29.8.12

To νέο «Kαλάσνικοφ» είναι εδώ


To νέο «Kαλάσνικοφ» είναι εδώ
Ο επικεφαλής του γραφείου σχεδίασης του εργοστασίου, Βλαντίμιρ Ζλόμπιν, δείχνει το νέο αυτόματο στον Αναπληρωτή του Πρωθυπουργού της Ρωσίας, Ντμίτρι Ρογκόζιν. Πηγή: TASS
Το αυτόματο ΑΚ-12, η νέα γενιά του περίφημου «Καλάσνικοφ», που αναπτύσσεται στο εργοστάσιο «Izhmash», θα αποκτήσει ένα νέο μηχανισμό σκανδάλης, αναδιπλώμενο, με ρυθμιζόμενο κοντάκι και εργονομικό module. Αυτό ανάφερε σε συνέντευξή του στο κανάλι «Expert», ο επικεφαλής του γραφείου σχεδίασης του εργοστασίου, Βλαντίμιρ Ζλόμπιν.




Σύμφωνα με τον κ. Ζλόμπιν, οι εργασίες για το νέο αυτόματο, άρχισαν στα μέσα του 2011 και μέχρι το τέλος του έτους κατασκευάστηκε το πρώτο πρωτότυπο. Τα σχέδια βελτιώνονται συνεχώς και σύντομα θα παρουσιαστούν νέες εκδόσεις του όπλου, το οποίο θα δοκιμαστεί σε προκαταρκτικό στάδιο στο εργοστάσιο.

Το «στήσιμο» του όπλου, όπως περιγράφεται από τον κ. Ζλόμπιν, παραμένει κλασικό. Στηρίζεται στο απλό και λειτουργικό τυφέκιο «καλάσνικοφ». Ταυτόχρονα, σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις, το αυτόματο AK-12 θα είναι αρκετά διαφορετικό, στην μορφή και στην εργονομία. Έτσι, το όπλο είναι εξοπλισμένο με ένα νέο στόμιο ανάκρουσης. Οι επιδόσεις του όπλου ήταν κατά 20% βελτιωμένες από τις προηγούμενες εκδόσεις της οικογένειας, παρέχοντας πιο άνετη και πιο σταθερή βολή, καθώς και τη μείωση του «κλωτσήματος» κατά 20%.

Το AK-12 λειτουργεί σε ριπές τριών φυσιγγίων και διαθέτει επιλογέα βολής / ασφάλειας 4 θέσεων, που παρέχει πιο εργονομικό, αμφιδέξιο χειρισμό. Επίσης, οι λειτουργίες ρύθμισης βολής / ασφάλειας και η αλλαγή του γεμιστήρα, γίνονται με το ένα χέρι. Το αυτόματο AK-12 έχει ενσωματωμένες ράγες Picatinny.

Λόγω της αλλαγής της δυναμικής των κινούμενων μερών του, το νέο Καλάσνικοφ,  έχει βελτιωμένα χαρακτηριστικά στόχευσης βολής. Σύμφωνα με τον κ. Ζλόμπιν, το AK-12 μπορεί να συγκριθεί σε απόδοση με το AK-107, στο οποίο εφαρμόζεται  τεχνολογία ισορροπημένου αυτοματισμού. Παρόλα αυτά, το AK-12 δεν εφαρμόζει το σύστημα λόγω κόστους, μειώνοντας όμως έτσι, την αξιοπιστία του όπλου.

Όπως και στις προηγούμενες γενιές των Καλάσνικοφ, το AK-12, θα διαθέτει μηχανισμό στερέωσης της ξιφολόγχης, για μάχη εκ του σύνεγγυς. Στο στάνταρ σχεδιασμό, προβλέπεται γεμιστήρας 30 φυσιγγίων. Θα υπάρχουν ειδικές εκδόσεις για 20 φυσίγγια (για τις ειδικές δυνάμεις), για γεμιστήρες 60 και 100 φυσιγγίων. Επιπλέον, το AK-12 για τις ειδικές δυνάμεις θα έχει εναλλάξιμη κάνη και δυνατότητες προσαρμογής ειδικού εξοπλισμού.

Στη συνέντευξη στο «Expert», ο κ. Ζλόμπιν έκανε ειδική αναφορά στο νέο φυσίγγιο για το ΑΚ-12. Οι στρατιωτικές υπηρεσίες δεν είναι ευχαριστημένες στα υφιστάμενα διαμετρήματα των 5,45, 5,56 και 7,62 mm. Μελλοντικά, το ΑΚ-12 θα μπορεί να δεχτεί και φυσίγγια «ενδιάμεσου» διαμετρήματος.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής σχεδίασης του «Izhmash», στη διαδικασία δημιουργίας του AK-12, στηρίχθηκε στην εμπειρία των δασκάλων του σχεδιαστών, Στέτσκιν, Κορομπιόφ και Αφανάσιεφ, με τους οποίους συνεργάστηκε στο εργοστάσιο όπλων της Τούλα. 
http://rbth.gr