4.11.20

Γαλλία: Διαλύθηκε η οργάνωση Γκρίζοι Λύκοι

 Η απάντηση προς τους γκρίζους λύκους...!

Η τουρκική, ακραία εθνικιστική οργάνωση Γκρίζοι Λύκοι, η οποία ενεπλάκη και σε πρόσφατες βίαιες ενέργειες κατά της αρμενικής κοινότητας στην Γαλλία, διαλύθηκε σήμερα με απόφαση του γαλλικού υπουργικού συμβουλίου μετά την σχετική εντολή του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

«Το κίνημα των Γκρίζων Λύκων διαλύθηκε κατά το υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με τις εντολές του προέδρου της Δημοκρατίας», ανακοίνωσε ο Ζεράλ Νταρμανέν, προσθέτοντας ότι η οργάνωση «υποκινούσε τις διακρίσεις και το μίσος και είχε εμπλακεί σε βίαιες ενέργειες».

Η οργάνωση των Γκρίζων Λύκων ιδρύθηκε στην δεκαετία του 1970 ως παραστρατιωτικό παρακλάδι του εξτρεμιστικού, φασιστικής ιδεολογίας τουρκικού κόμματος MHP (Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης). Οι Γκρίζοι Λύκοι έγιναν γνωστοί στην δεκαετία του 1980 για βίαιες ενέργειες κατά αριστερών ακτιβιστών και των μειονοτήτων.

Η οργάνωση είναι ενεργή στην Τουρκία, αλλά και εντός της τουρκικής διασποράς στην Ευρώπη και σήμερα πρόσκειται στον Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς να υιοθετεί την θρησκευτική του ρητορική.

«Πολλοί πυρήνες αυτού του κινήματος έχουν εντοπισθεί στο γαλλικό έδαφος και τα μέλη του συμμετέχουν σε στρατόπεδα εκπαίδευσης», αναφέρεται στο διάταγμα διάλυσης της οργάνωσης.

Οι Γκρίζοι Λύκοι προωθούν μία ιδεολογία «διακρίσεων έως πρόκλησης βίας κατά ατόμων κουρδικής ή αρμενικής καταγωγής», αναφέρεται στο διάταγμα.

Στο κείμενο αναφέρεται μία κατασκήνωση στρατιωτικής εκπαίδευσης στην περιοχή της Αρντές τον Δεκέμβριο 2019, «ένοπλες διαδηλώσεις» κατά των μειονοτήτων αυτών, όπως στην Ρεν τον Νοέμβριο 2016 και στην Ντεσίν-Σαρπιέ, κοντά στην Λυών τον περασμένο Ιούλιο.

.Νέες βίαιες ενέργειες των Γκρίζων Λύκων κατά της αρμενικής κοινότητας σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Βιέν και την Ντιζόν με το πρόσχημα του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, που υποστηρίζει η Τουρκία.

Την Κυριακή, μνημείο για την αρμενική γενοκτονία βεβηλώθηκε με την εγγραφή «Γκρίζοι Λύκοι» στην περιοχή της Λυών και νέες αντιαρμενικές εγγραφές βρέθηκαν την Δευτέρα στο Μεζιέ και στους τοίχους του προξενείου της Αρμενίας στην Λυών.