28.1.21

Ο πρέσβης-υπηρέτης του Ερντογάν προδιαγράφει το τέλος του: Λευκωσία και Αθήνα πήραν λάθος δρόμο…

 


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Οι σχέσεις της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι τελικά στον αέρα. Αν και για αρκετό διάστημα είχαμε προβληματιστεί λόγω κάποιων περίεργων διορισμών από το επιτελείο του νέου προέδρου της Αμερικής, άρχισαν σημαντικοί άνθρωποι στην αμερικανική πρωτεύουσα να πείθονται ότι η νέα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα πάρει το χρόνο της με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Δεν θα βιαστεί να δώσει “σχοινί σωτηρίας” της Τουρκίας και δεν θα παίξει με τον Ταγίπ Ερντογάν το παιγνίδι του πρώην προέδρου, Ντοναλντ Τραμπ.

Μας έκανε εντύπωση, λοιπόν, η δήλωση ενός εκ των δύο πιο φιλότουρκων Αμερικανών -ο ένας είναι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ- ο οποίος θεωρεί απίθανο να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

  • Η δήλωση ανήκει στον πρώην απεσταλμένο της Αμερικής στη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι. Είναι ο άνθρωπος που είναι ο βασικός υπεύθυνος για την προδοσία των Κούρδων.
  • Αυτός, πιστεύω, ότι συνωμότησε με τους Τούρκους και παρέσυραν τον κ. Τραμπ σε εκείνη την απαράδεκτη απόφαση του. Να επιτρέψει στον Ταγίπ Ερντογάν να εισβάλει στη βόρεια Συρία για να καταστρέψει τους Κούρδους.

Ο κ. Τζέφρι δεν λέει ποτέ και τίποτα τυχαία. Από τον καιρό που ήταν πρέσβης της Αμερικής στην Άγκυρα. Με σταθερά βήματα επέβαλε τον Ερντογάν ως τον απόλυτο ηγέτη στους γραφειοκράτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να φτάσουμε στην προεδρία του κ. Τραμπ, όταν και ο Τούρκος ισλαμιστής πρόεδρος έλεγχε τον Αμερικανό Πλανητάρχη.

Ο κ. Τζέφρι, που γνωρίζει τον Ερντογάν καλύτερα από τον καθένα, δήλωσε ότι απέτυχε να «εκμεταλλευτεί ευκαιρίες» και να λάβει συμβιβαστικά βήματα σε διάφορα θέματα για τα οποία ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ προσέφερε παραχωρήσεις στην Τουρκία. Για φανταστείτε. Πόσα άραγε έδωσε στον Ερντογάν ο Τραμπ; Και πόσα πήρε για να τον εξυπηρετήσει;

Η ανάλυση είναι τόσο απλή… Ο εν λόγω πρώην πρέσβης εννοεί ότι ο Ερντογάν έχασε την ευκαιρία να «κλείσει» όλα τα ανοικτά θέματα πριν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο ο κ. Τραμπ… Που σημαίνει ότι με τους καινούργιους, τον κ. Μπάιντεν και την παρέα του, πιθανότατα θα τα βρει σκούρα.

Το ρωσικό σύστημα S-400, αλλά και η προσωπική σχέση του Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν τους θυμώνει περισσότερο απ’ ότι νομίζουν στην Ελλάδα και την Κύπρο. Είναι «προσωπικό» το θέμα των Δημοκρατικών με τον Πούτιν. Και πολύ περισσότερο του κ. Μπάιντεν.

Ο κ. Τζέφρι προειδοποίησε: “Tο σύστημα S-400 είναι καταστροφή για την Τουρκία … Η αγορά τους ήταν ένα ιστορικό λάθος”. Και το λέει ο άνθρωπος που εξυπηρέτησε τον Ερντογάν όσο κανείς άλλος…

Ο ένας μετά τον άλλο οι αναλυτές προβλέπουν τα χειρότερα. Οπότε θα πρέπει να έχει κανείς υπομονή για να …απολαύσει το θέαμα. Όπως και αν καταλήξει το δράμα.

  • Είτε ο Ερντογάν θα βάλει την ουρά στα σκέλια και θα συνθηκολογήσει με τον Τζο Μπάιντεν.
  • Είτε θα επιλέξει οριστικά τη Μόσχα.
  • Και τα δύο ταυτόχρονα δεν γίνονται. Η εποχή του Ντόναλντ Τραμπ τελείωσε…

Ούτε στην κρατική τράπεζα HalkBank θα την χαρίσει η αμερικανική Δικαιοσύνη, ούτε η νέα κυβέρνηση θα ανεχθεί άλλο τις πολεμικές «περιπέτειες» του Ερντογάν, ιδιαίτερα όταν επηρεάζονται στα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα.

Και ενώπιον όλων αυτών, η Αθήνα δέχθηκε να εισέλθει ξανά στη διαδικασία των ερευνητικών επαφών και η Λευκωσία θα λάβει μέρος στην παγίδα της Πενταμερούς που της έστησαν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και οι Βρετανοί.

Έτσι, αποενοχοποίησαν την Τουρκία για τον πολεμικό πυρετό που δημιούργησε το καλοκαίρι στο Καστελόριζο και την κυπριακή ΑΟΖ. Μέγα λάθος…

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας μπορεί να συντηρήσει αυτόν το διάλογο, «αγοράζοντας» την ησυχία του για όσο διαρκεί. Αλλά μπορεί κανείς να εμπιστευθεί τον Ερντογάν; Εκτός μερικών «Ελλήνων»(;) καθηγητών, που ισχυρίζονται οι άθλιοι ότι «η Τουρκία ΔΕΝ απειλεί την Ελλάδα», ουδείς άλλος έχει την παραμικρή εμπιστοσύνη στους Τούρκους.

Για τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορούμε να πούμε πολλά πια, ούτε να ελπίζουμε ότι θα …συνέλθει. Πιεζόμενος από τα άνευ προηγουμένου σκάνδαλα και από τη διαφθορά που περικύκλωσε το Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας, θέλει να στρέψει το ενδιαφέρον των Κυπρίων πολιτών στο Κυπριακό. Είναι, και θα αποδειχθεί, το μεγαλύτερό του λάθος…

Στον κατήφορο αυτό, παρασύρει και την Αθήνα. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απάντησε θετικά και θα παραβρεθεί στην Πενταμερή για το Κυπριακό, και θα παρακαθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον εθνικιστή ηγέτη των κατεχομένων, Ερσίν Τατάρ. Να τη φυλάξετε τη φωτογραφία αγαπητέ κ. υπουργέ…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Θέλω να παρακαλέσω όσους έχουν στοιχεία για υποθέσεις διαφθοράς να επικοινωνήσουν μαζί μου. Έχει εκφραστεί ενδιαφέρον για τη διαφθορά των πολιτικών και οικονομικών παραγόντων του νησιού από ακτιβιστές της διεθνούς ερευνητικής δημοσιογραφίας. Η εχεμύθεια είναι εξασφαλισμένη (mignatiou1@yahoo.com).