1.11.15

Χαμός στη Βουλή - Γ.Δραγασάκης: "Να δημιουργήσουμε ένα παράλληλο σύστημα τραπεζών εκτός εποπτείας της ΕΚΤ"


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΤΟΝ ΦΑΥΛΟ ΚΥΚΛΟ ΤΡΑΠΕΖΩΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: "ΑΝ ΔΕΝ ΒΓΟΥΜΕ ΘΑ ΒΟΥΛΙΑΞΟΥΜΕ" 

Χαμός χθες στη Βουλή όταν κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο Γ.Δραγασάκης ανέφερε στην ανάγκη για τη δημιουργία ενός «παράλληλου τραπεζικού συστήματος όχι υπό την εποπτεία της ΕΚΤ».
 
Η συγκεκριμένη αναφορά του κ. Δραγασάκη έχει ως εξής: 
 
«Το τελευταίο σημείο: H ανακεφαλαιοποίηση είναι αναγκαία, αλλά δεν είναι επαρκής. Πρέπει να σκεφτούμε με όρους μιας νέας αρχιτεκτονικής του τραπεζικού μας συστήματος ευρύτερα, πρέπει να συζητήσουμε για ένα νέο ρόλο τον τραπεζών σε σχέση με την κοινωνία, την ανάπτυξη κλπ. Αυτό δεν είναι θέμα αυτού του νόμου. Θα έχουμε την ευκαιρία να το δούμε και αλλού. 
 
Δεύτερον, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα παράλληλο σύστημα τραπεζών που να μην είναι υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και που να μην κάνει το σύστημα τόσο συγκεντρωτικό όσο είναι σήμερα. Απ’ αυτήν την άποψη, έχει σημασία η στήριξη των συνεταιριστικών τραπεζών και της Τράπεζας Αττικής, έχει σημασία η δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας γρήγορα, αλλά και η ενθάρρυνση της δημιουργίας νέων τραπεζών, αλλά και νέων χρηματοδοτικών εργαλείων. 
 
Κύριε Πρόεδρε, προσπάθησα να δείξω ότι σήμερα απλά βάζουμε τις βάσεις με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για μια πορεία αντιμετώπισης της κρίσης. Η πορεία αυτή έχει και άλλες προϋποθέσεις, ορισμένες από τις οποίες ανέφερα.
 
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εγγυάται την έγκαιρη και επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά κυρίως την ευρύτερη, τη γενικότερη πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε για να βγούμε από την κρίση».
 
Στην ομιλία του ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε ότι στα χρόνια της κρίσης δημιουργήθηκε ένας καταστροφικός φαύλος κύκλος ανάμεσα στις τράπεζες και την πραγματική οικονομία και πρόσθεσε ότι «αν δεν βγούμε από αυτό τον κύκλο, θα βουλιάζουμε διαρκώς».
Συνεχίζοντας έκανε λόγο για «οικονομικό κανιβαλισμό», στην αρχή της κρίσης, όταν οι τράπεζες ήταν σε πολύ καλή κατάσταση και φορτώθηκαν με κρατικά ομόλογα τα οποία αργότερα κουρεύτηκαν με το PSI. Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, το κούρεμα των ομολόγων, η αύξηση των «κόκκινων» δανείων, λόγω της κρίσης και της ανεργίας, καθώς και οι απώλειες καταθέσεων ύψους 120 δισ. ευρώ οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση των τραπεζών.
Ο κ. Δραγασάκης χαρακτήρισε αναγκαιότητα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εντός του 2015, διότι το 2016 θα ενσωματωθεί μια οδηγία που θα δημιουργήσει κινδύνους για τις καταθέσεις αλλά και γιατί δεν θα πρέπει η χώρα να μείνει ανοικτή σε εκβιασμούς.
Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, ανέφερε ότι η προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση δεν έλυσε το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων ούτε ανέκοψε την εξέλιξή τους, και πρόσθεσε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος επεξεργάζεται σχέδιο, το οποίο προβλέπει την κατηγοριοποίηση των δανείων, ενώ θα θέτει στις τράπεζες συγκεκριμένους στόχους.
«Η κυβέρνηση θέτει κατ' αρχήν το κοινωνικό κριτήριο και την προστασία της πρώτης κατοικίας», είπε ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε ότι αρνείται κάθε έννοια αγοραπωλησίας δανείων, ενώ εξετάζει την αναδιάρθρωσή τους εφόσον μπαίνουν κεφάλαια και επενδυτές.
Σε ό,τι αφορά το νέο σύστημα εποπτικού ελέγχου, υποστήριξε ότι δημιουργείται ένα σύστημα δημοσίου ελέγχου όπου τον τελευταίο λόγο θα έχει ο υπουργός Οικονομικών και ότι αναζητείται μια νέα ισορροπία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με στόχο την δυναμική συμμετοχή μετόχων ιδιωτών και την ισχυρή παρουσία του δημοσίου.
 
Όπως ήταν... φυσικό για τα κόμματα της αντιπολίτευσης που πιστεύουν στην "ανωτερότητα" των ενεργειών των δανειστών(άσχετα ανα τα αποτελέσματα ο λαός δεν τα έχει δει) αντέδρασαν σφοδρά:
 
"Ανεύθυνη και επικίνδυνη συμπεριφορά εκ μέρους του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης" είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.
 
Με την παρέμβασή του ο κ. Δραγασάκης δυναμίτισε τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και απέδειξε πόσο ανεύθυνη και επικίνδυνη είναι αυτή η κυβέρνηση. Την ημέρα που ψηφίζεται με συναίνεση η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έρχεται να μιλήσει για σχέδιο παράλληλου τραπεζικού συστήματος σε πρώτη φάση με τις συνεταιριστικές και στη συνέχεια με την ίδρυση νέων τραπεζών.
 
«Παράλληλο τραπεζικό σύστημα σε χώρα της ΕΕ εκτός του ευρωσυστήματος, δηλαδή εκτός της εποπτείας της ΕΚΤ δεν υφίσταται. Φαίνεται ότι ο κ. Δραγασάκης δεν μπορεί να αφήσει πίσω του τον Βαρουφακισμό που μας συντροφεύει» σχολίασε ο Μάκης Βορίδης.
 
«Παράλληλο τραπεζικό σύστημα εντός Ευρωζώνης δεν προβλέπεται. Σχεδιασμός, άγνοια ή λάθος;» διερωτήθηκε μέσω Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
 
«Αυτό το λέει ο σοβαρότερος του Σύριζα...φανταστείτε τί λένε οι υπόλοιποι» σχολίασε από την πλευρά του ο έτερος υποψήφιος για την ηγεσία της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.
 
«Παράλληλο τραπεζικό συστημα=μας πηραν τον έλεγχο οι ευρωπαίοι στις συστημικές και θα δώσουμε θαλασσοδανεια μέσω Αττικής και συνεταιριστικές» ήταν το σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη.
Τι απαντά η αντιπροεδρία
Στην ενίσχυση του ρόλου των Συνεταιριστικών τραπεζών και στην ανάγκη δημιουργίας Αναπτυξιακής τράπεζες αναφέρθηκε ο Γ. Δραγασάκης στη Βουλή, διευκρινίζουν κύκλοι της αντιπροεδρίας, χαρακτηρίζοντας ανεξήγητο το θόρυβο που προκλήθηκε.
Επί της ουσίας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπεραμύνθηκε του ρόλου των Συνεταιριστικών τραπεζών, οι οποίες και σήμερα δεν εποπτεύονται από την ΕΚΤ αλλά από την Τράπεζα της Ελλάδας, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες τις περιφερειακές ή ειδικού ρόλου τράπεζες που λειτουργούν π.χ. στη Γερμανία.
Ειδικά όσον αφορά στη δημιουργία και λειτουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι υπάρχει πίεση και από τους Ευρωπαίους, έτσι ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση της οικονομίας μόλις επιστρέψει σε ενάρετους κύκλους.

pronews