14.11.15

Ολάντ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Γαλλία


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τη Γαλλία ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος σφράγισε τα σύνορα της χώρας και απαγόρευσε την κυκλοφορία στους δρόμους του Παρισιού.

Ολάντ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Γαλλία
«Θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να εξουδετερώσουμε τους τρομοκράτες. Θα διασφαλίσουμε να μην ξαναγίνει ποτέ μία αντίστοιχη τρομοκρατική επίθεση.  Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο κ. Ολάντ, που εμφανίστηκε μπροστά στις κάμερες εμφανώς σοκαρισμένος. 


«Έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία στους δρόμους του Παρισιού. Πήρα την απόφαση να κλείσουν τα σύνορα. Είναι μία ακόμη τεράστια δοκιμασία. Ποιοι είναι αυτοί οι τρομοκράτες; Η σκέψη μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων» ανέφερε ο κ. Ολάντ, και συνέχισε: «Οι τρομοκράτες θέλουν να μας φοβίσουν. Θα κινητοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις και θα νικήσουμε τους τρομοκράτες. Ζητώ να έχετε εμπιστοσύνη στις γαλλικές δυνάμεις. Ζήτω η Γαλλία, ζήτω η Δημοκρατία».


Λίγη ώρα μετά από τις δηλώσεις του κ. Ολάντ, η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε ότι προς το Παρίσι κατευθύνονται άλλοι 1.500 στρατιώτες. 
Ολάντ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Γαλλία
Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου, ο Φρανσουά Ολάντ ακύρωσε το ταξίδι του στην Άγκυρα για το G20. 
Την ώρα της επίθεσης ο Φρανσουά Ολάντ παρακολουθούσε το φιλικό αγώνα Γαλλίας-Γερμανίας στο Stade de France μαζί με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. 
«Έχω μείνει άναυδος από τα γεγονότα στο Παρίσι» έγραψε στο Τwitter ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, και τόνισε ότι η χώρα του βρίσκεται στο πλευρό της Γαλλίας. 
Οι πρώτες αντιδράσεις 
«Παρακολουθούμε συγκλονισμένοι. Βαθιά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές στηρίζουμε το γαλλικό λαό» έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Τα θερμά συλλυπητήρια της στη γαλλική κυβέρνηση και στον «φίλο γαλλικό λαό» εξέφρασε η ελληνική κυβέρνηση με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει στην ανακοίνωση πως «σύσσωμος ο ελληνικός λαός είναι συγκλονισμένος από τις άνανδρες πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα, προ ολίγου, στο Παρίσι» και τονίζει πως οι επιθέσεις αυτές δεν είναι επιθέσεις μόνο κατά της Γαλλίας, είναι επιθέσεις κατά όλου του πολιτισμένου κόσμου, κατά της ίδιας της δημοκρατίας.
«Είμαι βαθύτατα σοκαρισμένος από τα γεγονότα στο Παρίσι. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι δίπλα στους Γάλλους» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο πρόεδρος της κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 
Σοκαρισμένος δήλωσε ότι είναι και ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος έγραψε στο Twitter ότι οι σκέψεις και οι προσευχές της Βρετανίας είναι με το γαλλικό λαό. «Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.  
«Είμαστε έτοιμοι. Η Γαλλία είναι από τους παλαιότερους συμμάχους μας και στεκόμαστε δίπλα-δίπλα» ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος ερωτηθείς για το ενδεχόμενο οι επιθέσεις αυτές να είναι τρομοκρατικές τόνισε ότι δεν θέλει να πιθανολογήσει. «Οι έρευνες διεξάγονται ήδη» δήλωσε. 
Σε δήλωση συμπαράστασης προς το γαλλικό λαό προχώρησε και η Άγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε πως είναι «βαθιά σοκαρισμένη» από τις τρομοκρατικές επιθέσεις. 
Τη συμπαράστασή του εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε όλους τους Γάλλους πολίτες, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Τwitter.«Παρακολουθώ με τρόμο τα γεγονότα στο Παρίσι. Όλη μου την αλληλεγγύη και συμπάθεια με τους Γάλλους και τις γαλλικές αρχές».
Συλλυπητήρια στο Γάλλο Πρόεδρο αλλά και το γαλλικό λαό έστειλε και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν

ethnos