17.4.13

Το τελευταίο αντίο στη «Σιδηρά Κυρία»



Με βρετανική ακρίβεια, στις 13.00 ακριβώς, η πομπή εισήλθε στον Καθεδρικό Ναό και άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων εναπόθεσαν το φέρετρο μπροστά στο ιερό για το ύστατο χαίρε στην εκλιπούσα Μάργκαρετ Θάτσερ. Οι καμπάνες χτυπούσαν πένθιμα, ενώ οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες από τις 10.00 το πρωί στα κυβερνητικά κτίρια και τις βρετανικές πρεσβείες και θα συνεχίσουν να κυματίζουν μεσίστιες μέχρι τις 10.00 απόψε το βράδυ ώρα Ελλάδας. 

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εκφώνησε τον επικήδειο και τόνισε ότι η τελετή είναι αρμόζουσα απόδοση τιμής σε μία εξαιρετική πρωθυπουργό. Στους δρόμους του Λονδίνου βρίσκονται 4.0000 αστυνομικοί, ενώ χιιάδες κόσμου έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος της διαδρομής όπου πέρασε η νεκρώσιμη πομπή. Η κηδεία ξεκίνησε με την ανάγνωση αποσπασμάτων από τη βίβλο από τον Ντέιβιντ Κάμερον και την εγγονή της αείμνηστης, Αμάντα, ενώ ακούστηκαν και ύμνοι που αγαπούσε η "Σιδηρά Κυρία". Στις 12.44 η βασίλισσα Ελισάβετ συνοδευόμενη από τον σύζυγό της πρίγκιπα Φίλιππο εισήλθαν στον Καθεδρικό Ναό.



Ο γιος της Θάτσερ, Σερ Μαρκ Θάτσερ τόνισε ότι αν η μητέρα του γνώριζε πως στην κηδεία θα ήταν παρούσα η βασίλισσα θα αισθανόταν μεγάλη τιμή. Η κηδεία της Σιδηράς Κυρίας θα γίνει με όλες τις τιμές, αλλά όχι με τόση πολυτέλεια όπως σε άλλες δημοσία δαπάνη κηδείες, καθώς την εποχή του πολέμου τα φέρετρα των πρωθυπουργών μεταφέρονταν με πλοίο διαμέσου του Τάμεση. Η τελετή θα κοστίσει 12 εκατ. ευρώ και θα συμμετέχουν 700 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων.


 
Το φέρετρο θα αποχωρήσει από το Ουέστμινστερ στις 12.00 και θα μεταφερθεί με στρατιωτικό άγημα σε ολόκληρο το Λονδίνο ώσπου να εναποτεθεί στον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου. Οι δρόμοι άρχισαν να κλείνουν από τις 9.30 π.μ. από το Whitehall μέχρι τον Άγιο Παύλο, όπου συγκεντρώνονται οι οπαδοί της για να αποχαιρετίσουν την αγαπημένη τους πρώην πρωθυπουργό.



real.gr