1.5.11

Αναχώρηση προσωπικού ΟΗΕ από Τρίπολη

Το διεθνές προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη ετοιμάζεται να αναχωρήσει από την Τρίπολη, λόγω της αναταραχής που επικρατεί στη λιβυκή πρωτεύουσα, όπως ανακοινώθηκε από την εκπρόσωπο του Οργανισμού Στέφανι Μπάνκερ.

Το Λονδίνο αποφάσισε να απελάσει τον πρεσβευτή της Λιβύης στη Βρετανία μετά την επίθεση που δέχτηκε η βρετανική πρεσβεία. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας κατήγγειλε «βανδαλισμούς», που σημειώθηκαν σε πολλές ξένες πρεσβείες, μεταξύ των οποίων και η ιταλική, στην Τρίπολη.

Οι επιθέσεις κατά των πρεσβειών αναφέρθηκαν μετά τις πληροφορίες για τους θανάτους του γιου του Καντάφι και τριών εγγονιών του κατά την επιδρομή του ΝΑΤΟ τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή.


«Η Σύμβαση της Βιέννης απαιτεί από το καθεστώς του Καντάφι να προστατεύει τις διπλωματικές αποστολές στην Τρίπολη. Παραλείποντας το, παραβίασε και πάλι τις διεθνείς υποχρεώσεις και ευθύνες του», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ.

«Κατά συνέπεια, αποφάσισα να απελάσω τον πρεσβευτή της Λιβύης», ο οποίος έχει στη διάθεσή του «είκοσι τέσσερις ώρες για να φύγει από τη χώρα», συνεχίζει η ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι «οι επιθέσεις εναντίον διπλωματικών αποστολών δεν θα αποδυναμώσουν την απόφασή μας να προστατεύσουμε τον άμαχο πληθυσμό στη Λιβύη».

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η πρεσβεία αλλά και η κατοικία του Ιταλού πρεσβευτή στην Τρίπολη λεηλατήθηκαν. Η πρεσβεία έχει κλείσει από τα μέσα Μαρτίου και οι διπλωματικοί υπάλληλοι έχουν επιστρέψει στην Ιταλία.

Το υπουργείο κατήγγειλε «το καθεστώς του Καντάφι» που δεν φρόντισε για την ασφάλεια των ξένων διπλωματικών αποστολών.

Η Ρώμη επέδωσε επίσημη νότα διαμαρτυρίας μέσω της πρεσβείας της Τουρκίας στην Τρίπολη, η οποία έχει αναλάβει προσωρινά να εκπροσωπεί τα ιταλικά συμφέροντα στην πρωτεύουσα της Λιβύης.

Η Ιταλία διατηρούσε μέχρι πρόσφατα στενές σχέσεις με το λιβυκό καθεστώς. Οι δύο χώρες υπέγραψαν συνθήκη φιλίας τον Σεπτέμβριο του 2008 αλλά το Σάββατο ο Μουάμαρ Καντάφι απείλησε ευθέως να «μεταφέρει τη μάχη» σε ιταλικό έδαφος.

Η Μόσχα αμφισβητεί διαβεβαιώσεις ΝΑΤΟ

Η Ρωσία καταδίκασε τη «δυσανάλογη» χρήση βίας στη Λιβύη από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, εκφράζοντας αμφιβολίες για το κατά πόσο οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί της Συμμαχίας δεν είχαν για στόχο τον Λίβυο συνταγματάρχη.

«Οι δηλώσεις των μελών της Συμμαχίας, σύμφωνα με τις οποίες τα πλήγματα κατά της Λιβύης δεν έχουν ως στόχο την εξόντωση του Καντάφι και των μελών της οικογένειάς του προκαλούν σοβαρές αμφιβολίες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

«Η δυσανάλογη χρήση βίας υπερβαίνει την απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία δεν προβλέπει, κατ' ουδένα τρόπο, την αλλαγή του καθεστώτος στη Λιβύη και προκαλεί (...) το θάνατο αθώων», προστίθεται στο κείμενο.

Νωρίτερα, ο Ρώσος βουλευτής Κονσταντίν Κοσάτσεφ δήλωσε ότι η αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ, κατά την οποία σκοτώθηκαν ένας από τους γιους και τρία εγγόνια του Λίβυου συνταγματάρχη, αποτελεί απόδειξη ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν προστατεύει τους πολίτες. «Είναι μια σαφής επιβεβαίωση ότι η αντιλιβυκή συμμαχία κάνει αδιακρίτως χρήση βίας», είπε ο βουλευτής, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ.

Το ΝΑΤΟ αρνήθηκε ότι η αεροπορική επιδρομή στο κέντρο της Τρίπολης είχε ως στόχο μέλη της οικογένειας του Μουαμάρ Καντάφι ή τον ίδιο.

Από την πλευρά της η Βρετανία αμφισβήτησε τις πληροφορίες για τους θανάτους. «Δεν έχουμε επιβεβαίωση μέχρι στιγμής. Πρόκειται ακόμη για ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες. Φοβούμαι ότι δεν ξέρουμε τι ισχύει», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών Άλιστερ Μπερτ.

Για «ανεπιβεβαίωτη» πληροφορία έκανε λόγο και ο Βρετανός πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC, επισημαίνοντας ότι δεν προτίθεται να σχολιάσει. Το ΝΑΤΟ δεν στοχεύει «συγκεκριμένα άτομα» κατά τις επιχειρήσεις που διεξάγει στη Λιβύη, υποστήριξε ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Συγκρούσεις

Το απόγευμα της Κυριακής, δυνάμεις του Καντάφι προσπάθησαν να προωθηθούν στην πόλη Ζιντάν, που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της λιβυκής πρωτεύουσας και την οποία ελέγχουν οι εξεγερμένοι.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης κοντά στα σύνορα της Λιβύης με την Τυνησία, με αποτέλεσμα βόμβες να πέσουν στα περίχωρα της μεθοριακής πόλης Ντεχίμπα.
nooz.gr