2.11.11

Γιατί ο πρωθυπουργός «παίζει τα ρέστα του»

Γιατί ο πρωθυπουργός «παίζει τα ρέστα του»
Του Κώστα Χαρδαβέλλα

«Πρόεδρε, τα κουκιά δεν βγαίνουν. Θα μας ρίξουν οι δικοί μας. Κάνε κάτι».


Νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, έγινε η δραματική συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους στενούς επιτελείς του, Βενιζέλο και Ρέππα.

Ο Δημήτρης Ρέππας ήταν αυτός που όλες τις τελευταίες μέρες, με εντολή Παπανδρέου, συγκέντρωνε από απόλυτα έμπιστους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και κομματικά στελέχη της Αθήνας και της περιφέρειας, τις τάσεις που υπήρχαν μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα και στο εκλογικό σώμα του ΠΑΣΟΚ.


Κανείς δεν βεβαίωνε μέσα από την κοινοβουλευτική ομάδα ότι οι 153 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα ψήφιζαν και τον προϋπολογισμό και το νομοσχέδιο για απελευθέρωση των επαγγελμάτων και τα νέα φορολογικά μέτρα, ενώ από το εκλογικό σώμα υπήρχε το μήνυμα μιας κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ σε πιθανές εκλογές κάτω και από το 15%.

Η φράση «Πρόεδρε, τα κουκιά δεν βγαίνουν» ειπώθηκε στον εμβρόντητο Παπανδρέου τη νύχτα της Κυριακής από τον Δημήτρη Ρέππα και αμέσως ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά του ερωτευμένου με την εξουσία πρωθυπουργού.

Από κει και πέρα, τα γεγονότα ήταν ραγδαία, σύμφωνα με περιγραφές από άνθρωπο του στενού περιβάλλοντος του Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός ρώτησε αμέσως μετά την αποκάλυψη–βόμβα του Ρέππα, τον παριστάμενο υπουργό και συνταγματολόγο, αν το Σύνταγμα δίνει την ευκαιρία και επιτρέπει την κήρυξη ενός δημοψηφίσματος με το ερώτημα «ναι» ή «όχι» στη συμφωνία των Βρυξελλών για κούρεμα του Ελληνικού χρέους.

- Το επιτρέπει αλλά διαφωνώ, απάντησε ο Βενιζέλος. Θα προκαλέσει σάλο στις αγορές και στην Κομισιόν, σε μια ευαίσθητη περίοδο κρίσιμων συζητήσεων με τράπεζες και ιδιώτες, να αποδεχθούν το κούρεμα.

-Καλά, θα τα πούμε αύριο, απάντησε ο πρωθυπουργός.

Και χθες , κάλεσε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο της Βουλής κ. Πετσάλνικο και τους κκ. Βενιζέλο και Ρέππα και τους ανακοίνωσε (μόνο σε αυτούς) ότι το απόγευμα στην κοινοβουλευτική ομάδα θα ανήγγειλε το δημοψήφισμα.

Η μεγάλη περιπέτεια για λαό και Ελλάδα άρχισε.
newsbomb