7.1.20

Δολοφονία Σουλεϊμανί: Σε αυξημένη ετοιμότητα οι ΗΠΑ για ιρανικό χτύπημα-απάντηση

Σε συναγερμό βρίσκονται οι ΗΠΑ για ένα πιθανό χτύπημα-απάντηση στη δολοφονία του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί από το Ιράν.Όπως μεταδίδει το Associated Press, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε αμυντική επαγρύπνηση, θεωρώντας πιθανό το σενάριο η Τεχεράνη να επιχειρήσει να ανταποδώσει τα ίσα, σκοτώνοντας κάποιον Αμερικανό ανώτερο αξιωματούχο.

Μάλιστα, ένας Αμερικανός αξιωματούχος, που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων, εκτίμησε ότι θα υπάρξει μία «μεγάλη επίθεση» εντός των επόμενων δύο ημερών.
Παράλληλα, τα πλοία που επιχειρούν κατά μήκος της Μέσης Ανατολής έχουν λάβει προειδοποίηση για την πιθανότητα «ιρανικών κινήσεων» κατά των θαλάσσιων συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή.
Παρότι παραμένει αβέβαιο το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της Τεχεράνης, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενισχύουν τις δυνάμεις τους. 
Στην Τεχεράνη επικρατεί πολεμικό κλίμα, ενώ σήμερα – όταν και ήταν προγραμματισμένη η κηδεία του επιφανούς Ιρανού – τουλάχιστον 40 άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου και άλλοι 190 τραυματίστηκαν.
Η τραγωδία σημειώθηκε στη γενέτειρα του Σουλεϊμανί, την πόλη Κερμάν στο νοτιοανατολικό Ιράν, όπου πραγματοποιείται σήμερα η ταφή του.
Σήμερα, η Ναυτική Διοίκηση των ΗΠΑ αναφέρθηκε στις αυξανόμενες απειλές μετά την δολοφονία του Σουλεϊμανί. Βέβαια, η ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης έχει αρχίσει να αυξάνεται ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια – ειδικώς μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.  
Ο θάνατος του υποστράτηγου, που λατρευόταν ως… ροκ σταρ στη χώρα του, έχει οδηγήσει σε μεγάλες αντιαμερικανικές διαδηλώσεις.