1.7.10

Tο τουρκικό σκάφος Τσεσμέ

Ελληνικό διάβημα για το τουρκικό σκάφος Τσεσμέ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 1 Ιουλίου 2010, 14:15
Σε διάβημα για τον πλου του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Τσεσμέ, που σύμφωνα με την Αθήνα βρίσκεται εκτός περιοχής της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, προχώρησε το Υπουργείο Εξωτερικών.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Δελαβέκουρα, παρότι το ...
Τσεσμέ δεν πραγματοποιεί σεισμογραφικές έρευνες, αλλά υδατογραφικές και δεν γίνονται σταθερές ποντίσεις «αυτό που πρέπει να συγκρατήσουμε είναι το έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών».
Όπως είπε ο κ. Δελαβέκουρας, «η Τουρκία όφειλε να ενημερώσει την ελληνική πλευρά, προκειμένου ως παράκτιο κράτος να εκτιμήσει αν επηρεάζεται η ελληνική υφαλοκρηπίδα και συνεπώς αν απαιτείται ελληνική συναίνεση, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας».
Για τον πλου και τις δραστηριότητες του Τσεσμέ, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι «παρακολουθούνται από την πρώτη στιγμή με γνώμονα την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας» και υπενθύμισε ότι «προχθές το απόγευμα, ενώ βρισκόταν σε διεθνή ύδατα, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ανήρτησε σήματα που δήλωναν ότι πραγματοποιεί εργασίες».
Ακολούθησε το ελληνικό διάβημα στο οποίο η τουρκική πλευρά απάντησε ότι δεν πραγματοποιεί σεισμογραφικές έρευνες, ούτε σταθερές ποντίσεις, αλλά υδατογραφικές έρευνες.
zougla