1.3.12

Ρωσικό φλερτ προς τη Marfin

Σε προχωρημένο στάδιο φαίνεται πώς έχουν εισέλθει οι συνομιλίες μεταξύ της Marfin Popular Bank (μητρική εταιρεία στην Κύπρο) και του ρωσικού τραπεζικού ομίλου VTB με τελικό στόχο την απόκτηση σημαντικού έως και πλειοψηφικού ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας από τους ρώσους επενδυτές.

Η διοίκηση της Marfin ούτε επιβεβαιώνει αλλά ούτε και διαψεύδει την είδηση την ώρα πάντως που η αναπαραγωγή της πληροφορίας αυτής προκάλεσε άνοδο της τιμής της τραπεζικής μετοχής στο Χρηματιστήριο.


Το διεθνές πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg αναμετέδωσε την είδηση περί επικείμενου τραπεζικού γάμου και εν πάση περιπτώσει περί εξέλιξης των συζητήσεων σε προχωρημένο στάδιο, πλην όμως δεν ανάρτησε ανάλογη επιβεβαίωση από την ρωσική πλευρά η οποία φέρεται να κρατά κλειστά τα χαρτιά της. Σημειωτέον πώς ο όμιλος VTB είναι σημαντικός στην ρωσική αγορά και διεθνώς και θα ήταν θεωρητικά ένας ισχυρός οικονομικός πάρτνερ για την κυπριακή τράπεζα αν κανείς λάβει υπ’ όψιν του τα αντικειμενικά μεγέθη του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και ποιο συγκεκριμένα της Marfin Popular Bank.

Την είδηση πρωτοδημοσίευσε το πρωί της Τετάρτης η εφημερίδα της Κύπρου «Πολίτης» . H δημοσίευση αυτή συνέπεσε χρονικά με την επίσημη ανακοίνωση της Marfin Popular Bank περί ζημιών κατά την περίοδο του 2011 λόγω του haircut στα ελληνικά ομόλογα που κατέχει στο χαρτοφυλάκιο της.
Επιπρόσθετα σε διάφορες εξειδικευμένες ιστοσελίδες αναφέρεται, μάλλον υπό τύπον εκτιμήσεως, πως οι συγκεκριμένοι ρώσοι επενδυτές ενδιαφέρονται και για επενδύσεις στον τομέα των υδρογονανθράκων στην Κύπρο όσον αφορά τους μελλοντικού διαγωνισμούς για έρευνες στα υπόλοιπα «οικόπεδα» της κυπριακής ΑΟΖ.
zougla.gr