17.8.13

Για θερμό φθινόπωρο ετοιμάζονται στον ΣΥΡΙΖΑ


Για θερμό φθινόπωρο ετοιμάζονται στον ΣΥΡΙΖΑ

Επιχείρηση ανασυγκρότησης μετά τη θερινή ανάπαυλα ξεκινάει ο ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας ως βασικό ορόσημο τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Στο τέλος Αυγούστου θα υπάρξει για τον λόγο αυτό σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος προκειμένου να σχεδιαστούν οι αντιπολιτευτικοί χειρισμοί.
Θερμό φθινόπωρο με στήριξη των κινητοποιήσεων που έχουν προαναγγελθεί από διάφορες κατηγορίες εργαζομένων, αλλά και παρουσίαση μίας εναλλακτικής ρεαλιστικής πλατφόρμας για τη διακυβέρνηση της χώρας είναι το δίπολο στο οποίο επιδιώκει να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Από τη ΔΕΘ, όπου θα βρεθεί στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ξεκινήσει έναν νέο γύρο σφοδρής αντιπαράθεσης με την ακολουθούμενη πολιτική. Στελέχη της Κουμουνδούρου ανέφεραν, όμως, ότι στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη δεν αρκούν οι αντιπολιτευτικές κορόνες αλλά θα πρέπει να αποτυπωθούν και συγκεκριμένες προτάσεις για κρίσιμα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα.

ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής θα πρέπει να αναζητηθεί η χρυσή τομή που θα καλύπτει όλες τις τάσεις και να καθοριστούν οι πρωτοβουλίες εκείνες που θα διασφαλίσουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή εντός και εκτός Βουλής.
Κρίσιμο ωστόσο θεωρείται να υπάρξει σύγκλιση εντός του κόμματος για τις προγραμματικές θέσεις σε καίρια θέματα που αναμένεται να ανοίξουν το επόμενο διάστημα ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο των διαφορετικών φωνών από στελέχη του κόμματος και ο κίνδυνος νέου γύρου εσωστρέφειας.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, ένα από τα σημεία αιχμής της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.
Με δεδομένο ότι το θέμα προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, με στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να διαφωνούν με ενδεχόμενη άρση των πλειστηριασμών, στόχος της Κουμουνδούρου είναι να εκμεταλλευθεί το κλίμα και να υψώσει τους τόνους.

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ. Παράλληλα καθίσταται σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να ασκήσει δριμεία αντιπολίτευση με κάθε αφορμή, όπως έδειξε και η πρόσφατη στάση του κόμματος στο θέμα του θανάτου του 19χρονου στο τρόλεϊ, που έσπευσε να συνδέσει το δυστύχημα με τη μνημονιακή πολιτική.
Το θέμα πυροδότησε μάλιστα αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. «Αυτή τη φορά ο λαϊκισμός είναι πολύ βαρύτερος και αγγίζει το όρια της τυμβωρυχίας. Τα συνηθίζει άλλωστε αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.


Το στοίχημα των εκλογών
Πέραν των τρεχουσών παρεμβάσεων ενόψει ΔΕΘ, το βλέμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι στραμμένο στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2014 για την Ευρωβουλή και την Αυτοδιοίκηση. Βασικό στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν οι εκλογές στους δήμους και, όπως σημείωναν στελέχη του, πρόκειται για ένα κεφάλαιο που πρέπει από τώρα να αρχίσουν να εξετάζουν.
Με δεδομένο ότι τα χρονικά περιθώρια δεν είναι μεγάλα, θα πρέπει να προχωρήσει η αναζήτηση προσώπων κυρίως στους μεγάλους δήμους, αλλά και σε άλλες πόλεις όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εμφανίσει σημαντικά ποσοστά στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.
Κρίσιμο είναι να καταγραφούν οι προτάσεις από τις τοπικές οργανώσεις, αλλά να συζητηθούν και σε κεντρικό επίπεδο, με στόχο να διασφαλιστεί πως οι όποιοι υποψήφιοι επιλεγούν θα έχουν πιθανότητες να διατηρήσουν τη δυναμική την οποία είχε καταγράψει το κόμμα.
tanea.gr