23.10.12

Το Ιράν απειλεί να μας… κόψει το πετρέλαιο


A woman passes a poster of the Khomeini and revolutionary guards, Iran.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο Ιρανός υπουργός πετρελαίου Rostam Qasemi δήλωσε πριν από λίγο ότι «αν οι κυρώσεις ενταθούν, θα σταματήσουμε την εξαγωγή πετρελαίου».
Η δήλωση του Ιρανού αξιωματούχου δίνει συνέχεια σε σειρά επιθέσεων της Τεχεράνης, που απειλεί να απαντήσει στις εντεινόμενες κυρώσεις κατά της χώρας, οι οποίες έχουν αυξήσει την ένταση στη Μέση Ανατολή και μειώσει σημαντικά τις εξαγωγές πετρελαίου.

«Έχουμε προετοιμάσει και σχέδιο Β’, ώστε να λειτουργήσουμε τη χώρα ακόμα και χωρίς έσοδα από πετρέλαιο … έως τώρα δεν είχαμε σοβαρά προβλήματα, αλλά αν οι κυρώσεις ανανεωθούν, θα καταφύγουμε στο σχέδιο Β’ … αν συνεχίσετε να προσθέτετε στις κυρώσεις θα κόψουμε τις εξαγωγές μας στον κόσμο», λέει χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα σήμερα ο Qasemi είχε διαψεύσει τις φήμες ότι το Ιράν μείωσε την παραγωγή πετρελαίου στα 2,7 εκ. βαρέλια/ημέρα και διαβεβαίωσε ότι η χώρα του εξακολουθεί να παραγάγει 4 εκ. βαρέλια ημερησίως.
Θυμίζουμε ότι τα δυτικά κράτη, με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, επέβαλαν φέτος σκληρές κυρώσεις στο Ιράν, με σκοπό να ανακόψουν το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, ενώ η Τεχεράνη διαβεβαιώνει για τους ειρηνικούς της σκοπούς και συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι δεν προτίθεται να κατασκευάσει ατομική βόμβα.
http://ysterografa.gr