11.7.11

Εκκενώθηκε πόλη στη Βουλγαρία λόγω διαρροής τοξικού χημικού

Περίπου τέσσερις τόνοι στυρένιου, ρευστού χημικού, διέρρευσαν, όταν τουρκικό βυτιοφόρο που μετέφερε 20 τόνους από το επικίνδυνο χημικό ανετράπη τα ξημερώματα, κοντά στην πόλη Ντέμπελετς. Από το ατύχημα δημιουργήθηκε τοξικό νέφος, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει επιχείρηση εκκένωσης περίπου 2.500 κατοικιών της πόλης.


Από τις 04:00 έως τις 08:00 το πρωί, 350 άτομα
απομακρύνθηκαν με 8 λεωφορεία από την περιοχή. Στα λεωφορεία επιβιβάστηκαν αρχικά 51 παιδιά από ένα ίδρυμα φροντίδας παιδιών και απομακρύνθηκαν επίσης 20 βρέφη. Στις 08:00 το πρωί, ο περιφερειακός διοικητής διέταξε πλήρη εκκένωση της πόλης Ντέμπελετς, σύμφωνα με τον επιθεωρητή Ζίβκο Κότσεφ, επικεφαλής της περιφερειακής διεύθυνσης του Υπουργείου Εσωτερικών στο Βέλικο Τάρνοβο.

Ο δήμαρχος της πόλης, Ντιμίτερ Ντιμίτροφ, δήλωσε στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BTA ότι οι κάτοικοι δεν έχουν πανικοβληθεί και ότι ορισμένοι αρνούνται να απομακρυνθούν. Η περιοχή γύρω από τον τόπο του ατυχήματος σε περίμετρο 150-200 μέτρων έχει αποκλειστεί. Οι αρμόδιες Αρχές με τρία φορτηγά της Πυροσβεστικής, ένα όχημα της Υπηρεσίας Επείγουσας Διάσωσης και ένα όχημα για την προστασία από χημικά προσπαθούν να αποτρέψουν έκρηξη του εύφλεκτου υγρού και να μετριάσουν, όσο αυτό είναι δυνατό, τις συνέπειες.

Επίσης, διεξάγονται συνεχείς μετρήσεις, για να διαπιστωθούν τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Οι κάτοικοι θα επιστρέψουν μόνον με την απομάκρυνση του τοξικού υλικού, τη μεταφορά του σε άλλο βυτιοφόρο και αφού καθαριστεί η περιοχή.

Το στυρένιο είναι υγρό, άχρωμο και ελαιώδες, με χαρακτηριστική γλυκιά οσμή. Η υπερβολική εισπνοή του μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στον αναπνευστικό σωλήνα και στους βλεννογόνους άλλων οργάνων, ενώ η επαφή με το δέρμα μπορεί να επιφέρει ερεθισμό και φουσκάλες.

Η επαναλαμβανόμενη ή παρατεταμένη έκθεση στο συγκεκριμένο στοιχείο μπορεί να προκαλέσει ναυτία, εμετό, απώλεια της όρεξης και γενική αδυναμία, ενώ μπορεί να επηρεάσει και το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Η Διεθνής Εταιρεία για την Έρευνα του Καρκίνου (IARC) κατατάσσει το στυρένιο ως «πιθανώς καρκινογόνο στους ανθρώπους», παρότι μελέτες σε ανθρώπους εκτεθειμένους σε στυρένιο για μεγάλες χρονικές περιόδους δεν έδειξαν μέχρι στιγμής οποιαδήποτε καρκινογόνα αποτελέσματα.
zougla.gr