6.7.15

Στις 10:00 η συνάντηση των Πολιτικών Αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο


Ο κ. Τσίπρας όπως είπε και στο μήνυμά του θέλει να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις πρωτοβουλίες του και να ακούσει τις δικές τους προτάσεις

Πολιτικές πρωτοβουλίες εντός και εκτός χώρας αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας μετά το δημοψήφισμα που εκ των πραγμάτων ενισχύει την θέση του.

Ήδη μόλις οριστικοποιήθηκε το αποτέλεσμα ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο για να τον ενημερώσει για το αποτέλεσμα και για να του ζητήσει να συγκαλέσει την Δευτέρα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών που έχει οριστεί για τις 10:00 το πρωί στο  Προεδρικό Μέγαρο. 

Δίνοντας το πλαίσιο των αποφάσεών του ο κ. Τσίπρας έδειξε ότι επιθυμεί να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για την εξεύρεση λύσης και την παραμονή της χώρας στην ΕΕ. 

Στην σύντομη συνομιλία που είχε με τον κ. Παυλόπουλο ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ελληνικός λαός έβγαλε την ετυμηγορία του σε αντίξοες συνθήκες, η στάση του ελληνικού λαού ήταν υποδειγματική. Προέχει το αρραγές εθνικό μέτωπο για την αποκατάσταση της ομαλότητας για να διεκδικήσουμε λύσεις , για να σταματήσει ο στραγγαλισμός της οικονομίας. Είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε διαπραγμάτευση για ουσιαστική λύση για έναν έντιμο συμβιβασμό.

Ο κ. Παυλόπουλος από την πλευρά του απάντησε ότι ο ελληνικός λαός εξέφρασε την την ετυμηγορία που μπορεί να ερμηνευθεί μόνο με τους όρους με τους οποίους διεξήχθη το δημοψήφισμα.

Ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος να διασφαλίσει την πορεία της χώρας εντός Ευρώπης και της Ευρωζώνης και εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να διεκδικήσει μία συμφωνία που θα δείχνει ότι σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις υποχρεώσεις του. Το αίτημα για σύγκλιση των πολιτικών αρχηγών θα βοηθήσει γιατί θα στείλει προς τα έξω το ίδιο μήνυμα ότι η Ελλάδα ήταν είναι και θα είναι αναπόσπαστο μέλος της Ευρωζώνης. Στέλνω ένα μήνυμα ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι η βούλησή μας για παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αταλάντευτη.

Ο κ. Τσίπρας κεφαλαιοποιεί τα πολιτικά οφέλη από τη νίκη του στο δημοψήφισμα καθώς πλέον είναι απόλυτα κυρίαρχος τόσο του πολιτικού παιχνιδιού όσο και στο εσωτερικό του κόμματός του. Η απόφαση για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών αρχηγών ανακοινώθηκε μετά την ανακοίνωση από τον κ. Αντώνη Σαμαρά ότι παραιτείται από τη ηγεσία του κόμματός του. 

Ο κ. Τσίπρας όπως είπε και στο μήνυμά του θέλει να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις πρωτοβουλίες του και να ακούσει τις δικές τους προτάσεις. Εκ των πραγμάτων τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά την πολιτική τους ήττα στο δημοψήφισμα δεν έχουν παρά να συνταχθούν με τον πρωθυπουργό υπό την ομπρέλα της διεκδίκησης λύσης με τους Ευρωπαίους εταίρους. 

Η νίκη του στο δημοψήφισμα και η συναίνεση που διεκδικεί από τους πολιτικούς αρχηγούς θα ενισχύσουν την θέση του και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αφενός γιατί θα εμφανιστεί έχοντας πίσω του την απόφαση μίας ολόκληρης χώρας με την οποία αναγκαστικά συντάσσονται και τα αποδεκατισμένα από την μνημονιακή πολιτική κόμματα. Αφετέρου γιατί πλέον εάν δεν βρεθεί λύση στις διαπραγματεύσεις με την επιμονή του κ. Σόιμπλε, θα είναι σαφές ότι δεν αποδοκιμάζεται μόνο η αριστερή κυβέρνηση αλλά ολόκληρη η χώρα και χωρίς στο εσωτερικό της να υπάρχει εναλλακτική πολιτική λύση.

protothema