30.11.15

Τρικυμία εν κρανίω


Του  συνεργάτη μας κ. Δημήτρη Κωνσταντάρα

Λοιπόν, για να εξηγούμεθα:  Επίσημη εξωτερική πολιτική μέσω twitter ΔΕΝ μπορεί να γίνει. Κι όποιος το κάνει – ο ίδιος ή οι συνεργάτες του- διαπράττει ολέθριο σφάλμα. ΙΔΙΩΣ  όταν , μετά την πολύ σοβαρή απάντηση του αποδέκτη των μηνυμάτων, καταλαβαίνοντας τη γκάφα του,  πανικοβάλλεται και «σβήνει»  τα …τιτιβίσματα που είναι γραμμένα στα Αγγλικά αλλά ΤΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙ στα Ελληνικά. Λες και το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει ανθρώπους που ξέρουν Ελληνικά!


Και ξέρετε βέβαια πλέον την ιστορία με τα tweets του Αλέξη Τσίπρα στα Αγγλικά και στα Ελληνικά, ευκρινώς και ουσιαστικά απευθυνόμενα στην ηγεσία της Τουρκικής  κυβέρνησης, απ ευθείας δηλαδή τον Νταβούτογλου,  με το …ευφυολόγημα περί «νευρικών Τούρκων πιλότων.

Ο Αλέξης Τσίπρας στον ελληνικό και στον ξενόγλωσσο λογαριασμό του το βράδυ της Κυριακής αναφέρθηκε στην παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής και συγκεκριμένα στις αιχμές που άφησε στην τουρκική συμπεριφορά των παραβιάσεων στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας είπε προς τον Αχμέτ Νταβούτογλου: «Ευτυχώς οι Έλληνες πιλότοι δεν είναι τόσο νευρικοί όσο οι δικοί σας», με αφορμή την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά F-16.
 Και στη συνέχεια, η φράση αυτή του πρωθυπουργού, ανέβηκε και στον ελληνόγλωσσο λογαριασμό του, αλλά και στον ξενόγλωσσο. Έδωσε εντολή ο ίδιος ο Τσίπρας; Κάποιος άλλος; Το έκαναν μόνοι τους οι «διαχειριστές» του Twitter του πρωθυπουργού; Δεν το  ξέρω. 
Λίγο αργότερα όμως, o τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, απάντησε πολύ σοβαρά : «Τα σχόλια για τους πιλότους από τον Αλέξη Τσίπρα δεν συνάδουν με το πνεύμα της ημέρας. Αλέξη, ας εστιάσουμε στη θετική μας ατζέντα». Στην ουσία, τον επέκρινε σφοδρά για την ενέργειά του να δημοσιοποιήσει μέσω …twitter πράγματα που είχαν ειπωθεί σε επίσημη συνάντηση.

Και ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης, «μανιακός» με το twitter που σχολίασε με λίγες – και καλές- λέξεις το τι είχε συμβεί: «Δεν φθάνει που αποφάσισε να γράψει αυτά τα τουιτς, αλλά ακόμη χειρότερο είναι ότι τα έσβησε μόλις φώναξε ο Νταβούτογλου. Εξευτελισμός…» έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter ο κ. Γεωργιάδης.


Και μένω με την απορία, όχι γιατί τα έγραψε και τα ανήρτησε τα περί πιλότων και Αιγαίου ο Τσίπρας. Αλλά γιατί τα  έσβησε. 

Μόνο μια «τρικυμία εν κρανίω» θα μπορούσε να το δικαιολογήσει. Γιατί αν υπάρχει λάθος τακτική,  σφάλμα και κακή εκτίμηση, προχειρότητα και επιπολαιότητα στην απόφαση για ανάρτηση των σχολίων, στην απόφαση για σβήσιμο υπάρχει το γνωστό … « με την ουρά στα σκέλια».