5.11.15

Συγκέντρωση οργής των Ποντίων για την άρνηση της γενοκτονίας από τον Φίλη

Ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση - Να διαλυθούν τους κάλεσε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας
 - Νωρίτερα κάποια ακραία στοιχεία επιτέθηκαν στον βουλευτή της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο έξω από τη Βουλή
 - Τον χτύπησαν και του πέταξαν μπουκάλια μα νερό
 - Προπηλάκισαν και τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη

 - Καθύβριζαν όλους τους πολιτικούς και τους φώναζαν να παραιτηθούν

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος πραγματοποίησε νωρίτερα η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος με αφορμή τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη για τη γενοκτονία των Ποντίων, με τον ποντιακό ελληνισμό να ζητά την αποπομπή του υπουργού Παιδείας από την κυβέρνηση. 

Σε ότι αφορά τα επεισόδια εναντίον του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου, σε δηλώσεις του προς τους συγκεντρωμένους ο προεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος καταδίκασε το συμβάν κι έκανε λόγο για μια εικόνα ντροπής που δεν εχει σχέση με τη συγκέντρωση. Όπως δήλωσε «πληροφορήθηκα όταν ημουν στη Βουλή για να δώσω ψήφισμα ότι κάποιος πολιτικός δέχτηκε επίθεση. Δεν ήταν απο εμάς και καταδικάζουμε τη βία».

Η Ομοσπονδία υπογράμμισε πως η παραμονή του «αρνητή του χειρότερου Εγκλήματος κατά της Ανθρωπότητας», στο υπουργείο Παιδείας «προσβάλλει την ιστορική αλήθεια». Την ίδια ώρα, όμως, οι Πόντιοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την αφαίρεση από τη διδακτέα ύλη της Γ΄ Λυκείου, του κεφαλαίου «Παρευξείνιος Ελληνισμός», του μοναδικού, όπως σημειώνουν, με σαφή αναφορά στον όρο Γενοκτονία, αλλά και στην «κατάργηση του βοηθήματος επιβίωσης των ομογενών συμπατριωτών μας». 

Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν ελληνικές σημαίες, αλλά και σημαίες του Πόντου, ενώ από τα ηχεία ακουγόταν ποντιακή μουσική. 

«Ζητήστε μας συγγνώμη», φώναζαν , ζητώντας «να μείνει στα σχολεία του Πόντου η ιστορία να μάθει ο κόσμος όλος για τη γενοκτονία». 

«Φίλη και Ρεπούση, Γιωργακη και Κωστή τη μνήμη βεβηλώσατε, δεν έχετε ντροπή», ήταν ενα απο τα βασικά τους συνθήματα, ενώ μεταξύ άλλων αποκαλούσαν τον κ. Φίλη «προδότη» και κατηγορούσαν τους Έλληνες πολιτικούς για ανθελληνισμό. 
video platformvideo managementvideo solutionsvideo player
Ομοβροντία ποντιακών πυρών κατά Φίλη

Τον αποτροπιασμό τους για τις απόψεις του Νίκου Φίλη εξέφρασαν, όμως και προσωπικότητες από τον πολιτικό, καλλιτεχνικό, ακόμη και από τον αθλητικό κόσμο.

Όπως ήταν φυσικό, δε, οι συλλογικοί φορείς του Ποντιακού Ελληνισμού εκδήλωσαν ανοιχτά την οργή και την απογοήτευσή τους για τη στάση του υπουργού Παιδείας σχετικά με ένα τόσο ευαίσθητο και οδυνηρό ζήτημα. Εκ μέρους της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, ο πρόεδρός της, κ. Χρήστος Τοπαλίδης, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αντίστοιχη επιχειρηματολογία με του κ. Φίλη για το θέμα της γενοκτονίας συναντούμε δυστυχώς μόνο στους Γκρίζους Λύκους».


Οι ποντιακές ενώσεις επισημαίνουν ότι διεθνείς οργανισμοί και κράτη σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο έχουν αναγνωρίσει ως αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι την περίοδο 1914-1923 το κεμαλικό καθεστώς και οι Νεότουρκοι μεθόδευσαν την εξόντωση και την εξαφάνιση των χριστιανικών μειονοτήτων της γεωγραφικής επικράτειας της σημερινής Τουρκίας. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και οι Έλληνες του Πόντου. Παρόλ' αυτά, ο Νίκος Φίλης υποστήριξε πως οι Πόντιοι υπέστησαν «εθνοκάθαρση» και όχι γενοκτονία, αγνοώντας πχ ότι η Διεθνής Ένωση Επιστημόνων Μελέτης της Γενοκτονίας (IAGS, International Association of Genocide Scholars) έχει αναγνωρίσει την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Το ίδιο έχουν κάνει επίσης τα κοινοβούλια της Κύπρου, της Σουηδίας και της Αρμενίας, επτά πολιτείες των ΗΠΑ (Νέα Υόρκη, Νιου Τζέρσεϊ, Κολούμπια, Νότια Καρολίνα, Γεωργία, Πενσυλβάνια, Κλίβελαντ και Ρόουντ Άιλαντ), η τοπική βουλή της Νότιας Αυστραλίας, καθώς και η γερουσία της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, επίσης στην Αυστραλία.

Η Διεθνής Ένωση Επιστημόνων Μελέτης της Γενοκτονίας (IAGS, International Association of Genocide Scholars) η οποία θεωρείται διεθνώς ως ο πλέον έγκυρος οργανισμός που ασχολείται με θέμα γενοκτονιών σε όλον τον κόσμο, το 2007 αναγνώρισε και επίσημα την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, μαζί με την γενοκτονία των Ασσυρίων. Μάλιστα στην απόφαση-ψήφισμα η IAGS υποστηρίζει: «Εκτιμώντας ότι η άρνηση μιας γενοκτονίας αναγνωρίζεται παγκοίνως ως το έσχατο στάδιο γενοκτονίας, που εξασφαλίζει την ατιμωρησία για τους δράστες της γενοκτονίας και ευαπόδεικτα προετοιμάζει το έδαφος για τις μελλοντικές γενοκτονίες.

Εκτιμώντας ότι η oθωμανική γενοκτονία εναντίον των μειονοτικών πληθυσμών κατά τη διάρκεια και μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο παρουσιάζεται συνήθως ως γενοκτονία εναντίον μόνο των Αρμενίων, με λίγη αναγνώριση των ποιοτικά παρόμοιων γενοκτονιών, εναντίον άλλων χριστιανικών μειονοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αποφασίζεται ότι είναι πεποίθηση της Διεθνούς Ένωσης των Μελετητών Γενοκτονιών, ότι η oθωμανική εκστρατεία εναντίον των χριστιανικών μειονοτήτων της αυτοκρατορίας μεταξύ των έτων 1914 και 1923 συνιστούν γενοκτονία εναντίον των Αρμενίων, Ασσυρίων, Ποντίων και των Έλλήνων της Ανατολίας.

Αποφασίζεται η Ένωση να ζητήσει από την κυβέρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες εναντίον αυτών των πληθυσμών, να ζητήσει επίσημα συγγνώμη και να λάβει τα κατάλληλα και σημαντικά μέτρα προς την αποκατάσταση (μη επανάληψη)».




protothema.