30.10.15

Η πρώτη συνέντευξη Κωσταράκου ως "ευρωπαίος" και τι τον περιμένει την επόμενη τριετία


Κοινή συνέντευξη τύπου με τον αποχωρούντα Πρόεδρο της Στρκης Επιτροπής Στγό Patrick de Rousiers, έδωσε ο Μιχαήλ Κωσταράκος ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα στις 6 Νοεμβρίου.

Η νέα θέση για τον Κωσταράκο θα είναι μια πρόκληση αν πράγματι η ΕΕ θέλει να φτιάξει αυτό που στα χαρτιά ακόμη ονομάζεται Ευρωστρατός. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε μιλήσει πρόσφατα για την …συγκλονιστική ανυπαρξία του και είχε τονίσει την ανάγκη να πάρει σάρκα και οστά . Δεν θα είναι εύκολη δουλειά με τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη στο οικονομικό πεδίο. Οι περισσότερες χώρες είναι αρνητικές να δώσουν χρήματα ακόμη και για την εθνική τους αμυνα . 



Έχει κάποιο σχέδιο ο Κωσταράκος ; Έχει πάρει κάποιες κατευθύνσεις από την Αθήνα για το τι επιθυμούμε να πετύχουμε αν τελικά το πείραμα του ευρωστρατού προχωρήσει; Θα φανεία πάρα πολύ σύντομα. Ο Κωσταράκος ή θα περάσει μια ενδιαφέρουσα τριετία στην οποία θα δει από κοντά την προσπάθεια δημιουργίας του Ευρωστρατού ή θα προεδρεύει σε ανούσιες συνεδριάσεις των ευρωπαίων Αρχηγών, όπως μέχρι σήμερα γίνεται στην στρατιωτική επιτροπή της ΕΕ.

Αν έπρεπε να στοιχηματίσουμε για το τι από τα δύο θα συμβεί θα “ποντάραμε” στο δεύτερο. Το NATO και η στρατιωτική του επιτροπή δεν νομίζουμε ότι θα επιτρέψουν σε οποιονδήποτε άλλο να πάρει το “κουμάντο”. Κι αν κρίνουμε από το πως λειτουργεί η ΕΕ θα λέγαμε ότι αυτό δεν είναι και τόσο κακό. Οι Ευρωπαίοι μας έχουν πείσει ότι δεν μπορούν να χωρίσουν ούτε δυο…γαϊδάρων άχυρα. Πόσο μάλλον να κάνουν και κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις. 


onalert