22.4.15

Τελικό όριο για συμφωνία με τους εταίρους η 30η Ιουνίου


Ζήτησαν να μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα ρευστά διαθέσιμα όλων των φορέων του Δημοσίου - Δεν χάθηκαν τα πάντα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο, αλλά δεν χάθηκαν τα πάντα. Το μήνυμα αυτό μεταδίδουν κορυφαίες πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία εργάζεται συστηματικά για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα, καθώς κάθε διαφορετική εξέλιξη θα είναι δραματική πρώτα απ΄όλα  για τη χώρα μας.

Τα χρήματα που έχει συγκεντρώσει το υπουργείο Οικονομικών επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών του Απριλίου, αλλά όπως αποκαλύπτεται για να μην μπούμε σε περιπέτειες μέχρι η κυβέρνηση να φτάσει σε κάποια συμφωνία οι «Θεσμοί» ζήτησαν να μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα ρευστά διαθέσιμα όλων των φορέων του δημοσίου.

Σήμερα Τετάρτη αναμένεται να συνεδριάσει το Euroworking Group ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για το Συμβούλιο (Eurogroup) της Παρασκευής, ενώ απόψε αναμένεται να υπάρξει και η πρώτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών σε δείπνο που έχει προγραμματιστεί από τους οικοδεσπότες στη Ρίγα της Λετονίας όπου μεταβαίνουν ο ένας μετά τον άλλον οι υπουργοί των ευρωπαικών χωρών, αλλά και οι εκπρόσωποι της Ευρωπαικής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Ετσι σε ότι αφορά στην Ελλάδα από σήμερα θα γίνει απολύτως σαφές το στίγμα που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους και οι ανάγκες που υπάρχουν για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και η κρίση που πλέον επηρεάζει την πραγματική οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αναχωρεί σήμερα για τη Ρίγα ενόψει των συνεδριάσεων Eurogroup και Εcofin της Παρασκευής με βασικό όμως σκοπό στις επαφές που ξεκινά να κερδίσει κάτι από το χαμένο χρόνο, να ενημερώσει για την εξέλιξη της κατάστασης, σχετικά με την πορεία των βασικών ζητημάτων της ελληνικής οικονομίας και της διαπραγμάτευσης. Αυτό θα είναι και το πλαίσιο της συζήτησης την Παρασκευή, όπου η ελληνική πλευρά θα ήθελε να υπάρξει η διαπίστωση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Μακριά από το σκληρό πολιτικό περιβάλλον που δημιουργείται στην Ελλάδα για την κυβέρνηση, η Ευρωπαική Επιτροπή μέσω κύκλων της θέλησε από την Τρίτη να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που απασχολούν επί εβδομάδες, τους Ελληνες και αποτελούν σημείο σύγκρουσης με πρώτο την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων δημοσίων φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Οπως στην Ολλανδία

Συγκεκριμένα είπε ότι η μεταφορά των διαθεσίμων στην ΤτΕ έχει επανειλημμένως ζητηθεί από τους θεσμούς με πρότυπο ή παράδειγμα τον υφιστάμενο ολλανδικό νόμο.

Δεν είναι λοιπόν κάτι που συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Υπάρχει και σε μια σειρά άλλων χωρών. Ως εκ τούτου, δεν πρόκειται για μια κίνηση που θα θεωρούσα ιδιαίτερα εντυπωσιακή.

Αντιθέτως, ικανοποιεί αίτημα των θεσμών προς την ελληνική κυβέρνηση εδώ και πολλές εβδομάδες. Είναι καλό να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός και διαχείριση της ρευστότητας.

Οι ίδιες πηγές μιλώντας χθές στις Βρυξέλλες ξεκαθάρισαν ακόμη τα εξής:

1. Η Ομάδα των Βρυξελλών βρίσκεται όντως στο Παρίσι λόγω της Έκθεσης Sea Food Expo που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στις Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει διαθεσιμότητα κλινών.

2. Υπάρχει σαφής πρόοδος όσον αφορά τη δραστηριότητα και την αφοσίωση αλλά απέχουμε σημαντικά πολύ από το να μπορέσουμε να δώσουμε το σήμα ότι επίκειται κάποιο αποτέλεσμα.
Βρισκόμαστε λοιπόν σήμερα στην 21η Απριλίου, στο σημείο που ιδανικά θα θέλαμε να είχαμε βρεθεί πριν δυο μήνες. Στην περίπτωση αυτή τα χρονοδιαγράμματα θα έβγαιναν σχετικά άνετα.

3. 
Υπάρχουν δυο προθεσμίες. Η πρώτη είναι εκείνη στην οποία συμφώνησαν η ελληνική κυβέρνηση και το Eurogroup με τη δήλωση της 20ης Φεβρουαρίου, ότι ως τα τέλη Απριλίου θα υπήρχε μια ολοκληρωμένη και επεξεργασμένη πλήρης λίστα. Θεωρήσαμε ότι αυτό το Eurogroup πριν τα τέλη Απριλίου θα ήταν εκείνο της Παρασκευής στη Ρίγα. Έχουμε όμως ακόμα μια εβδομάδα. Δεν έχει χαθεί ακόμα η προθεσμία.

4. Αν πρέπει να παρουσιαστεί κάποιο είδος πλήρους συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, να αναλυθεί, να αποσταλεί στο Euro Working Group να την επεξεργαστεί και στη συνέχεια να ακολουθήσει το φιλτράρισμα των πολιτικών ζητημάτων ώστε αυτά να συζητηθούν στο Eurogroup είναι προφανές ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να κρατήσουμε την προθεσμία της 30ης Απριλίου.

5. Η πολύ πιο σημαντική προθεσμία είναι φυσικά η 30η Ιουνίου. Αυτή είναι η ημερομηνία λήξης του προγράμματος. Για το λόγο αυτό κάποιοι μιλούν πλέον για το Eurogroup της 11ης Μαΐου το οποίο δεν προγραμματίστηκε σε καμία περίπτωση για λόγους που έχουν σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα. Κανείς δεν θα πει ότι το Eurogroup της 11ης Μαΐου αποτελεί μια νέα προθεσμία.

6. Η αίσθηση μου είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει καλύτερα πότε λήγει το πρόγραμμα. Μπορούν να καταφύγουν στην αντίστροφη μηχανική εξίσου καλά με τον οποιοδήποτε. Γνωρίζουν λοιπόν τι πρέπει να γίνει και μέχρι πότε. Αυτή είναι η αίσθηση που έχουν πολλοί Υπουργοί. Ότι η χρήση των προθεσμιών οδηγεί σε μια ακροσφαλή διπλωματία και περιττό ενθουσιασμό. Νομίζω ότι αυτό δεν θα ξαναγίνει».

7. Απαιτείται ακόμη πρόοδος για να υπάρξει συμφωνία επί της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας. Οταν κανείς συζητά τη δημοσιονομική κατάσταση, χρειάζεται μια συνολική συμφωνία επ' αυτής, καθώς όταν δεν υφίσταται συμφωνία επί των τομεακών πολιτικών, τότε δεν είναι δυνατή η αποτίμηση των αποτελεσμάτων επί των δαπανών ή των εσόδων.

8. Οι ελληνικές αρχές έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι θα τηρήσουν όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις τους και δεν υπάρχει τίποτα που να υποδεικνύει το αντίθετο.

9. Σχετικά με το ζήτημα της ρευστότητας, δε θα βρείτε κανένα Υπουργείο οικονομικών σε καμία χώρα που να έχει την αντίστοιχη απάντηση, καθώς η ρευστότητα εξαρτάται από πληθώρα δαπανών και από τα φορολογικά έσοδα. Ιδίως σε μια ιδιαίτερα ρευστή κατάσταση, όπως αυτή στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, η πρόβλεψη από μήνα σε μήνα είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Το θέμα που τίθεται αφορά τα ρευστά διαθέσιμα όχι μόνο της κεντρικής κυβέρνησης, αλλά της γενικής κυβέρνησης, η οποία περιλαμβάνει τοπικές και περιφερειακές αρχές καθώς και άλλους οργανισμούς. Δε νομίζω ότι υπάρχει κράτος μέλος που διαθέτει πλήρη σχετικά στοιχεία. Με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που υπεγράφη, εντός των υφιστάμενων ορίων φυσικά, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.

10. Οι συζητήσεις στην Αθήνα, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε, αυτές διεξάγονται με καλύτερο τρόπο.

11. Σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών, δεν πρόκειται να προβώ σε εικασίες. Από όσα έχω δει και έχω διαβάσει, δεν πρόκειται για πιθανό ενδεχόμενο.

12. Δεν βρισκόμαστε σε ιδεολογική διαμάχη με την ελληνική κυβέρνηση. Το Eurogroup είναι ενωμένο και έχει επανειλημμένα αναφέρει ότι υφίσταται ένα πρόγραμμα, καθώς και σημαντική ευελιξία εντός του προγράμματος.
Αυτό που χρειάζεται να γνωρίζουμε είναι από το σύνολο του προγράμματος, ποιο είναι το 70% των μέτρων τα οποία αποδέχεται η ελληνική κυβέρνηση και ποιο το 30% όσων δεν αποδέχεται.

Μόλις έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα επ' αυτού, θα ξεκινήσουμε τη σχετική συζήτηση. Δε βρισκόμαστε ακόμα στο σημείο αυτό. Δεν βλέπω λοιπόν καμία ιδεολογική διαμάχη. Μέσα στα όρια της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, εξαρτάται από το κάθε κράτος μέλος πώς θα επιτύχει τους στόχους αυτούς με όποιο τρόπο φαίνεται κατά περίπτωση καλύτερος.

Οι διαφορές λ.χ. μεταξύ της Λετονίας και της Πορτογαλίας ή της Αυστρίας και της Ιρλανδίας, είναι τεράστιες ως προς τον τρόπο προσέγγισης της ανταγωνιστικότητας ή της κοινωνικής προστασίας.
tovima