7.11.14

Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης: "Λωρίδες Έκτακτης Ανάγκης"




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ αποτελεί έναν από τους κεντρικούς στόχους της αντεγκληματικής πολιτικής, την οποία η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης εφαρμόζει με συνέπεια και υπευθυνότητα.


Στο πλαίσιο σχεδιασμού μέτρων τροχαίας για την αντιμετώπιση δυσμενών καιρικών συνθηκών που συνίστανται σε ακραία φαινόμενα πλημμυρών ή ισχυρών χιονοπτώσεων, η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης της Γ.Α.Δ.Θ. παρακαλεί τους οδηγούς οχημάτων, να αποφεύγουν την κυκλοφορία στις Λωρίδες Έκτακτης Ανάγκης που υφίστανται στην Π.Α.Θ.Ε., στην Εγνατία Οδό και στην Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών, προκειμένου τα οχήματα έκτακτης ανάγκης να κινούνται άμεσα και ακώλυτα, προσεγγίζοντας τα σημεία που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, παρακαλούνται οι οδηγοί να συμμορφώνονται πλήρως προς τις ενδείξεις των πινακίδων σήμανσης και τις υποδείξεις τροχονόμων.

Ως προς την ενδεδειγμένη χρήση της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης, επισημαίνονται τα κάτωθι:

Τι είναι η Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.)

Είναι η λωρίδα που διαθέτουν οι σύγχρονες υποδομές του εθνικού οδικού δικτύου και οριοθετείται μεταξύ της ακραίας δεξιάς, συνεχούς διαγράμμισης και του άκρου της οδού. Η διαγράμμιση είναι στενή και φέρει χρώμα λευκό.
Τι εξυπηρετεί η Λ.Ε.Α.

Η Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για την κίνηση οχημάτων άμεσης ανάγκης (Ε.Κ.Α.Β., Πυροσβεστική, Τροχαία) και  οχημάτων συντήρησης των αυτοκινητοδρόμων και οδών ταχείας κυκλοφορίας, για την αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων, περιστατικών ή άλλων αναγκών.

Πότε σταματάμε στη Λ.Ε.Α.

Μόνο στις εξής τρείς περιπτώσεις:

-Αν υπάρξει βλάβη στο αυτοκίνητο
-Αν παραστεί έκτακτη ανάγκη (εμπλοκή σε σύγκρουση-τροχαίο ατύχημα, αδιαθεσία κ.λπ.)
-Αν μας σταματήσει η Τροχαία

Πως σταματάμε στη Λ.Ε.Α.

-Σε περίπτωση που το αυτοκίνητο πάθει βλάβη και πρέπει να ακινητοποιηθεί άμεσα, μπαίνουμε στη Λ.Ε.Α., ανάβουμε τα αλάρμ και σταματάμε με τις ρόδες στραμμένες δεξιά.

-Ακινητοποιούμε το αυτοκίνητο όσο πιο δεξιά μπορούμε και αποβιβαζόμαστε, πηγαίνοντας πίσω από το στηθαίο ασφαλείας.

-Τοποθετούμε προειδοποιητικό τρίγωνο πριν από το ακινητοποιημένο όχημα.
Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγεται η αναίτια χρήση της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης, προκειμένου να διευκολύνεται η απρόσκοπτη διέλευση οχημάτων επείγουσας ανάγκης, που χρειάζεται να σπεύσουν σε βοήθεια πεζών και οδηγών.


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.astynomia.gr στο πεδίο “Οδηγός του πολίτη” -> Χρήσιμες Συμβουλές -> Τροχαία-Οδική Ασφάλεια.