29.10.15

Βασική «εθνική» σύνταξη 384 ευρώ προτείνει ο Κατρούγκαλος

Αυτό το ποσό «εγγυάται» το κράτος - Στα 384 ευρώ θα προστίθεται το ανταποδοτικό κομμάτι των ασφαλιστικών εισφορών που έχει καταβάλει ο κάθε ασφαλισμένος

Για το εναλλακτικό σχέδιο που επεξεργάζεται στο ασφαλιστικό ενημέρωσε την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος. 
Η βασική σύνταξη, σύμφωνα με τις προτάσεις του κ. Κατρούγκαλου, θα ανέρχεται στα 384 ευρώ από τα 390 που είχε εξαγγελθεί αρχικά. Σε αυτό το ποσό θα προστίθεται το ανταποδοτικό κομμάτι των ασφαλιστικών εισφορών που έχει καταβάλλει ο κάθε ασφαλισμένος. Βασικός άξονας της μεταρρύθμισης θα είναι η εφαρμογή ενιαίων κανόνων για όλους τους συνταξιούχους μέσω ενός νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων

Αβέβαιο είναι ακόμα εάν οι επικουρικές συντάξεις θα συγχωνευτούν στο νέο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης λόγω των αντιδράσεων εντός του κόμματος ή θα παραμείνουν ως ξεχωριστό κομμάτι. Ο κ. Κατρούγκαλος πρότεινε εναλλακτικά τη διάσωση της αυτονομίας των επικουρικών ταμείων μέσω της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών, προκειμένου να μην ενσωματωθούν οι επικουρικές συντάξεις στις κύριες.

Σχετικά με την υπό επεξεργασία ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η οποία περιλαμβάνει και μειώσεις συντάξεων (ενδεχομένως και κάτω από τα 1.000 ευρώ), ο Γιώργος Κατρούγκαλος επισήμανε ότι θα ισχύσουν διαφορετικοί συντελεστές και ποσοστά αναπλήρωσης, για να μην αδικηθούν όσοι δούλεψαν πολλά χρόνια, αλλά και για να προστατευτούν οι χαμηλές συντάξεις.

Σε περίπτωση που μειωθούν και οι μικρές συντάξεις, με τον επανυπολογισμό ειδικά γι' αυτές, θα μείνει ως προσωπική διαφορά αυτό το οποίο καταβάλλεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα πρόκειται να πραγματοποιηθούν και άλλες σχετικές συζητήσεις στα κομματικά όργανα. Ταυτόχρονα, μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και η εργασία που γίνεται, είναι στην κατεύθυνση που θα διασφαλίζει δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα.

Επιπλέον, ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στους στόχους της μεταρρυθμισης που προωθεί, όπως τους έχει αναφέρει και παλαιότερα στο δημόσιο διάλογο, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένα νούμερα, όπως υποστήρινα στελέχη της ΠΓ. 
protothema