10.9.21

Το «σχέδιο» Ερντογάν για να «εκμεταλλευτεί» τους Ταλιμπάν και να «κερδίσει» τη Δύση

 

Τον στόχο που θέλει να πετύχει ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Αφγανιστάν, αναλύει ο αρθρογράφος Bobby Ghosh, σε δημοσίευσή του στο Bloomberg, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν οι Τούρκοι θέλουν να δημιουργήσουν στενούς δεσμούς και σχέσεις επιρροής με τους Ταλιμπάν, ο πιο σίγουρος τρόπος είναι να «μετατραπούν» σε δίαυλο επικοινωνίας με την διεθνή κοινότητα, να γίνουν οι μεσάζοντες, ανάμεσα στους δύο «κόσμους». 

Ο ίδιος τονίζει πως μια τέτοια κίνηση θα εξυπηρετούσε τόσο τα συμφέροντα της Τουρκίας, όσο και τις προσωπικές φιλοδοξίες του Προέδρου Ερντογάν, ενώ ακόμα τα οφέλη δεν θα ήταν αμελητέα για τους Ταλιμπάν, οι οποίοι είχαν εκφράσει την επιθυμία τους να μην απομονωθούν από την διεθνή κοινότητα, κάτι που η Κίνα και η Ρωσία φαίνεται να εκτίμησαν.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο, η Τουρκία προσφέρθηκε να αναλάβει τον έλεγχο και την λειτουργία του Διεθνούς Αεροδρομίου της Καμπούλ, μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, αλλά η κατάσταση στο Αφγανιστάν επιδεινώθηκε ραγδαία μετά την προέλαση και κατάληχη της χώρας από τους Ταλιμπάν.

Το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ και η ευκαιρία

Ωστόσο, η Τουρκία έκανε μια προσφορά σολυς Ταλιμπάν για τη λειτουργία του αεροδρομίου, ενώ ακόμα οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και του Κατάρ προχώρησαν σε δηλώσεις, λέγοντας ότι οι δύο χώρες εργάζονται για την αποκατάσταση των επιβατικών πτήσεων στο αεροδρόμιο, αλλά δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία με τους Ταλιμπάν για τον τρόπο λειτουργίας του.

Ο έλεγχος του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ είναι ζωτικής σημασίας για την Τουρκία, για να αποκτήσει νεα ισχυρό έρεισμα στο Αφγανιστάν και δεν θα είναι απίθανο αν ο Πρόεδρος Ερντογάν εκμεταλλευτεί αυτές τις εξελιξεις, καλώντας τους Ταλιμπάν στην Άγκυρα για συνομιλίες, όπως αναφέρει και ο  αναλυτής.

Οι Αφγανοί πρόσφυγες και το NATO

Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα την Άγκυρα, είναι και η εισροή Αφγανών προσφύγων στην Τουρκία, οι οποίοι ελπίζουν να περάσουν στην Ευρώπη. Παρόλο που η τουρκική κυβέρνηση έλαβε βοήθεια αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να φιλοξενήσει περίπου τέσσερα εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες, η παρουσία τους συνιστά πολιτικό «βάρος» και «κόστος», το οποίο θα διογκωθεί αν προστεθούν στις δομές φιλοξενίας και οι επικείμενοι Αφγανοί πρόσφυγες.

Παράλληλα, δεν πρέπει να παραλείπουμε και τον παράγοντα NATO, καθώς θα ήταν προς το συμφέρον της Συμμαχίας να διαθέτει μια χώρα – μέλος με επιρροή στο Αφγανιστάν, που θα μπορεί για παράδειγμα να πείσει τους Ταλιμπάν να μετριάσουν ορισμένες από τις στάσεις τους, όπως για τις γυναίκες. Έτσι, αφενός θα βγάλει τη Δύση από «την δύσκολη θέση» και αφετέρου η Τουρκία θα «κερδίσει» την εύνοια της Δύσης, για το ρόλο που διατελεί. Τέλος, ο Ερντογάν θα επιδιώξει με αυτόν τον τρόπο και την διεκδίκηση της «ηγεσίας» του μουσουλμανικού κόσμου και «εις βάρος του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας», όπως λέει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος.

Με πληροφορίες από: Ahval / Φωτογραφίες Reuters/ https://www.onalert.gr/