2.11.15

Ισλανδός Πρωθυπουργός: ''Δεν υποστήκαμε τα δεινά της Ελλάδας και βγήκαμε από την κρίση γιατί δεν είμαστε στην ΕΕ"!'


ΒΓΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΑΤΕΝΙΖΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ 

Με μια διαπίστωση που λέει πολλά όχι μόνο για τ αίτια της οικονομικής καταστροφής της Ελλάδας, αλλά και για το αδιέξοδο του μέλλοντός της στην ευρωζώνη, ο Ισλανδός πρωθυπουργός David Gunnlaugsson τόνισε ότι «Αν η Ισλανδία του ήταν μέλος της ευρωζώνης όχι μόνο δεν θα ανέκαμπτε από την κρίση, αλλά θα είχε την τύχη της Ελλάδας»!

Σε συνέντευξη του στο Politico ο Ισλανδός πρωθυπουργός David Gunnlaugsson δήλωσε: «Είμαι σίγουρος πως η ανάκαμψη μας δεν θα είχε συμβεί αν ήμασταν μέλος της Ε.Ε.».
Οπως υποστήριξε ότι αν η αίτηση που υπέβαλε η χώρα του το 2009 για ένταξη στην Ε.Ε. είχε επιτύχει, τότε η Ισλανδία θα είχε τη τραγική μοίρα της Ελλάδας.
«Θ είχαμε ακολουθήσει αντίστροφη πορεία και να γινόμασταν μια χρεοκοπημένη χώρα. Αν όλα αυτά τα χρέη ήταν σε ευρώ και αναγκαζόμασταν να κάνουμε ότι η Ιρλανδία ή η Ελλάδα και να αναλάβουμε την ευθύνη για τα χρέη των τραπεζών. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για μας οικονομικά».
Η Ισλανδία πάγωσε το 2013 τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και ο κ. Gunnlaugsson απέσυρε την υποψηφιότητα στις αρχές του έτους.
Η ισλανδική οικονομία αναπτύχθηκε με 1,9% πέρυσι και φέτος αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 3,5%.
Το δημόσιο χρέος έχει υποχωρήσει στο 64% του ΑΕΠ, κάτω από το επίπεδο του 86% το 2012.
Σύμφωνα με τον Ισλανδό πρωθυπουργό καθοριστικοί παράγοντες για την ανάκαμψη της Ισλανδίας ήταν πως είχε το δικό της νόμισμα και ένα ανεξάρτητο νομοθετικό σώμα που της έδωσε περιθώρια ελιγμών. «Το ότι ήμασταν εκτός Ε.Ε. έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την οικονομική μας βελτίωση και επιβίωση» υπογράμμισε.

pronews