3.10.15

ΑΥΡΙΟ Η ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ Ορκίστηκαν οι 300 της νέας Βουλής-Τη Δευτέρα οι προγραμματικές δηλώσεις


Ορκίστηκαν σήμερα το πρωί, οι 300 βουλευτές του νέου, οχτακομματικού κοινοβουλίου, όπως αυτό διαμορφώθηκε από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. Αύριο θα πραγματοποιηθεί η εκλογή του προεδρείου της Βουλής και την Δευτέρα ξεκινά η τριήμερη διαδικασία των κυβερνητικών προγραμματικών δηλώσεων.
Της εναρκτήριας συνεδρίασης προήδρευσε ο Νικήτας Κακλαμάνης, ως ο παλαιότερος, από τους επανεκλεγέντες αντιπρόεδρους της προηγούμενης Βουλής, ο οποίος πριν την ορκωμοσία υποδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, που τον συνόδευσαν.

Στην Ολομέλεια της Βουλής, τελέστηκε αγιασμός, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και ακολούθησε η τελετή της ορκωμοσίας, κατά την οποία οι βουλευτές έδωσαν όρκο, άλλοι στο Ευαγγέλιο, οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές στο Κοράνι και άλλοι - κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ - έδωσαν τον πολιτικό όρκο.
«Καλή δύναμη στο έργο σας και πολλές υπομονές», ευχήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος στους βουλευτές, ενώ «άξιοι» αναφώνησε ο προεδρεύων του Σώματος.
Με το πέρας της τελετής, οι βουλευτές υπέγραψαν το πρωτόκολλο της ορκωμοσίας, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Στην οκτακομματική Βουλή, που περιλαμβάνει και το κόμμα Ένωση Κεντρώων που εισέρχεται για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο, υπάρχουν 59 γυναίκες - 10 λιγότερες από την προηγούμενη περίοδο - από τις οποίες οι περισσότερες (32) ανήκουν αποτελούν μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άλλες 11 έχουν εκλεγεί με τη Νέα Δημοκρατία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ που κέρδισε τις εκλογές εκπροσωπείται από 145 βουλευτές και ακολουθούν η Νέα Δημοκρατία με 75, η Χρυσή Αυγή με 18, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) με 17, το ΚΚΕ με 15, το Ποτάμι με 11, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 10 και η Ένωση Κεντρώων με 9.
Αρκετοί είναι όμως και οι νεοεισερόχμενοι στο κοινοβούλιο. Εξ αυτών 42 ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, 3 στη Νέα Δημοκρατία, 5 στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, 2 στο ΚΚΕ, 1 στο Ποτάμι, 2 στους ΑΝΕΛ, 6 στη Χρυσή Αυγή και 9 στην Ένωση Κεντρώων.
Οι αλλαγές στους συσχετισμούς έφεραν και εννέα βουλευτές που δεν είχαν εκλεγεί τον Ιανουάριο πίσω στα έδρανά τους. Πρόκειται για τους Κατερίνα Παπακώσφτα και Κώστα Κοντογεώργο από την Νέα Δημοκρατία, Γιάννη Μανιάτη, Χαρά Κεφαλίδου και Μιχάλη Τζελέπη από το ΠΑΣΟΚ, Μάρκο Μπόλαρη από τον ΣΥΡΙΖΑ (εκλεγόταν με το ΠΑΣΟΚ), και Αχμέτ Ιλχάν από το Ποτάμι (παλαιότερα είχε εκλεγεί με τη ΝΔ). Επίσης από τη Χρυσή Αυγή επανεξελέγησαν οι Δ. Κουκούτσης και Π. Ηλιόπουλος.
Αύριο η εκλογή προεδρείου
Αύριο στις 11.00 το πρωί, η Βουλή θα εκλέξει τον Πρόεδρό της και σε ξεχωριστή συνεδρίαση θα εκλέξει τους αντιπρόεδρους, τους κοσμήτορες και τους γραμματείς. Για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ, προτείνει τον Νίκο Βούτση.
Αφού ο νέος Πρόεδρος της Βουλής, αναγνώσει τις προγραμματικές του δηλώσεις από την Ολομέλεια, στη 1.30 το μεσημέρι θα διεξαχθεί η συνεδρίαση για την εκλογή των λοιπών μελών του νέου Προεδρείου.
Σύμφωνα με το άρθρο 6 του Κανονισμού της Βουλής, τo Πρoεδρείo της Boυλής εκλέγεται από τα μέλη της και απαρτίζεται από τoν Πρόεδρo, επτά Aντιπρoέδρoυς, τρεις Koσμήτoρες και έξι Γραμματείς. Οι πρώτος, δεύτερος και τρίτος Αντιπρόεδροι, δύο Κοσμήτορες και τέσσερις Γραμματείς προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο τέταρτος Αντιπρόεδρος, ένας Κοσμήτορας και ένας Γραμματέας προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης. Ο πέμπτος Αντιπρόεδρος και ένας Γραμματέας προέρχονται από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης. Ο έκτος Αντιπρόεδρος προέρχεται από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης. Ο έβδομος Αντιπρόεδρος προέρχεται από την τέταρτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης.
Η διαδικασία της εκλογής διεξάγεται στην Ολομέλεια μυστικά με κάλπη στην οποία προσέρχονται οι βουλευτές και ψηφίζουν τον προτεινόμενο πρόσωπο της αρεσκείας τους για το αξίωμα των μελών του προεδρείου της Βουλής. Ο πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών (151). Υπενθυμίζεται ότι η απερχόμενη Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, είχε εκλεγεί λαμβάνοντας τον αριθμό - ρεκόρ των 235 ψήφων.
Για την εκλογή αντιπροέδρου της Βουλής, απαιτούνται 75 ψήφοι του Σώματος. Κατά τις προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους ο προτεινόμενος από την Χρυσή Αυγή για αντιπρόεδρος δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες ψήφους με αποτέλεσμα να μην εκπροσωπείται στο προεδρείο η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική δύναμη.
Την Δευτέρα ξεκινούν οι προγραμματικές δηλώσεις
Την Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου, ξεκινά η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως τον μόνο ομιλητή την πρώτη ημέρα της τριήμερης διαδικασίας. Την Τρίτη και την Τετάρτη, 6 και 7 Οκτωβρίου, οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας συνεχίζονται με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τους υπουργούς, ενώ θα μιλήσουν και βουλευτές.
Η διαδικασία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Τετάρτης , οπότε η κυβέρνηση λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης με φανερή ονομαστική ψηφοφορία. Προηγούνται οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών όλων των πτερύγων της Βουλής, οι οποίοι και τοποθετούνται επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Δηλώσεις βουλευτών πριν την ορκωμοσία
Με ευχές για την καλή λειτουργία του κοινοβουλίου προσήλθαν στην ορκωμοσία οι βουλευτές, ενώ από τα μέλη της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας δεν έλειψαν οι αναφορές στα εσωκομματικά.
Από τους πολιτικούς αρχηγούς ο μόνος που έκανε δηλώσεις μπαίνοντας στο κοινοβούλιο ήταν ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος είπε:
«Μέχρι τώρα η Βουλή δυστυχώς είχε καταλήξει να είναι θέατρο υποκρισίας. Η παρουσία του Βασίλη Λεβέντη σηματοδοτεί μια ουσιώδη αλλαγή προς τα επιχειρήματα και πρέπει η εξουσία να κάνει θυσίες και όχι να ζητάει από τον λαό θυσίες. Η εξουσία να κάνει θυσίες».
«Ξεκινά μια δύσκολη περίοδος, με την έννοια ότι έχουμε μπροστά μας ένα ουσιαστικό έργο, σε μία καθοριστική στιγμή για τη χώρα. Όπως θα εργαστεί η κυβέρνηση θα πρέπει και το Κοινοβούλιο, αντιστοίχως, να εργαστεί σκληρά. Νομίζω ότι έχει τελειώσει η περίοδος των προγραμματισμών, των σκέψεων, του μεγάλου κομματιού της διαπραγμάτευσης και σήμερα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το έργο» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.
Απαντώντας σε ερώτηση για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ σημείωσε ότι υπήρξε «εξαιρετικά θετική η αποτίμηση με ενίσχυση της θέσης της χώρας μας».
Η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε λόγο για τιτάνιο έργο που καλείται να φέρει εις πέρας η Βουλή, ενώ αναφερόμενη στο θέμα του κ. Γεωργιάδη και πριν γίνει τελικά δεκτή η υποψηφιότητά του υποστήριξε:
«Η ένσταση του κ. Γεωργιάδη πρέπει να γίνει αποδεκτή διότι δεν μπορεί σοβαρά κανένας να ισχυριστεί ότι για έξι λεπτά μπορεί ένας υποψήφιος να χάσει το δικαίωμά του να κριθεί από τα μέλη και τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας».
Λίγο αργότερα ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε:
«Χαίρομαι ιδιαίτερα που έγινε δεκτή η ένσταση του κ. Γεωργιάδη. Ήταν υπερβολική η προσκόλληση της ΚΕΦΕ στον τύπο και προσβλέπω σε έναν ουσιαστικό διάλογο με τους τρεις υποψήφιους από τον οποίο η ΝΔ θα βγει πιο ισχυρή και πιο ενωμένη».
Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θ. Θεοχαρόπουλος, εξέφρασε την ελπίδα αυτή η κοινοβουλευτική περίοδος να είναι καλύτερη από την προηγούμενη και πρόσθεσε:
«Η ευχή είναι να μπορέσουμε να έχουμε σταθερότητα για να λυθούν τα προβλήματα της κοινωνίας και της χώρας».
Από την πλευρά του βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νίκος Νικολόπουλος, που φέρεται να είναι ενοχλημένος από το γεγονός πως δεν ανέλαβε κυβερνητικό αξίωμα δήλωσε πως «δεν θα βάλει τη γλώσσα του στον γύψο».

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, mega, ethnos