουσα αίθουσα συναυλιών. Η απόσταση από την προηγούμενη επίθεση είναι μόλις 2 χιλιόμετρα ήτοι 5' με αυτοκίνητο.
Στο Μπατακλάν η επίθεση των τρομοκρατών διήρκησε 3 ώρες έως την έφοδο των ειδικών μονάδων της αστυνομίας.
21: 53 Τρίτη ενέργεια καμικάζι και πάλι στο Στάδιο.
Η χθεσινή πολλαπλή επίθεση είχε τρία καινούργια στοιχεία σε σύγκριση με τις προηγούμενες που έχει υποστεί η Γαλλία:
Το πρώτο είναι ότι για πρώτη φορά βρίσκεται αντιμέτωπη με επιθέσεις καμικάζι στο έδαφός της.
Το δεύτερο, ότι υπήρξε ένας πρωτοφανής συντονισμός χρονικά, πράγμα που αποδεικνύει τη λεπτομερή προετοιμασία και την πολύ καλή γνώση των κεντρικών σημείων της πρωτεύουσας και των συνηθειών των Παριζιάνων.
Το τρίτο είναι, ότι δεν υπήρχε συγκεκριμένος στόχος χθες. Οι τρομοκράτες πυροβολούσαν στα τυφλά, μαζικά με μοναδική επιδίωξη, όσους πιο πολλούς...πάρει ο χάρος.
Και αυτό είναι που προκαλεί φρίκη και ανασφάλεια στους Παριζιάνους. Στις προηγούμενες επιθέσεις υπήρχαν συγκεκριμένοι στόχοι, πολιτικοί, θρησκευτικοί ή άλλοι.
Χθες στόχευσαν στο πνεύμα και την καρδιά της Γαλλίας.
'Άλλωστε με ένα βίντεο που κυκλοφόρησε το Ισλαμικό κράτος στο Διαδίκτυο, μέσα στο πρωινό, ένας ανώνυμος ακτιβιστής φέρεται να δηλώνει : "H Γαλλία δεν θα ζήσει εν ειρήνη όσο συνεχίζονται οι αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Dow jones, AFP