2.2.10

Εκδρομή στα χιόνια του Καϊμακτσαλάν







22/01/2010, 15:48

Φωτογραφίες από το Καϊμακτσαλάν.

Φωτ/πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το χιόνι των τελευταίων ημερών κάλυψε πλήρως ένα από τα ψηλότερα βουνά της Ελλάδος, το όρος Βόρας ή Καϊμακτσαλάν, στο νομό Πέλλας. Το χιονοδρομικό κέντρο άνοιξε τις πύλες του με τις περισσότερες πίστες να έχουν τεθεί σε λειτουργία.
Το Καϊμακτσαλάν αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους χειμερινούς προορισμούς της Μακεδονίας αλλά και των Βαλκανίων. Κτισμένος σε υψόμετρο 1200 περίπου μέτρων, ο οικισμός του Παλιού Αγίου Αθανασίου, όπως ήταν γνωστός για χρόνια, πρωτοκατοικήθηκε τον 16ο αιώνα. Εκεί, βρήκαν καταφύγιο Έλληνες που εκδιώχθηκαν από τις πεδινές περιοχές από τους Τούρκους κατακτητές.

Ωστόσο, κατά τη δεκαετία του ’80, ο οικισμός ερήμωσε. Η αστυφιλία αποτέλεσε τη βασική αιτία. Η «αναγέννησή» του ήρθε στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Πιο συγκεκριμένα, μετά τη δημιουργία του χιονοδρομικού κέντρου του Βόρα το 1994, το Καϊμακτσαλάν άρχισε να αναπτύσσεται ραγδαία.

Τα παλιά εγκαταλελειμμένα σπίτια αναπαλαιώθηκαν. Οι ιδιοκτήτες τους, απόγονοι των διωκόμενων επί Τουρκοκρατίας πρώτων κατοίκων, μετέτρεψαν το μεγαλύτερο μέρος του χωριού σε «ζεστούς» παραδοσιακούς ξενώνες. Παράλληλα, επιχειρηματίες ξεκίνησαν να επενδύουν δημιουργώντας μπαράκια και εστιατόρια ενώ κατασκευαστές και ιδιώτες δεν δίστασαν να ξοδέψουν περιουσίες για να κτίσουν πανέμορφες ορεινές βίλες, προσδίδοντας αίγλη και χλιδή στο άλλοτε ξεχασμένο από το χρόνο χωριό.

Το αποτέλεσμα του εναρμονισμένου με τη φυσική ομορφιά και την τοπική παράδοση, οικοδομικού «οργασμού» καθιστά στις μέρες μας το Καϊμακτσαλάν μια πραγματική χειμερινή «όαση» όχι μόνο για την ελληνική αλλά και για την ευρύτερη ευρωπαϊκή επικράτεια...

Στην κορυφή του όρους Καϊμακτσαλάν σε υψόμετρο 2.542 μέτρων, βρίσκεται το ξωκλήσι του Αϊ-Λια. Οι έντονες χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών το σκέπασαν εντελώς με χιόνι.

forthnet/EFENPRESS