21.5.15

Σημάδια οπισθοχώρησης από τους δανειστές για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα


ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ - Ο ΧΡΟΝΟΣ ΚΥΛΑΕΙ ΠΛΕΟΝ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ 

Σημάδια οπισθοχώρησης των δανειστών με στόχο την επίτευξη της συμφωνίας με την Ελλάδα καταγράφονται στο Brussels Group, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Οι πιστωτές ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό και αφήνουν ανοιχτή την πόρτα σε μια σειρά άλλα θέματα, ανάμεσα στα οποία είναι και το χρέος.  
 
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές από το Brussels Group, στη συνάντηση των Ελλήνων διαπραγματευτών με τους εκπροσώπους των δανειστών τέθηκε το θέμα του συνταξιοδοτικού, στο οποίο και η κυβέρνηση συμφωνεί πως πρέπει να γίνουν αλλαγές και συνδέθηκε αυτό με το χρέος στη λογική ότι δεν μπορεί να μιλάς για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και ταυτόχρονα να ζητάς αναδιάρθρωση του χρέους.
 
Από τις μειώσεις φαίνεται λοιπόν πως περάσαμε στις μη αυξήσεις και αυτό εκλαμβάνεται από την ελληνική πλευρά ως μία πρόοδος, η οποία πάντως αξίζει να σημειωθεί πως «συνέπεσε» με το «πάγωμα» και όχι την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, όπως και με τη χορήγηση της 13ης σύνταξης από το 2016. Κινήσεις που έγιναν από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. 
 
Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ, αν ο Τσίπρας προσφέρει επαρκείς δεσμεύσεις για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού προγράμματος, ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια της χώρας για να λάβει ενίσχυση από το ΔΝΤ, οι πιστωτές θα μπορούσαν να προσφέρουν επιείκεια στις απαιτήσεις τους για περιορισμό της αύξησης του κατώτατου μισθού.
 
Ο Γκούντραμ Γουλφ, διευθυντής του Bruegel, αναφέρει: «Το συνταξιοδοτικό σύστημα φαίνεται μη βιώσιμο και χρειάζεται μεταρρύθμιση. Αν δεν το κάνει η ελληνική κυβέρνηση και παράλληλα ζητάει ελάφρυνση χρέους, τότε θα είναι σαν να ζητάει από το Ταμείο να χρηματοδοτήσει ένα μη βιώσιμο συνταξιοδοτικό σύστημα».
 
Σημειώνεται πως η συζήτηση για τις συντάξεις, τους μισθούς και άλλα επίμαχα σημεία ερευνώνται λεπτομερώς από τους Ευρωπαίους πολιτικούς, που πλέον εκφράζονται με έναν πιο αισιόδοξο τόνο ως προς τις πιθανότητες μιας συμφωνίας. 
 
Οι πιστωτές που εκπροσωπούνται από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, «δεν θα δεχτούμε την αύξηση του ελληνικού κατώτατου μισθού στα επίπεδα του 2010», σύμφωνα με τα όσα λένε στο Bloomberg δύο αξιωματούχοι που γνωρίζουν τα δεδομένα των συζητήσεων.
 
Ωστόσο όμως, θα μπορούσαν να είναι «ανοιχτοί» σε μια πιο σταδιακή αύξηση που θα λαμβάνει υπόψη το σύνολο της οικονομίας. Σύμφωνα με στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης, που επικαλείται το ρεπορτάζ, «μια αποδεκτή συμφωνία θα περιλάμβανε το 1/3 των προηγούμενων δεσμεύσεων της χώρας για αλλαγές στην οικονομική πολιτική». 
 
Στο σύνολό τους, οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι οι δανειστές είναι έτοιμοι προς μια συμβιβαστική λύση στο θέμα του κατώτατου μισθού, αρκεί να υπάρξει κάποια εναλλακτική. 
 
Πέραν πάντως των δημοσιευμάτων, Κυριακή κοντά γιορτή, όπως λέει και ο λαός και σε λίγες ώρες που θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους Άνγκελα Μέρκελ και Φρανουσά Ολάντ στη Ρίγα της Λετονίας, θα ξέρουμε που ακριβώς πηγαίνει το πράγμα. Αν οδεύουμε δηλαδή προς μία «έντιμη συμφωνία», όπως τη χαρακτηρίζει η κυβέρνηση ή αν πάμε σε ρήξη. 
 
 defencenet.gr