26.12.21

Τι γυρεύει το αμερικανικό υποβρύχιο στην περιοχή της γεώτρησης της ΕxxonMobil; Οι Τούρκοι, πάντως, δεν αντέδρασαν στις εργασίες

Το Albany (SSN 753) του 6ου Αμερικανικού στόλου  πραγματοποίησε την περασμένη Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου  στάση στη Λεμεσό για το πλήρωμά του, παραμένει στην περιοχή. Φωτογραφία via U.S. Naval Forces Europe-Africa/U.S. Sixth Fleet, @USNavyEurope

 Σημαίνει κάτι η παρουσία αμερικανικού υποβρυχίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου; Το Albany (SSN 753) του 6ου Αμερικανικού στόλου  πραγματοποίησε την περασμένη Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου  στάση στη Λεμεσό για το πλήρωμά του, παραμένει στην περιοχή.

Όπως δε μεταδίδεται από τα ΜΜΕ στη Λευκωσία, η παρουσία επιχειρείται να συνδεθεί με τις  εργασίες γεώτρησης στο οικόπεδο «10», που ξεκίνησε προχθές  η αμερικανική ΕxxonMobil. Παραμένει για προστασία;  Για να στείλει μηνύματα;

Η κατοχική Τουρκία δεν έχει αντιδράσει ευθέως για την επιβεβαιωτική γεώτρηση  στο «10», επειδή όπως αναφέρθηκε και παλαιότερα δεν θεωρεί ότι η εν λόγω περιοχή εμπίπτει στη δική της ή του ψευδοκράτους.

Είναι δε προφανές από την τουρκική συμπεριφορά πως «απαντήσεις» θα δώσει η Άγκυρα, όχι όμως παρενοχλώντας τη γεώτρηση του αμερικανικού κολοσσού και της καταριανής εταιρείας.

Είναι ταυτοχρόνως  σαφές πως οι δυο πλευρές έχουν συνεννοηθεί τα όρια των κινήσεων πριν το γεωτρύπανο της κοινοπραξίας φθάσει στο σημείο και ξεκινήσει εργασίες. Και οι τουρκικές «απαντήσεις», όπως φαίνεται,  θα δοθούν με παράλληλες ενέργειες και παράνομες γεωτρήσεις.

Η κατοχική Τουρκία αμφισβητεί το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και συστηματικά και μεθοδικά στοχεύει στην ακύρωσή του. Βάζοντας χέρι στην κυπριακή ΑΟΖ και προβάλλοντας εμπόδια, αξιοποιώντας τη στρατιωτική της ισχύ.

  • Ενόψει της έναρξης της γεώτρησης στο θαλασσοτεμάχιο 10, η Άγκυρα αποφάσισε να στείλει στην περιοχή το ερευνητικό σκάφος «Όρουτς Ρέις». Σεισμικές έρευνες στην περιοχή έχουν γίνει πολλές και από το «Μπαρμπάρος». Προφανώς και παρουσία θέλουν να έχουν ενώ θα ακολουθήσουν και γεωτρύπανα σε μεταγενέστερο στάδιο.

Συνεχίζουμε…

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε χθες  πως το ερευνητικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της θα συνεχιστεί απρόσκοπτα.

Σε δηλώσεις του, μετά την επίσκεψή του σε φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς, με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  έδωσε το στίγμα των κυπριακών προθέσεων.

Ερωτηθείς αν υπάρχει μετά από αυτό το ενδεχόμενο η κοινοπραξία να προχωρήσει και με δεύτερο γεωτρητικό πρόγραμμα σε ένα δεύτερο τεμάχιο για το οποίο η Τουρκία προειδοποιεί ότι θα αντιδράσει, ο Πρόεδρος είπε ότι:

«Το ερευνητικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχίσει απρόσκοπτα. Δεν λέγω ότι τον επόμενο χρόνο θα γίνουν γεωτρητικές εργασίες, θα γίνουν σίγουρα όμως ερευνητικές εργασίες για το Τεμάχιο 5 που έχει αδειοδοτηθεί στην ExxonMobil και στην Qatar Petroleum».

https://hellasjournal.com/