5.6.20

Η Ρωσία "πατάει" Λιβύη: Φήμες για δημιουργία ρωσικής αεροναυτικής βάσης

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι επιβεβαίωσε την ύπαρξη Σύριων εξτρεμιστών που πολεμούν μαζί με τις δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) στην Τρίπολη. Προειδοποίησε δε ότι οι συνεχιζόμενες μάχες στη χώρα της Βόρειας Αφρικής απειλούν με καταστροφικές συνέπειες.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της Μόσχας για την καταστροφική κατάσταση στη δυτική Λιβύη. Αυτό οφείλεται στον αυξανόμενο αριθμό εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν από τις δυνάμεις του GNA.
Η Ζαχάροβα ανέφερε ότι ένας μεγάλος αριθμός πτήσεων από τη Συρία περιελάμβαναν  χιλιάδες μέλη του «Μετώπου Αλ-Νούσρα» που χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση. Τώρα πιστεύεται ότι πολεμούν στη Λιβύη με το όνομα "Tahrir Al Sham".
Η Ρωσίδα εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι η ανακωχή που ανακοίνωσε ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού, στο πλαίσιο της παγκόσμιας πανδημίας COVID-19 χαρακτηρίστηκε από επανειλημμένες παραβιάσεις από το GNA.
Πρόσθεσε επίσης ότι η συνέχιση αυτών των δράσεων θα επιδεινώσει την κρίση και θα επιφέρει στην Λιβύη και τον λαό της σε καταστροφή.
Αυτές οι παρατηρήσεις έγιναν όταν αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου του GNA  επισκέφθηκε τη Μόσχα για να συναντηθεί με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι τα κόμματα στη Λιβύη συμφώνησαν να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός.
Η Μόσχα όμως δεν ανακάλυψε “την Αμερική” στην Λιβύη τώρα αυτήν την δεδομένη στιγμή. Απλά τώρα δεν θέλει την προέλαση των Τούρκων σε Σύρτη και Βεγγάζη και πιθανότατα να ετοιμάζει αιφνιδιασμό με την αποστολή “ειρηνευτικής δύναμης”.
Το ίδιο είχε κάνει και στην Συρία η Ρωσία πριν μερικά χρόνια, όταν το Κρεμλίνο αναφέροντας το σωστό αφήγημα για την κατάσταση στην χώρα του Άσαντ απέστειλε την 810η Ταξιαρχία πεζοναυτών σε χρόνο που αυτή έκρινε. Στη Συρία ήταν λίγο πριν οι Τούρκοι εφορμήσουν με σκοπό να καταλάβουν καίριες εγκαταστάσεις.
Η εκτίμηση είναι ότι και τώρα θα γίνει το ίδιο και θα δούμε μια ρωσική “ειρηνευτική δύναμη” να μεταφέρεται αεροπορικώς στη Βεγγάζη αιφνιδιάζοντας του πάντες.
Επίσης υπάρχουν υπόνοιες ότι κατά την επίσκεψη του Χαφτάρ στην Αίγυπτο, θα είχαμε “διαβεβαιώσεις” στην ρωσική πλευρά για κάποια ζητήματα, όπως την δημιουργία ρωσικής αεροναυτικής βάσεως στη Λιβύη, την οποία θέλει εναγωνίως η Μόσχα στη Μεσόγειο.         

Ετοιμάζεται Γαλλο-ιταλική παρέμβαση στη Λιβύη

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Yves Le Drian δήλωσε στον τύπο ότι υπήρξε μια «μεγάλη προσέγγιση» μεταξύ της Ιταλίας και της Γαλλίας για το ζήτημα της Λιβύης.
Τόνισε «ότι το μέλλον αυτής της χώρας δεν πρέπει να υπόκειται σε εκμετάλλευση από εξωτερικές δυνάμεις».
«Το μέλλον της Λιβύης πρέπει να αποφασιστεί από τους Λίβυους και είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στη διάσκεψη του Βερολίνου», δήλωσε ο Le Drian.
Αυτά δήλωσε ο ίδιος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό του, Luigi Di Maio, στην έδρα του ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών στη Ρώμη χθες το βράδυ.
«Μιλήσαμε για τη Λιβύη καθώς μιλάμε για αυτό κάθε φορά που συναντάμε και συνήθως υπάρχει μια προσέγγιση σε αυτό το θέμα», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός.
Τόνισε την ανάγκη τερματισμού της «ξένης επέμβασης και της ροής όπλων», που προέρχονται από «τους εταίρους των διαφόρων παρατάξεων που αναπτύσσονται στον τομέα».
«Ακολουθούμε τον ίδιο δρόμο και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου και αυτή η διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί», δήλωσε ο Le Drian,προσθέτοντας «Είμαστε πολύ αποφασισμένοι και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με αποφασιστικότητα».
Δεν γνωρίζουμε τι θα πράξει η Γαλλία με την Ιταλία αλλά η ΕΕ είναι εκνευριστικά απούσα στη Λιβύη και σε ότι λαμβάνει χώρα εκεί, ενώ ουσιαστικά η επιχείρηση ΕΙΡΗΝΗ είναι ανενεργή αφού δεν υπάρχει συμμετοχή εκτός της ελληνικής Φρεγάτας.  
https://www.pentapostagma.gr/