12.11.15

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έγινε λάθος...

Στην στερεότυπη απάντηση, ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν αλλάξει την πολιτική τους στο κυπριακό και δεν αναγνωρίζουν την κατοχή, κατέφυγε και χθες ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάρκ Τόνερ, όταν κλήθηκε από κύπριο Δημοσιογράφο να αιτιολογήσει την παρουσία του διοικητή και ένστολων αξιωματικών του κατοχικού στρατού στη δεξίωση της Αμερικανίδας Πρέσβειρας. 


Αφού σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει μία διαδικασία η οποία οδηγεί σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ο κος Τόνερ απέδωσε σε λάθος την ένστολη παρουσία αξιωματικών του Αττίλα στη δεξίωση, μεταθέτοντας ωστόσο την ευθύνη για αυτό στους Τούρκους Αξιωματικούς. 

Αυτό είναι και το μόνο λάθος που αναγνωρίζει το State Department, καθώς η πραγματοποίηση δεξιώσεων στα κατεχόμενα και η αποστολή προσκλήσεων στην ηγεσία του Στρατού Κατοχής, αποτελεί πλέον πάγια πρακτική, για την οποία, όπως επισημαίνουν, ουδείς εδώ και χρόνια, διαμαρτυρήθηκε. 

Σε σχέση με τη χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι με το Βρετανό ομόλογό του, Φίλιπ Χαμοντ, ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε πως ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν ήταν και το Κυπριακό. 

Συνεχίζουμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να φτάσουμε σε λύση", πρόσθεσε ο κος Τόνερ ο οποίος δήλωσε άγνοια για την δήλωση του Βρετανού Υπουργού ότι «βρισκόμαστε προκλητικά κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνημένης διευθέτησης.» 

Σε σχέση τέλος με την αναβολή του ταξιδιού του κυρίου Κερι στην Κύπρο, ο εκπρόσωπος του State Department είπε πως ο υπουργός έπρεπε να αναβάλει την επίσκεψη στην Κύπρο, αλλά οπωσδήποτε προτίθεται να την επισκεφθεί στο εγγύς μέλλον.

Νωρίτερα


Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την κατοχή, δήλωσε ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάρκ Τόνερ, απαντώντας σε ερώτηση για την παρουσία των ένστολων αξιωματικών του κατοχικού στρατού στη δεξίωση της Αμερικανίδας Πρέσβειρας.

"Γνωρίζετε ότι η θέση μας δεν έχει αλλάξει στην Κύπρο. Υποστηρίζουμε μία διαδικασία η οποία οδηγεί σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία", είπε.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου "δεν αναγνωρίζετε την κατοχή;", ο κ. Τόνερ απάντησε "όχι”.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος είπε πως κάποια μέλη της τουρκικής αντιπροσωπείας εμφανίστηκαν με στολή και αυτό είναι κάτι που δεν θα παραβλέπαμε.Σε ερώτηση αν ήταν λάθος, ο κ. Τόνερ παρέπεμψε το δημοσιογράφο "να ρωτήσει τους Τούρκους στρατιωτικούς που αποφάσισαν να εμφανιστούν έτσι".

"Αντιλαμβάνομαι ότι έγινε λάθος, αλλά θα σας παραπέμψω στις τουρκικές αρχές επ` αυτού”, είπε.

Θα επαναπρογραμματιστεί η επίσκεψη Κέρι στην Κύπρο

 
Σε σχέση με τη χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι με το Βρετανό ομόλογό του, Φίλιπ Χαμοντ, ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε πως συζήτησαν το Κυπριακό.

"Ο υπουργός έπρεπε να αναβάλει την επίσκεψη στην Κύπρο, αλλά οπωσδήποτε προτίθεται να την επισκεφθεί στο εγγύς μέλλον. Συναντήθηκε χθες με τον κ. Χάμοντ και συζήτησαν το Κυπριακό. Συνεχίζουμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να φτάσουμε σε λύση", ήταν η δήλωσή του.
 
Κληθείς να σχολιάσει την έκφραση που χρησιμοποίησε χθες ο κ. Χάμοντ ότι βρισκόμαστε προκλητικά κοντά στην επίτευξη μιας διευθέτησης, ο κ. Τόνερ δήλωσε άγνοια."Μπορώ να ρωτήσω γι` αυτό. Δεν γνωρίζω πού είμαστε, αλλά προφανώς αν συμβαίνει αυτό θα το προωθήσουμε".

http://www.cytoday.eu/