17.7.11

Μας προετοιμάζουν για την D-DAY


Εκείνη η 6η Ιούνη του 1944 που οι σύμμαχοι εισέβαλαν στη Γαλλία ξεκινώντας τον επίλογο στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει μείνει στην ιστορία σαν η D- DAY.
Τη θυμήθηκα γιατί ξαφνικά πολύ συζήτηση γίνεται (τυχαίο; Δε νομίζω) για την υποβάθμιση της Ελλάδος στην κατηγορία D (χρεοκοπία) από τις τρεις κακές μάγισσες (τους οίκους αξιολόγησης), αν τελικά μετάσχουν (θέλουν δε θέλουν) και οι ιδιώτες, στο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους.
Ακούγοντας τον Βενιζέλο να βάζει το θέμα της "επιλεκτικής χρεοκοπίας" πριν τρεις ημέρες δημόσια, σε επίσημες δηλώσεις, η πρώτη μου σκέψη ήταν "την έκανε την πατάτα του ο Μπένι".

Αλλά δεν μου πήγαινε αυτή η απλοϊκή εξήγηση, γιατί ο Βενιζέλος είναι ίσως ο πιο ευφυής πολιτικός που διαθέτει αυτή η χώρα, μετράει και την παραμικρή του λέξη και χτίζει, χτίζει, χτίζει. Τι χτίζει το καταλαβαίνουμε όλοι (πάντως όχι σπίτι).
Άρχισα λοιπόν να ψάχνω. Και οι καλύτερες πηγές για μένα είναι κάτι "κολλητοί" που έχω σε Παρίσι και Λονδίνο, δημοσιογράφους των μεγαλύτερων εφημερίδων (Γκάρντιαν, Λε Μοντ και Νουβέλ Ομπσερβατέρ) φιλαράκια παλιά και καλά στους πολέμους σε Λίβανο, Ιράκ και αλλού. Λίρα εκατό οι πληροφορίες τους.
Μου είπαν λοιπόν τα "καρντάσια" ότι η απόφαση σε κεντρικό επίπεδο (Κομισιόν και ΔΝΤ) για την επιλεκτική πτώχευση της Ελλάδας έχει ληφθεί, γιατί απλούστατα "δε βγαίνει το ύφασμα". Με λίγα λόγια η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της ούτε σε 100 χρόνια.
Η Ελληνική κυβέρνηση το γνωρίζει αυτό. Ο Βενιζέλος έχει αναλάβει να προλάβει τα μέγιστα κακά ( πανικό του κόσμου, σεισμός στις τράπεζες, μαυραγορίτες κ.λ.π.) και έχει βγει "στο μεϊντάνι" (τηλεοράσεις, εφημερίδες, ραδιόφωνα) να καθησυχάσει τον κόσμο.
Και δεν λέει ψέματα ότι δεν τρέχει και τίποτα, επειδή για λίγες μέρες οι τρεις κακές μάγισσες (οίκοι αξιολόγησης) θα μας πτωχεύσουν. Όλα θα λειτουργούν κανονικά στην Ελλάδα. Οι τράπεζες θα δίνουν λεφτά, η αγορά θα κινείται (όπως κινείται) και οι συντάξεις θα καταβάλλονται.
Αλλά η λέξη "πτώχευση" ακούγεται σαν λέπρα ή σαν να μας λέει κάποιος ότι έχει καρκίνο, προκαλεί τρόμο.
Μας προετοιμάζουν λοιπόν γιατί η επιλεκτική πτώχευση έρχεται.
Και δεν χρειάζεται να μας πιάνει τρόμος.
Ίσως να είναι καλύτερα έτσι – γιατί θα πάρουμε μια ανάσα.
newsbomb