21.6.21

ΕΠΙΣΤΟΛΗ: Προς Νίκο Αναστασιάδη Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προεδρικό Μέγαρο (Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ)

ΑΚ105/2021                                                                                       17.6.2021


Κύριε Πρόεδρε,

Διαβάσαμε με πολύ προσοχή το χαιρετισμό σας  στη δεξίωση που έδωσε ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στην Κύπρο με την ευκαιρία των γενεθλίων της Βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ και νοιώθουμε την ανάγκη να σχολιάσουμε ως ακολούθως:

  1. Το να παραστείτε εθιμοτυπικά σε μια τέτοια ημέρα, σε δεξίωση μιας Πρεσβείας διαπιστευμένης στη Λευκωσία, έστω και αν αυτή είναι η Βρετανική, είναι φυσιολογικό και δεν σας κατακρίνουμε γιαυτό.

    Φυσιολογικό ακόμη θα θεωρήσουμε να σηκώσετε το ποτήρι σας εις υγείαν του προσώπου που τιμούσε η Πρεσβεία. Όμως να χαιρετίσετε τη δεξίωση και μάλιστα να πλέξετε το εγκώμιο της Βρετανίας στο Κυπριακό, το θεωρούμε απαράδεκτο και καταδικαστέο.

  2. Αποτελεί προσβολή για τον Κυπριακό Λαό να θεωρείτε «τεράστιας σημασίας» το ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου και μάλιστα να εννοείτε  ότι ήταν και είναι θετικός ο ρόλος που διαδραματίζει :

  • ως Εγγυήτρια Δύναμη, 

  • ως Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας που βοηθά να κρατηθούμε προσηλωμένοι στη λύση ΔΔΟ που πέρασε σε Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας  και,

  • για τη  βοήθεια που μας προσφέρει ασκώντας επιρροή στην Τουρκία να δημιουργήσει θετικό κλίμα ώστε, να διεξαχθούν «παραγωγικές» διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.

  1. Έλεος κύριε Πρόεδρε. 

  • Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να θεωρείτε ότι αποποιήθηκε το ρόλο της Εγγυήτριας Δύναμης το 1974, αφού όχι μόνο δεν υπερασπίστηκε την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά βοήθησε την Τουρκία στην εισβολή παρέχοντας βοήθεια στρατιωτικού περιεχομένου, καθώς  και Διπλωματική κάλυψη.   Δεν δικαιούστε  να της αναγνωρίζετε οποιοδήποτε ρόλο πλέον ως Εγγυήτρια Δύναμη, αλλά  θα έπρεπε ήδη να είχε  παραπεμφθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, μαζί με την Τουρκία, ως συνένοχος της Τουρκίας για όσα εγκλήματα πολέμου διαπράχθηκαν στην Κύπρο το 1974.

  • Πώς να μην βοηθά η  Βρετανία, ιδιαίτερα ως Μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, να παραμένουμε προσηλωμένοι στη λύση ΔΔΟ, λύση η οποία πέρασε και στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ;  Αφού αυτή  είναι ο νονός της λύσης ΔΔΟ, την οποία ανέλαβε μαζί με την Τουρκία να την φορτώσουν στην Κύπρο, ως διάδοχη κατάσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, προωθώντας την μάλιστα  για έγκριση στον Κυπριακό Λαό, μέσω του ΟΗΕ, για να ξεγελαστεί εύκολα ο Κυπριακός Λαός να την εγκρίνει.

  • Είναι δυνατό το Ηνωμένο Βασίλειο να μην μεσολαβεί  προς την Τουρκία  να συναινέσει σε θετικό κλίμα, ώστε  να διεξαχθούν «παραγωγικές» συνομιλίες για λύση που να νομιμοποιεί το παράνομο Καθεστώς στα κατεχόμενα; Αφού οι δύο μαζί, Βρετανία και Τουρκία, σχεδίασαν και οργάνωσαν την πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας προς διάλυση, προτού καν ανακηρυχθεί το 1960.

  1. Θυμηθείτε  κύριε Πρόεδρε,  ότι είστε στο θώκο του Προέδρου  με όρκο να υπηρετήσετε την Κυπριακή Δημοκρατία και όχι για να παζαρεύετε τη διάλυσή της με πολιτικές πράξεις και ενέργειες οι οποίες εξυπηρετούν τους εχθρούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  2. Κολακεύοντας το Ηνωμένο Βασίλειο, το νονό της Κυπριακής τραγωδίας, αναγνωρίζοντας του «ότι ασκεί τεράστιας σημασίας ρόλο στο Κυπριακό» δεν εξυπηρετείτε τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Λαού μας. Αντίθετα εξυπηρετείτε την Τουρκική κατοχή και τα ξένα συμφέροντα τα οποία συμπορεύονται με την Τουρκία στην συνωμοσία για διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με νομιμοποίηση του παράνομου καθεστώτος στα κατεχόμενα, με λύση ΔΔΟ.

Κύριε Πρόεδρε, η πολιτική αυτή έχει δοκιμασθεί 47 τόσα χρόνια και απέτυχε. Τώρα είναι η ώρα για επανατοποθέτηση του Κυπριακού και αντιμετώπισης όλων των εμπλεκομένων όπως τους αξίζει.


Επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για συνάντηση να συζητήσουμε τις εξελίξεις οι οποίες μας αφορούν άμεσα και μάλιστα με βάση όλα τα δεδομένα,  αρνητική προοπτική για τα Δίκαια και Δικαιώματά μας.



Με εκτίμηση

Για το Σωματείο



Ιωάννης Σιεκέρσαββας

Πρόεδρος