26.12.21

Τρία game changer νέα δεδομένα που αλλάζουν τις ισορροπίες από τον Έβρο έως τη Μεσόγειο: Οι στοχευμένες αγορές που φέρνουν τα πάνω κάτω

Η άφιξη των 6 πρώτων Rafale σημαίνει και ιδιαίτερα αυξημένη δουλειά στο αεροπορικό Επιτελείο και τους ιπταμένους των νέων μαχητικών διότι αυτοί καλούνται να δείξουν στους Επιτελείς την αξία των αεροσκαφών ώστε να δημιουργηθεί το νέο αεροπορικό δόγμα πάνω στο οποίο θα ενταχθούν τα Rafale στην δύναμη της Πολεμικής Αεροπορίας. Πηγή εικόνας: Dassault


 Την στιγμή που ο Χουλουσί Ακάρ αναδεικνύει και πάλι τις διαχρονικές εμμονές για το ακριτικό Καστελόριζο, δεν μπορεί να κρύψει τον εκνευρισμό αλλά και τον προβληματισμό που επικρατεί στο τουρκικό Επιτελείο με αφορμή, όχι την κούρσα εξοπλισμών, αλλά τις στοχευμένες προμήθειες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Κυρίως τρία είναι τα προγράμματα που «πονάνε» ιδιαίτερα την γείτονα Τουρκία διότι και τα τρία, καταστρέφουν τα σχέδιά της, να σηκώσει επιθετικό ανάστημα επιχειρώντας την αλλαγή του status quo, όχι μόνο στη Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο.

Το πρώτο «χαστούκι» ήταν η απόφαση της κυβέρνησης, μετά από την θετική εισήγηση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας για τα μαχητικά Rafale F3R.

Η δεύτερη κίνηση «ματ» ήταν η επιμονή του Ναυτικού Επιτελείου ν’ αποκτήσει τις φρεγάτες πολλαπλού ρόλου Belh@rra, αλλά με ιδιαίτερα αυξημένες δυνατότητες άμυνας περιοχής.

Και η γροθιά στο μαλακό υπογάστριο της Άγκυρας ήρθε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού που με πολύ υπομονή, δουλειά και δύσκολες συνεννοήσεις ελέω covid, κατάφερε να «κλειδώσει» τους Spike N’ LOS για τους οποίους ο Στρατός δούλεψε και για το Πολεμικό Ναυτικό.

Παράλληλα η πληθώρα των υπό-προγραμμάτων, ιδίως εκείνων που έχουν να κάνουν με νέα όπλα της Πολεμικής Αεροπορίας, φέρνουν τα πάνω κάτω και μια εντελώς νέα εποχή για τα «γεράκια» του εναέριου στόλου, τα οποία μπορούν πλέον μετά την άφιξη των νέων όπλων να ομιλούν για συντριπτική ακρίβεια και υψηλή επιβιωσιμότητα ιπταμένου και αεροσκάφους.

  • Οι «ριπές» ανέμου…

Το πρώτο «χαστούκι» που ήταν η συμφωνία με την Γαλλία έχει και ανάστροφη κίνηση, καθώς στις 19 Ιανουαρίου τα πρώτα έξι Rafale F3R φτάνουν μαζί με τα πρώτα 12 «γεράκια» και τους τουλάχιστον 30 τεχνικούς, πίσω στην Ελλάδα. Στη «φωλιά» της Τανάγρας κάθε μέρα τα έξι μαχητικά θα πετούν διαρκώς με έμπειρους κι άλλους νέους αεροπόρους οι οποίοι περιμένουν τις νέες «ριπές» για να ξεκινήσουν τη δική τους εκπαίδευση στον Ελληνικό ουρανό.

Τα Rafale F3R μετά από πολλά χρόνια που είχαν κόψει το νήμα στις προτιμήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας δικαιώνονται και βάφτηκαν με Ελληνικά χρώματα. Αποτελούν δε τα αεροσκάφη που θα κάνουν την μεγάλη διαφορά ως στρατηγικό όπλο. Μάλιστα οι πύραυλοι SCALP, EXOCET & METEOR είναι αυτοί που καθιστούν το Rafale F3R ως game changer αεροπορικής υπεροχής και ισχύος στην περιοχή.

  • Τα κύματα ταραχής Belh@rra

Η δεύτερη κίνηση «ματ» που ενόχλησε ιδιαίτερα τη γείτονα ήταν η απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης, μετά την επιμονή του Πολεμικού Ναυτικού να ψηφίσει… Ελληνογαλλικά!

Οι Belh@rra που ήδη κόπηκαν τα πρώτα κομμάτια χάλυβα της Ελληνικής φρεγάτας στα ναυπηγεία της Λοριάντ, είναι το πολεμικό πλοίο που θα παίξει μελλοντικά καταλυτικό ρόλο στα νερά της Μεσογείου, τόσο με Γαλλική αλλά κυρίως με την Ελληνική σημαία στον ιστό του.

Η Τουρκία γνωρίζει πως την ώρα που η ίδια παραμένει με πεπαλαιωμένους αντιαεροπορικούς πυραύλους άμυνας περιοχής SM-1 (σ.σ. κι αυτό φάνηκε σχετικά πρόσφατα στη Λιβύη), τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα έχει στην διάθεσή της, 96 συνολικά ASTER 30 στην πυριτιδαποθήκη των «γαλανόλευκων» τριών Belh@rra. 32 υπερσύγχρονους ASTER για κάθε φρεγάτα που οι Γάλλοι σε Νατοϊκές αξιολογήσεις τους χαρακτήρισαν ως one shoot one kill.

Παράλληλα οι Belh@rra με τα δυο σόναρ και σε συνδυασμό με τα νέα ελικόπτερα ΜΗ-60 ROMEO, προσδίδουν άλλη διάσταση στον σημαντικό για το Πολεμικό Ναυτικό ανθυποβρυχιακό πόλεμο στο απαιτητικό υποβρύχιο ανάγλυφο του Αρχιπελάγους.

Στο ναυτικό Επιτελείο κάνουν λόγο για φρεγάτα game changer που με την Ελληνική ναυτοσύνη καθώς και με την συνέχιση των διαπραγματεύσεων για τις κορβέτες, θα γίνουν το φόβητρο εφόσον απαιτηθεί.

  • Το μακρύ δόρυ του Ισραήλ

Και φτάνοντας στην γροθιά στο μαλακό υπογάστριο, ο Στρατός Ξηράς αποφάσισε να «κεντήσει» τον Έβρο και τα νησιά του Αν. Αιγαίου με ένα από τα πιο «έξυπνα» όπλα Ισραηλινής κατασκευής, τους πυραύλους Spike N’ LOS.

Την ώρα που οι αντιαρματιστές είχαν μάθει πως έχουν στα χέρια τους όπλα που δύναται να φτάσουν έως και τα πέντε χιλιόμετρα, σε λίγο καιρό θα εκπαιδεύονται σε όπλο που ξεπερνά τα 30 χλμ και που με αυτό μπορούν να βάλλουν και κατά στόχων ευκαιρίας.

Πρόκειται για ένα όπλο που μόνο στην σκέψη ότι βρίσκεται κάπου καλυμμένο, πίσω από τις αντίπαλες γραμμές, από μόνο του λειτουργεί αποτρεπτικά για οποιαδήποτε κίνηση.

Και την ίδια στιγμή με αυτή την παραγγελία επωφελήθηκε το Πολεμικό Ναυτικό που με την προσθήκη αυτών των εκτοξευτών και πυραύλων σε Κανονιοφόρους και Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου, ουσιαστικά μετατρέπει τον πρώτο τύπο πλοίου σε μια ιδιαίτερα ισχυρή μονάδα επιφανείας που δρα στην οριογραμμή και δεύτερον θα διαθέτει δυο πλωτά μέσα που θα είναι ικανά να προκαλέσουν «ναυτική απαγόρευση» κυκλοφορίας, εγκλωβίζοντας οποιαδήποτε εχθρική μονάδα επιχειρήσει να ξεμυτίσει από κάποιον ναύσταθμο.

Τα δυο πρώτα προγράμματα έχουν προχωρήσει σημαντικά, το επόμενο διάστημα αναμένεται να προχωρήσει και το τρίτο ώστε ν’ αναγνωριστεί στο έπακρο η game changer προσπάθεια που έγινε από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Επιτελεία όλο το προηγούμενο διάστημα…