27.4.20

Μείωση συντάξεων αποστράτων -Αναδρομικά ΣτΕ: Πότε η απόφαση

Μείωση συντάξεων αποστράτων: Μείωση στις συντάξεις τους θα δουν όσοι στρατιωτικοί ή στελέχη των σωμάτων ασφαλείας πρόκειται να βγουν στη σύνταξη από φέτος, υποστηρίζει ο γνωστός εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος.
Επειδή οι γνώμες που ακούστηκαν είναι διαφορετικές, το Armyvoice.gr απευθύνθηκε στον κ. Μητρόπουλο για διευκρινίσεις αναφορικά με δημοσίευμα
της ΕΝΥΠΕΚΚ (Ένωση για την υπερπάσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους) στην οποία είναι Πρόεδρος, σύμφωνα με το οποίο «Μειώνονται οι νέες συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων-ενστόλων»!
Ο κ. Μητρόπουλος εξήγησε ότι η Μείωση συντάξεων αποστράτων αφορά όλους όσοι είναι σήμερα στην ενέργεια, έχουν προσωπική διαφορά λόγω του μισθολογίου που εφαρμόστηκε το 2017, και πρόκειται να βγουν στην σύνταξη.
Η εγκύκλιος του υπουργού εργασίας Γιάννη Βρούτση, (Φ.10042/οικ.15161/349/16-4-2020) ερμηνεύοντας το νέο άρθρο 23 του ν. 4670/2020, εξαιρεί την προσωπική διαφορά από τις συντάξιμες αποδοχές, απαλλάσσοντας το κράτος από την καταβολή των αντίστοιχων εισφορών υπέρ της προσωπικής διαφοράς που κατέβαλαν οι δικαιούχοι.
Το αποτέλεσμα είναι να μειωθούν οι συντάξεις ως προς αυτό το ποσό.
Αναφερόμενος στο άλλο μεγάλο θέμα, αυτό της καταβολής των αναδρομικών ο κ. Μητρόπουλος σχολίασε το δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα» που έχει συζητηθεί ευρέως.
Ο Αλέξης Μητρόπουλος κάνει εκτίμηση ότι η απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά αναμένεται να βγει έως τα τέλη Ιουνίου καθώς τότε λήγει και η θητεία του σημερινού προέδρου του ΣτΕ ΑΘανάσιου Ράντου, ο οποίος αντικατέστησε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου όταν επελέγη για Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Τέλος κάλεσε την κυβέρνηση να κάβει πολιτική απόφαση εφαρμογής της απόφασης του ΣτΕ σε όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο σε όσους έχουν προσφύγει.
https://www.armyvoice.gr/